Ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού Κύπρος Κυπριανού, ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, για σειρά αλλαγών στη δημόσια υπηρεσία.
Προκαταρκτική μελέτη που εκπόνησαν για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, στη βάση πρόνοιας του Μνημονίου, η οποία στηρίχθηκε σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας, Βρετανών εμπειρογνωμόνων, μελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου και σε άλλες πηγές και η οποία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, προκάλεσΕ αντιδράσεις από πλευράς κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Οι αλλαγές που προτείνονται αγγίζουν κυρίως το κρατικό μισθολόγιο, το σύστημα διορισμών και προαγωγών και το σύστημα αξιολόγησης στο δημόσιο και με βάση τη δέσμευση που υπάρχει στο Μνημόνιο, αυτές θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, μεγάλο μέρος της έκθεσης, το προσχέδιο της οποίας έχει στα χέρια της η Κυβέρνηση, καταπιάνεται με το κρατικό μισθολόγιο. Συγκεκριμένα διαπιστώνεται ότι οι μισθολογικές αυξήσεις παραχωρούνταν αυτόματα, χωρίς να υπάρχει διασύνδεση με την απόδοση και ότι στο δημόσιο τομέα παραχωρούνται σημαντικά υψηλότεροι μισθοί σε σχέση με τον ιδιωτικό.
“Η εισήγηση των εμπειρογνωμόνων, που είναι και θέση της Κυβέρνησης, είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα μισθολογίου το οποίο να ανταμείβει την αξία και την απόδοση, μέσω πραγματικών προαγωγών και ένα μισθολόγιο που να μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός”, σημείωσε ο Κύπρος Κυπριανού.
Επίσης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συνδυασμένες κλίμακες αποτελούν “σημαντικό αντικίνητρο” για την απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων και ότι “εξουδετερώνουν την αξία της προαγωγής”.
Διαπιστώνουν επίσης ότι την περίοδο 2007-2012 ο βασικός λόγος της διόγκωσης του κρατικού μισθολογίου ήταν η ΑΤΑ και σε λιγότερο βαθμό η αύξηση του προσωπικού στο δημόσιο και θεωρούν ότι η παραχώρηση ή μη της ΑΤΑ θα πρέπει να εξαρτάται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες που υπάρχουν.
Οι ξένοι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα διορισμών στο δημόσιο είναι “αξιοκρατικό και αντικειμενικό”.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, διαπιστώνουν επίσης ότι:
– Οι άδειες απουσίας βρίσκονται στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι εργαζόμενοι σε 5νθήμερη βάση εργασίας δικαιούνται από 20 έως 29 μέρες το χρόνο και οι εργαζόμενοι σε 6ήμερη βάση από 25 έως 36 μέρες τον χρόνο, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας
– Οι άδειες ασθενείας (42 μέρες πληρωμένες) βρίσκονται επίσης εντός των ορίων που ισχύουν σε άλλα κράτη μέλη
– Η Κύπρος έχει 16 δημόσιες αργίες, αριθμός ελαφρώς ψηλότερος από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
– Οι άδειες μητρότητας κινούνται εντός των ευρωπαϊκών ορίων και φθάνουν στις 18 βδομάδες
– Ο χρόνος εργασίας (37,5 ώρες την εβδομάδα) υπολείπεται του μέσου όρου που ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες των άλλων χωρών, 12 λεπτά την ημέρα.
Η μελέτη περιλαμβάνει εισηγήσεις που αφορούν αλλαγές στο σύστημα προαγωγών και διορισμών κατά τρόπο που η αρχαιότητα να μην αποτελεί “καθοριστικό κριτήριο”.
Προκειμένου να ενισχυθεί η κινητικότητα, γίνεται εισήγηση για περιορισμό και κατάργηση των θέσεων προαγωγών όπου αυτό μπορεί να γίνει και οι θέσεις να δημοσιεύονται σε πρώτο στάδιο εσωτερικά, ενώ η Κυβέρνηση θα στρέφεται σε εξωτερικούς υποψήφιους, μόνο στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κατάλληλοι υποψήφιοι, με τα απαιτούμενα προσόντα.
Επίσης προτείνουν το σημερινό σύστημα επιλογής να εμπλουτιστεί, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διευθυντικές θέσεις, και με άλλες δοκιμασίες, μέσω της δημιουργίας κέντρου αξιολόγησης, από το οποίο υποχρεωτικά οι υποψήφιοι θα πρέπει να περάσουν επιτυχώς.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το προσχέδιο της έκθεσης τυγχάνει επεξεργασίας από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού και από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω που έχει αναλάβει το θέμα της μεταρρύθμισης στο δημόσιο και ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, διατηρεί “κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με κάποιες από τις εισηγήσεις που καταγράφονται”.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να γίνει διαβούλευση πρώτα με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και μετά με τους κοινωνικούς εταίρους, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία επί του θέματος.
Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, με βάση το χρονοδιάγραμμα που αναφέρεται στο Μνημόνιο, οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τα οριζόντια θέματα θα πρέπει να εγκριθούν από το Υπουργικό μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και να περάσουν από τη Βουλή εντός του πρώτου τριμήνου του ίδιου έτους.
Μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει οι μελέτες στα Υπουργεία Γεωργίας, Παιδείας και Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες για τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας και προγραμματίζεται η διεξαγωγή των υπόλοιπων μελετών.