Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IACHR) του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, διέταξε το κράτος του Ελ Σαλβαδόρ να επιτρέψει στους γιατρούς να πραγματοποιήσουν άμβλωση σε μια γυναίκα, της οποίας η κύηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της, αφού το έμβρυο που κυοφορεί έχει μια σπάνια ανωμαλία που το καθιστά μη βιώσιμο.
Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε να αναλάβει δράση αφού το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ εξέδωσε την Τετάρτη απόφαση απορρίπτοντας το αίτημα της 22χρονης γυναίκας.
Η κοπέλα ζήτησε να γίνει η διακοπή της κύησής της παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ έχει απαγορεύσει από το 1999 όλους τους τύπους αμβλώσεων.
Η 22χρονη Μπεατρίς -όνομα που χρησιμοποιεί η κοπέλα για να προστατεύσει την ταυτότητά της- πάσχει από λύκο, ένα χρόνιο αυτοάνοσο νόσημα που πλήττει κυρίως νέες γυναίκες. Βρίσκεται στην 25η εβδομάδα της κύησης και προσέφυγε στη δικαιοσύνη όταν οι εξετάσεις έδειξαν ότι το έμβρυο πάσχει από ανεγκεφαλία.
Σύμφωνα με τους γιατρούς η έλλειψη εγκεφάλου δεν αφήνει αμφιβολία ότι το παιδί θα πεθάνει αμέσως μετά τη γέννησή του. Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έχει την έδρα του στην Κόστα Ρίκα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα προκειμένου να προστατευτεί η ζωή της Μπεατρίς. Αυτό συνεπάγεται ότι είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί η άμβλωση, υποστήριξε το Δικαστήριο και ζήτησε από την κυβέρνηση να συμμορφωθεί με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα μέχρι τις 8 Ιουνίου.
Η υπόθεση έφερε στην επιφάνεια το ζήτημα των αμβλώσεων στο Ελ Σαλβαδόρ και τα δικαιώματα των γυναικών επί τούτου, αφού κάτι τέτοιο θεωρείται έγκλημα και όσες γυναίκες έχουν προβεί στη διακοπή της κύησής τους αντιμετωπίζουν μεγάλες ποινές φυλάκισης. Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο και στην κοινωνία του Ελ Σαλβαδόρ.
Οι θρησκευτικοί ηγέτες παραμένουν αμετακίνητοι στις απόψεις του ενώ οι ακτιβιστές των δικαιωμάτων των γυναικών κάνουν λόγο για σκάνδαλο. Τις τελευταίες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος του Σαν Σαλβαδόρ Χοσέ Λουίς Εσκομπάρ έκανε κατ` επανάληψη έκκληση στο Ανώτατο Δικαστήριο να μην επιτρέψει την άμβλωση γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε “ένα επικίνδυνο προηγούμενο”.