Ο Δημοκρατικός Συναγερμός σημειώνει με ικανοποίηση την τέλεση της ψεσινής Ακολουθίας του Επιταφίου της Μ.Παρασκευής στο ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην Αμμόχωστο. Δεν είναι λίγο πράγμα να ανοίγει τέτοιες μέρες τις πόρτες της μια εκκλησία που είχε σιγήσει για 57 συναπτά έτη.
Αποτελεί αναμφίβολα μια θετική εξέλιξη, με βαρύνουσα σημασία μέσα στην ιστορία των σχέσεων των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο. Είναι ένα γεγονός που δίνει ελπίδες ότι θα προχωρήσουμε και στην απόδοση της Αμμοχώστου, που θα αποτελούσε πραγματικά κλειδί για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Την ίδια ώρα πρέπει με ψυχραιμία να αποτιμήσουμε αυτή την εξέλιξη στις σωστές διαστάσεις της, χωρίς αχρείαστες ένθεν και ένθεν υπερβολές.
Το να ανοίγει τις πόρτες της και να λειτουργεί μια ορθόδοξη εκκλησία μετά από 57 χρόνια, δεν είναι λίγο πράγμα. Δεν εννοούμε, ωστόσο, σε καμία περίπτωση ότι το μήνυμα είναι ότι “θα λειτουργούμε τις εκκλησίες μας κάτω από κατοχή”.
Αντίθετα, βλέπουμε τέτοιες κινήσεις ως βήματα στην κατεύθυνση μιας σωστής πολιτικής συμφωνίας για τερματισμό της κατοχής και για ειρηνική-δημοκρατική συμβίωση των δυο κοινοτήτων, μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
Το να παραδίδονται τα κλειδιά της εκκλησίας στον επίσκοπο Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, είναι μια συμβολική κίνηση με μεγάλη σημασία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί και να δεχτούμε μήνυμα που μεταφέρθηκε στο όνομα του θρησκευτικού ηγέτη της “ΤΔΒΚ”. Δεν μπορεί να αποδεχτούμε οποιονδήποτε ηγέτη δεύτερου κράτους. Στην Κύπρο, όπως ακριβώς αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή κοινότητα υπάρχουν και θα υπάρχουν δυο κοινότητες και σε καμία περίπτωση δυο κράτη. Αυτές προβλέπεται να ανήκουν στο ίδιο ενιαίο κράος, αυτός είναι ο διακηρυγμένος και κοινά αποδεχτός στόχος της διαπραγμάτευσης.
Σημειώνουμε ακόμα με ικανοποίηση τον προγραμματισμό δυο ακόμα λειτουργιών τις επόμενες μέρες, τόσο στο ναό του Αγίου Γεωργίο Εξορινού, την Τετάρτη της Διακαινησίμου, όσο και στην εκκλησία της Μονής της Παναγίας Τοχνίου στις Μάνδρες, την Κυριακή των Μυροφόρων. Ενώ πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ανταποκριθούμε με διάθεση αμοιβαιότητας ούτως ώστε, όπως έγινε εισήγηση, να υπάρξει ανάλογη τελετή για τους Τουρκοκυπρίους στις ελεύθερες περιοχές.
Οι ευχές μας για καλό Πάσχα, μεταφέρονται και στους Τουρκοκυπρίους ως μήνυμα ειρήνης, φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού.