Το μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Κίκης Θεοδότου προέβη σήμερα στις πιο κάτω δηλώσεις:
Το ΔΗ.ΚΟ. παρατηρεί ότι άρχισαν να γίνονται πιο ώριμες σκέψεις και να αναπτύσσεται ένας δημιουργικός προβληματισμός στα θέματα που αφορούν το σχεδιασμό της στρατηγικής της Τράπεζας Κύπρου, προκειμένου να διαμορφωθούν συνθήκες που να αποβούν προς όφελος του τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.
Θεωρούμε πως οι τοποθετήσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες δημιούργησαν ένα αρνητικό κλίμα σε ότι αφορά την προοπτική της Τράπεζας Κύπρου, αφού χαρακτηρίζονταν από προχειρότητα και ερασιτεχνισμό και που δυστυχώς, τέθηκαν στο δημόσιο διάλογο χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε οικονομική και επιστημονική τεκμηρίωση.
Τέτοια κρίσιμης σημασίας θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με την επιβαλλόμενη υπευθυνότητα και ωριμότητα.
Ο «εκρηκτικός» δημόσιος διάλογος γύρω από το ενδεχόμενο διαχωρισμού της Τράπεζας Κύπρου σε αναπτυξιακή / κτηματική και σε εμπορική τράπεζα αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.
Το ΔΗΚΟ ξεκαθαρίζει για ακόμα μια φορά ότι θα στηρίζει προτάσεις που τεκμηριωμένα εξυπηρετούν τον εθνικό στόχο στήριξης της κυπριακής οικονομίας και εξομάλυνσης της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.
Τίποτα λιγότερο. Τίποτα περισσότερο.
Γνώμονας όλων πρέπει να είναι το εθνικό συμφέρον και το κοινό καλό. Αλίμονο αν σε τέτοιες κρίσιμες ώρες οι τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων ελαύνονται από οποιαδήποτε άλλα ελατήρια.
Η οδός της εθνικής συμφιλίωσης
Πριν τρία περίπου χρόνια, όταν άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης καταιγίδας, τις συνέπειες της οποίας βιώνει σήμερα κατά δραματικό τρόπο ο κυπριακός λαός, το ΔΗ.ΚΟ. επίμονα και επιτακτικά είχε αναδείξει την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, πολιτική συναντίληψη, κοινωνική συναίνεση, ενότητα και συλλογικότητα, προκειμένου να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη οικονομική κρίση καθώς και την ευρύτερη πολιτική και θεσμική κρίση, αλλά και για να διασφαλίσουμε τις δυνατότητες για υπεράσπιση και διεκδίκηση των εθνικών μας δικαίων και συμφερόντων.
Την τελευταία περίοδο, με ικανοποίηση παρατηρούμε ότι σχεδόν όλοι οι συντελεστές του πολιτικού συστήματος ασπάζονται τη θέση αυτή.
Τα τελευταία ειδικά εικοσιτετράωρα παρακολουθούμε τα δυο μεγάλα κόμματα να επιχειρούν, τουλάχιστον στον επικοινωνιακό τομέα – θέλουμε να πιστεύουμε και επί της ουσίας – να αναπτύξουν ένα διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχουμε την άποψη ότι η εθνική συνεννόηση, η πολιτική συναντίληψη, η συλλογικότητα και συνυπευθυνότητα στη διαχείριση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, είναι παλλαϊκό αίτημα και επιτακτική ανάγκη των καιρών.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εθνικό στόχο που οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουμε και να επιδιώξουμε. Η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει προφανώς στα δυο μεγάλα κόμματα, που με τις διαχρονικές έντονες αντιπαραθέσεις τους έχουν εκθρέψει ένα πολωτικό και διχαστικό κλίμα, που πρέπει να παραμείνει οριστικά στο παρελθόν.
Αναμένουμε ότι οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ θα αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζονται και θα θέσουν στις προτεραιότητες τους τον εθνικό στόχο για εθνική συνεννόηση, ενότητα και συλλογικότητα.
Προκαταλήψεις και πολωτικές τακτικές και τακτικισμοί του παρελθόντος πρέπει να παραμεριστούν.
Είναι η ώρα για γενναίες και ειλικρινείς υπερβάσεις.