Γραπτή Δήλωση του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου εκ μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση και τον τερματισμό του «καθεστώτος εξυγίανσης στην Τράπεζα Κύπρου:
Σημειώνουμε ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη το ότι η Τράπεζα Κύπρου θα εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης εντός των επόμενων ημερών και θα μπορεί να συμμετάσχει ξανά σε πράξεις νομισματικής πολιτικής, ως αντισυμβαλλόμενος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό θα της δώσει τη δυνατότητα να διαθέτει ικανοποιητική ρευστότητα και να μειώσει το κόστος της χρηματοδότησης.
Ταυτόχρονα, πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός, παρά το ότι ήταν το πρώτο κόμμα που έγκαιρα είχε αναγνωρίσει την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και διορθώσεις στην κυπριακή οικονομία, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η μέθοδος ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών μέσω των καταθέσεών τους είναι πιθανότατα αδόκιμη και, σίγουρα, άδικη.
Η απόφαση της Τρόικας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου για το ποσοστό μετατροπής των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου (47,5%), σημαίνει ότι ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων της τράπεζας (core Tier 1 capital) οδηγείται σε ύψος πέραν του 12% (και όχι 9% όπως προνοεί το Μνημόνιο). Επισημάνουμε ότι η απαίτηση αυτή εκφεύγει της συμφωνίας που είχε γίνει στο Eurogroup.
Αναπόφευκτα προκύπτει το σχόλιο-ερώτημα:
Όταν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε επισημάνει στους εταίρους-δανειστές μας ότι κάποια σημεία της συμφωνίας χρειάζονταν διευκρινήσεις και ίσως διαφορετική μεταχείριση, πολλοί είχαν αντιδράσει αδικαιολόγητα λέγοντας ότι δεν ήταν δυνατό να συζητηθεί (τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο) οποιαδήποτε αλλαγή στη συμφωνία του Eurogroup. Πώς θα πρέπει τώρα να κριθεί αυτή η ντε φάκτο σημαντική αλλαγή στα συμφωνηθέντα;
Εξάλλου, πρέπει να σημειώσουμε ότι η τελευταία αποτίμηση των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων και των αναγκών από ανεξάρτητο ξένο οίκο, έχει επιβεβαιώσει ότι -όπως επιμείναμε από την αρχή- οι προηγούμενες εκτιμήσεις που είχαν γίνει από οίκο που προσέλαβε η Κεντρική Τράπεζα (PIMCO) ήταν υπερβολικές και είχαν ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί το πρόγραμμα της Κύπρου και να επισωρευθεί αχρείαστα υψηλό βάρος στην οικονομία μας. Δυστυχώς, φαίνεται ότι εκείνες οι εκτιμήσεις έχουν δώσει κατευθυντήριες γραμμές που επιβάλλουν στην κυπριακή οικονομία και στους πολίτες αχρείαστα ψηλό τίμημα.
Παραταύτα, σημειώνουμε τις συστηματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης στην κατεύθυνση της καλύτερης δυνατής εφαρμογής του πολύ δύσκολου προγράμματος, έχοντας ταυτόχρονα την έγνοια να περιορίσει τις ανεπιθύμητες συνέπειες και τα βάρη στους ώμους των πολιτών. Αναμένουμε ότι, πάντα σε συνεργασία με τους αντισυμβαλλόμενους φορείς στο Πρόγραμμα, η κυβέρνηση θα διανύσει το συντομότερο δυνατό τη δύσκολη μεταβατική περίοδο, αναστυλώνοντας την οικονομία και οδηγώντας μας σε καινούριο δρόμο ανάπτυξης.