Η Παιδεία αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα, και γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις, ανεφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ αναφερόμενος στον προυπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας 2019.
Είναι διαπίστωση μας ότι ο φετινός προϋπολογισμού του ΥΠΠ, δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τον περσινό. Είναι γεγονός ότι ο υπουργός με την κατάθεση του οράματος του, το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2021, καθορίζει στρατηγικές και δράσεις για αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Παρατηρούμε συγχρόνως αδυναμίες οι οποίες αφορούν την απουσία χρονοδιαγράμματος , υλοποίησης των δράσεων και πρακτικών λύσεων .
Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στα γεγονότα του καλοκαιριού με τις απαράδεκτες και αιφνιδιαστικές αποφάσεις της Κυβέρνησης στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της παιδείας, οι οποίες καταστρατήγησαν το θεσμοθετημένο θεσμικό διάλογο και οδήγησαν σε μια άνευ προηγουμένου κρίση και ρήξη στην παιδεία.
Γενικότερα όμως διαπιστώνεται έλλειψη ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού σε πολλούς τομείς:
- Εξετάσεις 4μηνων –Η Κυβέρνηση οφείλει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσει και να παρουσιάσει μια συνολική πρόταση για αξιολόγηση του μαθητή, του εκπαιδευτικού και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ενόψει τούτου, η πρόταση του ΔΗΚΟ για αναστολή εφαρμογής του θεσμού για 1 χρόνο, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία της Βουλής, ήταν η σοφότερη λύση.
- Παρόλες τις μελέτες και συζητήσεις που έγιναν, διαπιστώνεται η ανυπαρξία χάραξης Εθνικής στρατηγικής, για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας στα σχολεία .
- Ειδική Εκπαίδευση. Πολλά παιδιά με κινητικά ή άλλα προβλήματα, παρέμειναν και φέτος στο σπίτι μέχρι και τον Οκτώβριο λόγω έλλειψης συνοδών, απόρροια του κακού προγραμματισμού. Παράλληλα στον προϋπολογισμό, δεν αποτυπώνεται η επίλυση των προβλημάτων ατόμων με Ειδικές Ικανότητες, ούτε το θέμα επιβίωσης τους, με την πάροδο του χρόνου.
- Αλλόγλωσσοι μαθητές. Θεωρούμε απαραίτητη την άμεση δημιουργία τάξεων υποδοχής, με σκοπό την εκμάθησή της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας προτού εισαχθούν σε οποιοδήποτε σχολείο .
- Το θέμα του καθορισμού των Εκπαιδευτικών Αορίστου χρόνου . Για ακόμα μια χρονιά δεν επιλύεται, ταλαιπωρώντας εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.
- Νέο σχέδιο διορισίμων. Θυμίζω απλά τα σοβαρά προβλήματα που προέκυψαν, τα λάθη και παραλείψεις που έπληξαν το θεσμό των εξετάσεων και ολόκληρη τη διαδικασία. Δυστυχώς ο τρόπος βαθμολόγησης αδίκησε πολλά άριστα παιδιά, τα οποία δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν θέση.
- Όσον αφορά το κονδύλι, ύψους 4 εκατομμυρίων, της Υπηρεσίας Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου, που παρέμεινε αδιάθετο, είναι η θέση μας ότι θα πρέπει , μέσω της διεύρυνσης των κριτηρίων, να διατεθεί για την παραχώρηση φοιτητικής χορηγίας σε περισσότερους φοιτητές που δεν είχαν εγκριθεί.
- Μουσικό και Αθλητικό Σχολείο. Αντικρίζουμε θετικά τους θεσμούς αυτούς, όμως δεν αποτυπώνεται πουθενά η κατοχύρωση τους, ούτε και η διασφάλιση των δικαιωμάτων όλων των καθηγητών – εκπαιδευτών που εργάζονται για την επιτυχία των 2 αυτών θεσμών .
- Πρέπει επιτέλους να εισαχθεί και να θεσμοθετηθεί ο θεσμός του Ψυχολόγου και νοσηλευτή στα σχολεία.
- Να ενισχυθεί ο θεσμός των Κοινοτικών νηπιαγωγείων . Το κράτος πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερο βάρος, το οποίο σήμερα επωμίζονται κατά κύριο λόγο οι γονείς μέσω των συνδέσμων γονέων σε εθελοντική βάση.
- Ενίσχυση της ενσωμάτωσής και αξιοποίησηςτων Τεχνολογιών της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το κράτος παρασυρμένο από τις τεχνολογικές εξελίξεις και δράσεις, έχει παραμελήσει τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού σχολείου. Στο πλαίσιο αυτό, είχαμε προτείνει την ένταξη της πολιτικής αγωγής και της κοινωνιολογίας ως βασικά μαθήματα διδασκαλίας.
- Προτείνουμε την ένταξη προγράμματοςαξιοποίησης και στήριξης των Προικισμένων παιδιών, για τα οποία μέχρι σήμερα δεν χορηγούνται κίνητρα.
- Δυστυχώς παρά τις υποσχέσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός γενικού νόμου πλαισίου, που θα διέπει με ενιαίο τρόπο την οργάνωση, δομή και λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, κάτι τέτοιο δεν έχει υλοποιηθεί.
- Διαπιστώνουμε μετά λύπης μας ότι παραμένει σε αδράνειααπό πέρσι η Κυπριακή ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση πίεζε τότε για τη δημιουργία της.
- Πολιτισμός. Η πολιτεία πρέπει να αφουγκραστεί τις αγωνίες των ανθρώπων του πολιτισμού και να καλλιεργήσει τον πολιτισμό . Οι κρατικές δομές θα πρέπει να αναδιαρθρωθούν, χρόνιες αγκυλώσεις να βρουν θεραπεία και να δημιουργήσουμε θεσμούς υπεράνω συμφερόντων. Όλα τα θέματα που αφορούν τον πολιτισμό θα επιλυθούν, εάν πράγματι γίνει πραγματικότητα η ιδέα που έχουμε προτείνει και θέσει επανειλημμένα τα τελευταία δυο χρόνια για δημιουργία υφυπουργείου πολιτισμού.
- Εφόσον ορίζονται και προβλέπονται στον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας συγκεκριμένα σχέδια δράσης του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, διερωτώμαι γιατί κάθε χρόνο χρειάζεται να εγκρίνουμε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν να υλοποιούνται.
- Αθλητισμός. Θεωρούμε ότι έχει χάσει την αίγλη του, κυρίως λόγω της εμπορικοποίησης του. Αυτό έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πνεύμα του συναγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας. Πρέπει να επαναφέρουμε την σωστή έννοια και τις αρχές του αθλητισμού. Θέλουμε να προσφέρει ιδανικά πρότυπα στη νεολαία και πραγματική διαπαιδαγώγηση, που βρίσκεται στον αντίποδα της αναποτελεσματικής αδράνειας και των εύκολων λύσεων, που οι νέοι συναντούν σήμερα γύρω τους.
Εν κατακλείδι ως Δημοκρατικό Κόμμα, δηλώνουμε πως για μας η Παιδεία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα και γι’ αυτό το λόγο θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε ουσιαστικές προτάσεις, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της Εκπαίδευσης και την επίλυση του ζητημάτων που απασχολούν τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους φορείς της Παιδείας μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας.