Όπως είπε χτες η Κατερίνα Περιστέρη σε σύντομη συνομιλία με δημοσιογραφους δεν έχει προχωρήσει ακόμη η ανασκαφή στον τρίτο θάλαμο του μνημείου της Αμφίπολης. «Κάνουμε ισορροπημένες αποχωματώσεις στους δύο πρώτους θαλάμους. Αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μπροστά στις Καρυάτιδες. Ακόμη, καθαρίζουμε εξωτερικά τον Τύμβο σε όλη του την επιφάνεια. Καθαρίζουμε με ειδικά μηχανήματα το μνημείο εξωτερικά, αφαιρώντας όσα χώματα εναποτέθηκαν εκεί από παλαιότερες ανασκαφές του Δημήτρη Λαζαρίδη» όπως είπε.
Σε άλλες δηλώσεις της, στην εφημερίδα της Ομογένειας «Νέος Κόσμος» η κ. Περιστέρη είπε ότι η ανασκαφή χρειάζεται τον χρόνο της, προκειμένου να δώσει αποτελέσματα. «Οσον αφορά το χρονικό περιθώριο του έργου, ελπίζω μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως και νωρίτερα, να έχουμε νέα» είναι η δήλωση που της αποδίδεται.
Η κ. Περιστέρη είπε για τον τάφο: «Πρόκειται για ένα σημαντικό ταφικό συγκρότημα, το οποίο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα, δηλαδή μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μέχρι το 325- 300 π.Χ. Αυτά είναι τα στοιχεία που δίνει με ακρίβεια η αρχαιολογική σκαπάνη. Δεν ξέρουμε τι άλλο έχει μέσα, αλλά τέτοιο μνημείο δεν έχει ξαναβρεθεί έως τώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε μέρα ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα τα οποία μας εκπλήσσουν και συγκινούν. Δεν μπορώ να σας περιγράψω με λόγια την αίσθηση που είχαμε μόλις αντικρίσαμε τις ολόσωμες Καρυάτιδες πριν από μερικές ημέρες, που είναι σημαντικά έργα τέχνης, σμιλεμένα από μάρμαρο Θάσου.
Συνεχίζουμε συστηματικά την ανασκαφή, η οποία απαιτεί χειρουργική ακρίβεια και συνέπεια. Εμείς οι αρχαιολόγοι πιστεύουμε στα αρχαιολογικά δεδομένα και όχι στις εικασίες και την παραφιλολογία. Εχουμε τώρα ως δεδομένα το λιοντάρι, τις Καρυάτιδες και τις Σφίγγες. Αποκλείεται ο τάφος να είναι ρωμαϊκός, το λέω με ακρίβεια αυτό, το οποίο βγαίνει από τα στοιχεία της ανασκαφής. Πρόκειται για παραφιλολογίες και απωθημένα ορισμένων ανθρώπων, που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα».
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αρνήθηκε να μπει σε ονοματολογία για τον νεκρό του ταφικού μνημείου, ενώ πρόσθεσε ότι είναι αδύνατο να προσδιοριστεί ο χρόνος ολοκλήρωσης της ανασκαφής.
«H ανασκαφή και αποχωμάτωση του πρώτου και δεύτερου χώρου γίνονται με υποστυλώσεις, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η είσοδος του συνεργείου και των επιστημόνων στον τρίτο χώρο. Ο πρώτος λόγος σήμερα είναι αυτός των ανασκαφέων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το μνημείο χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα (π.Χ.). Θα τολμούσα να πω ότι τα χαρακτηριστικά του είναι σχεδόν μοναδικά, αλλά είναι σύνθεση πολλών χαρακτηριστικών. Η ανασκαφή αυτή θα μας απασχολήσει, όπως και το εύρημα, για πάρα πολλά χρόνια», σημείωσε η κ. Μενδώνη.
Σχετικά με το θύρωμα στον τέταρτο θάλαμο, η εύρεση του οποίου έχει ανακοινωθεί από την Κυριακή, η γενική γραμματέας σημείωσε: «Το έχουμε πει επισήμως. Μία γεωλογική έρευνα που έγινε στον τρίτο χώρο, με μια μορφή γεωτρήσεων, με χειροκίνητο τρυπάνι, μας έδειξε ότι υπάρχει ένα τέταρτο θύρωμα – είδαμε, δηλαδή, το πάνω μέρος του. Μέχρι εκεί. Αυτό είδαμε. Οτι οδηγεί κάπου, οδηγεί. Διαφορετικά, δεν έχει νόημα να έχεις θύρωμα. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο άνοιγμα, το συγκεκριμένο θύρωμα, είναι 96 εκατοστά. Αυτή τη στιγμή, δεν έχουμε ανασκάψει καν τον τρίτο χώρο», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι έγινε απόπειρα ή απόπειρες τυμβωρυχίας, ακόμη και στην περίοδο της αρχαιότητας, αλλά μέχρι ποιο σημείο έφτασε η τυμβωρυχία, δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Δεν έχουμε κανένα δεδομένο ακόμα και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μπούμε στην ονοματολογία και γι’ αυτό εμείς, ως ΥΠΠΟ, πρέπει να μένουμε στα γεγονότα», τόνισε.