Δεν γίνεται να απαιτείται να απεμπλακεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα η ΚΔ

Η συνέχιση της τουρκικής παράνομης κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη βία των όπλων, καθώς και η ρητορική της Άγκυρας και της ηγεσίας της τουρκοκυπριακής κοινότητας περί ύπαρξης «δύο κρατών» και «δύο λαών» στην Κύπρο, δεν βοηθούν, μάλλον απομακρύνουν από το στόχο της λύσης, είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε επιμνημόσυνο λόγο του στο Εθνικό Μνημόσυνο Πεσόντων της Κοινότητας Κυπερούντας.

«Αλλά, συνάμα, αποκαλύπτουν προθέσεις οι οποίες, εν πάση περιπτώσει, δεν φαίνεται να οδηγούν σε ειρηνική επανένωση της Κύπρου, του λαού και των θεσμών της. Στην τουρκική πλευρά εναπόκειται να αποδείξει το αντίθετο, αν πράγματι επιδιώκει μια δίκαιη, οριστική και συνολική διευθέτηση του προβλήματος. Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η με κάθε τρόπο παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κάθε άλλο παρά βοηθούν στην καλλιέργεια υποβοηθητικού κλίματος», πρόσθεσε.

Αντίθετα, ενισχύουν την αντίληψη ότι η τουρκική πλευρά δεν συναινεί σε λύση και επανένωση, ούτε στη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια διζωνική και δικοινοτική ομοσπονδία, που θα είναι το κοινό κράτος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είπε ο κ. Χάσικος.

«Η αναστολή της συμμετοχής μας στη διαδικασία των συνομιλιών, ήταν το ολιγότερο που μπορούσαμε να πράξουμε, προκειμένου να καταδείξουμε την έντονη αντίδρασή μας και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. Δεν μπορεί να απαιτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία να απεμπολεί κυριαρχικά της δικαιώματα. Η κυπριακή Κυβέρνηση παραμένει σταθερά και αμετάκλητα προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης, η οποία θα εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τα περί Κύπρου Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, καθώς επίσης και στις αρχές και αξίες στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση, η οποία να σέβεται την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκού κράτους. Θέλουμε και επιδιώκουμε λύση η οποία θα διασφαλίζει το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού στη γη των προγόνων του, κάτω από συνθήκες ασφάλειας», συμπλήρωσε.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε, παράλληλα, ότι η απόδοση τιμής στους ήρωες των αγώνων του λαού μας είναι οφειλόμενη και διαχρονική επιταγή.

«Μια πράξη υπόμνησης της μαρτυρικής αγωνιστικής πορείας της πατρίδας μας, που άρχισε με τον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ του 1955-1959, συνεχίστηκε με την αντιμετώπιση της Τουρκανταρσίας του 1963-64 και έφθασε, δυστυχώς, μετά και από δικά μας λάθη και παραλείψεις, στο πραξικόπημα και στη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Σήμερα, η σκέψη όλων εμάς που ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, στρέφεται πίσω στο χρόνο. Νεκροί και αγνοούμενοι, πρόσφυγες και εγκλωβισμένοι, κατοχή πατρογονικών εδαφών, καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σύληση των Εκκλησιών ακόμα και των νεκροταφείων μας, συνθέτουν το μέγεθος της τραγωδίας που συνεχίζεται από το 1974, για 40 τόσα χρόνια. Η πατρίδα μας, δυστυχώς, εξακολουθεί να είναι μοιρασμένη, με το απαίσιο σύμβολο της ξένης κατοχής και του διαχωρισμού χαραγμένο στην κορφή του Πενταδακτύλου», είπε.

Όπως ανέφερε, ένα κατοχικό σύμβολο που διαπερνά τα σπλάχνα της μαρτυρικής Κύπρου και προκαλεί, δικαιολογημένα, την οργή και την αγανάκτηση όλων μας.

«Αποδεδειγμένα, ο λαός μας διαθέτει και την αρετή και την τόλμη που θα του επιτρέψουν να ανακτήσει την ελευθερία του, στο πλαίσιο μιας συμφωνημένης, αμοιβαία αποδεκτής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού”, είπε και κατέληξε σημειώνοντας ότι η μνήμη των ηρώων της Κυπερούντας θα είναι αιώνια και ο δικός μας αγώνας θα είναι συνεχής μέχρι την τελική δικαίωση.