Άκρως εντυπωσιασμένος από την πολυσυζητημένη ταινία «Joker» δηλώνει ο Adrian Raine, ένας διάσημος Βρετανός ψυχολόγος που, σύμφωνα με το Vanity Fair, έχει περάσει πάνω από 40 χρόνια της ζωής του μελετώντας το «μυαλό» βίαιων εγκληματιών.
Μιλώντας στο περιοδικό σχετικά με τον αυθεντικό τρόπο που το φιλμ του Todd Phillips απεικονίζει την σκοτεινή πορεία ενός διαταραγμένου μυαλού μέχρι την ακραία βία, ο διακεκριμένος επιστήμονας, που διδάσκει Εγκληματολόγία στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αποκάλυψε μάλιστα ότι σκοπεύει να συμπεριλάβει το Joker στη… διδακτέα ύλη του!
«Ο Adrian Raine δεν πήγε στην προβολή του «Joker» την περασμένη Παρασκευή με υψηλές προσδοκίες. Ο νευρο-εγκληματολόγος είναι πρωτοπόρος στη έρευνα του μυαλού των βίαιων εγκληματιών, και μάλιστα αποτελεί το πρώτο άτομο που χρησιμοποίησε μεθόδους εγκεφαλικής απεικόνισης για να μελετήσει δολοφόνους. Στην πραγματικότητα, ο αξιοσέβαστος Βρετανός ερευνητής — που αφιέρωσε δεκαετίες της ζωής του στην κατανόηση των κινήτρων των εγκληματιών — απλώς δεν είναι και τόσο μεγάλος φαν του Μπάτμαν. Όταν λοιπόν μπήκε στον κινηματογράφο του Ντάρλινγκτον, στην Αγγλία, για να δει την αμφιλεγόμενη ταινία του Todd Phillips, σκοπός του ήταν κυρίως να περάσει λίγο ποιοτικό χρόνο με τα ανίψια του, στις διακοπές από τις διδακτικές του υποχρεώσεις στο University of Pennsylvania», αναφέρει το δημοσίευμα.
Αυτό όμως που παρακολούθησε ο Raine στη μεγάλη οθόνη, συνεχίζει το VF, τον άφησε άφωνο. «Σύμφωνα με τον καθηγητή νευρο-εγκληματολογίας, το σενάριο — από τον Phillips και τον Scott Silver—καταγράφει με αυθεντικό τρόπο τον τρόπο που ένας άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί σε βαθιά ανησυχητικές πράξεις βίας, μέσω ενός συνδυασμού γενετικών παραγόντων, παιδικού τραύματος, ψυχικών ασθενειών που έχουν απομείνει χωρίς θεραπεία, και κοινωνικής πρόκλησης. Παρόλο που o Raine δεν ήταν σίγουρος πώς προφέρεται το όνομα του Joaquin Phoenix, ο νευρο-εγκληματολόγος έμεινε άφωνος από τις λεπτομέρειες και την σκοτεινή χάρη της ερμηνείας του ηθοποιού, με έμφαση στην παράξενη συμπεριφορά, την εμφάνιση, και τα κοινωνικά τικ που επιδεικνύουν όσοι υποφέρουν από ορισμένες διαταραχές προσωπικότητας. «Σίγουρα θα είναι υποψήφιος για Όσκαρ» προβλέπει ο επιστήμονας.
«Η ταινία ήταν μια αναπάντεχα ακριβής πρόβλεψη για το είδος του background και των συνθηκών που, όταν συνδυαστούν, μπορούν να δημιουργήσουν έναν δολοφόνο» είπε ο Raine. «Εδώ και 42 χρόνια, μελετώ τα αίτια του εγκλήματος και της βίας. Παρακολουθώντας το φιλμ σκέφτηκα, “Ουάου, τι αποκάλυψη. Πρέπει κάποια στιγμή να αγοράσω αυτό το φιλμ, και να προβάλω αποσπάσματά του (στο μάθημα)”. Είναι ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο για το πώς δημιουργείται ένας δολοφόνος. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση», παραδέχτηκε ο Raine, ακόμα ξαφνιασμένος για το πόσο του άρεσε το φιλμ. «Μιλάω για αυτούς τους παράγοντες στην τάξη και, ειλικρινά, είναι πολύ δύσκολο να βρεις μια ιστορία από την αληθινή ζωή που να συνδυάζει όλα αυτά τα κομμάτια (του παζλ)» προσθέτει ο επιστήμονας.
Ο Raine απαρίθμησε μια λίστα παραγόντων που περιλαμβάνονται στην πλοκή του Joker και συμβαλλουν στην στροφή του «Άρθουρ Φλεκ» στη βία. «Η σωματική κακοποίηση είναι στη λίστα, όπως και η παραμέληση και ο υποσιτισμός στην παιδική ηλικία. Το να μεγαλώνει ένα παιδί βυθισμένο στη φτώχεια αυξάνει επίσης τον κίνδυνο» εξηγεί ο ψυχολόγος. [Ο ήρωας] είναι υιοθετημένος, και τα παιδιά που είναι υιοθετημένα έχουν δύο-τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εγκληματική συμπεριφορά…Αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, είναι επειδή στις υιοθεσίες, το μωρό αποχωρίζεται τη μητέρα για ένα διάστημα. Αυτή η διακοπή της διαδικασίας δεσίματος μητέρας-παιδιού σε μια κρίσιμη περίοδο ξέρουμε ότι επηρεάζει την ανάπτυξη της προχωρικότητας σε βάθος χρόνου».
Ο Raine υπογραμμίζει ωστόσο ότι «η σχέση ανάμεσα στα προβλήματα ψυχικής υγείας και τη βία είναι φυσικά, ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα», όπως αποδεικνύουν εξάλλου και οι έντονες συζητήσεις που έχει προκαλέσει η ταινία. «Δεν πρέπει να στιγματίζουμε τους ψυχικά ασθενείς ανθρώπους ως επικίνδυνα άτομα», τονίζει ο επιστήμονας, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται κάποια σημάδια, ώστε να παρέχεται έγκαιρα θεραπεία.
Σύμφωνα με τον Raine, το φιλμ είναι εκπληκτικά ακριβές στην απεικόνιση του τρόπου που ο Άρθουρ Φλεκ οδηγείται σταδιακά στην αντιδραστική επιθετικότητα. «Οι ψυχικά ασθενείς άνθρωποι δεν γυρνάνε πέρα δώθε σκοτώνοντας το ένα θύμα μετά το άλλο, σχεδιάζοντας δολοφονίες ή ληστείες τραπεζών. Όχι, αντιδρούν ενστικτωδώς και με βάση το συναίσθημα». Στο φιλμ, υπογραμμίζει ο Raine, η βία του «Άρθουρ» φαίνεται αυθεντική επειδή ακριβώς είναι «αντιδραστική επιθετικότητα».
Πηγή: Vanity Fair