Δεν τίθεται θέμα διαμοιρασμού εσόδων ΦΑ πριν τη λύση

Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις του επανέλαβε τη  θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν τίθεται θέμα συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης, ή διαμοιρασμού των όποιων εσόδων από το φυσικό αέριο πριν από τη λύση του Κυπριακού.

Ο  κ. Ομήρου ανέφερε ότι η ελληνική Κυβέρνηση μετέφερε στους Τούρκους αξιωματούχους τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι θα πρέπει να υπάρξει «τερματισμός των επιδρομικών ενεργειών της Τουρκίας και έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει επάνοδος στις συνομιλίες».

Πρόσθεσε, «είναι αδιανόητο και αυτή είναι η θέση, όπως γνωρίζετε πολύ καλά της Κυβέρνησης, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου Αρχηγών, ότι δηλαδή για την επανάληψη των συνομιλιών δεν είναι αρκετό απλώς να τερματιστεί αυτή η φάση των παραβιάσεων στην ΑΟΖ αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει έμπρακτος σεβασμός των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σχετικά με τα λεγόμενα για εξεύρεση `φόρμουλας` σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Ομήρου επεσήμανε ότι «η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ καλά γνωστή, δεν τίθεται θέμα ούτε για συνδιαχείριση, ούτε για συνεκμετάλλευση, ούτε για διαμοιρασμό των όποιων εσόδων από το φυσικό αέριο».

Ασφαλώς, πρόσθεσε, «όλοι οι νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν δικαιώματα στο να απολαύσουν των όποιων εσόδων από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων». Αυτό όμως, ξεκαθάρισε, «δεν μπορεί να συμβεί πριν από τη λύση, αυτό θα συμβεί με τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

Διότι, ανέφερε, «αν αυτή τη στιγμή υπάρξει μια τέτοια τυχόν συμφωνία, που θα είναι αδιανόητη, αυτό θα σήμαινε αναγνώριση του παράνομου μορφώματος των κατεχομένων κατά παραβίαση των ψηφισμάτων 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά σημαίνει επίσης ότι θα υπάρξει και κίνδυνος ακύρωσης ή αναίρεσης των συμφωνιών οριοθέτησης που συνομολόγησε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, όπως και των συμφωνιών για διενέργεια γεωτρήσεων και εξορύξεων με ξένες εταιρείες».

Άρα λοιπόν, συνέχισε, «τα όσα λέγονται ή γράφονται ως εκπορευόμενα από την Τουρκία για φόρμουλες, δήθεν για ενεργειακή συνεργασία, υπονοώντας προφανώς συμφωνίες ή συμφωνία συνδιαχείρισης, συνεκμετάλλευσης, διαμοιρασμού των εσόδων του φυσικού αερίου πριν από τη λύση δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν καμιά απολύτως βάση».