Δείτε τη σκηνή με την νεκρή διαδηλώτρια από πυρά αστυνομικού (photos)

Μια διαδηλώτρια έπεσε νεκρή από πυρά στο κέντρο του Καϊρου σήμερα, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας της Αιγύπτου και στους οργανωτές μιας κινητοποίησης μία ημέρα πριν από την τέταρτη επέτειο της εξέγερσης που οδήγησε στην ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ το 2011.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο, η διαδηλώτρια σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια επεισοδίων που ξέσπασαν σε μια από τις μάλλον σπάνιες διαδηλώσεις ενός κινήματος της αιγυπτιακής αριστεράς, της Λαϊκής Σοσιαλιστικής Συμμαχίας. Το κύμα καταστολής που εξαπέλυσαν οι αρχές αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρώην Πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι των Αδελφών Μουσουλμάνων το 2013 είχε σχεδόν εκμηδενίσει τις κινητοποιήσεις έως πρόσφατα.

Ομως πολλές διαδηλώσεις έγιναν αυτή την εβδομάδα στο Κάιρο, όπως και στην Αλεξάνδρεια, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, ενόψει της συμπλήρωσης τεσσάρων ετών από την έναρξη του ξεσηκωμού των πολιτών που διήρκεσε 18 ημέρες κι οδήγησε στο τέλος της 30ετούς διακυβέρνησης της χώρας με σιδηρά πυγμή από τον Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τις πηγές οι οποίες πρόσκεινται στις υπηρεσίες ασφαλείας και επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η γυναίκα τραυματίστηκε από σκάγια κοντά στην Πλατεία Ταχρίρ, την εστία της εξέγερσης του 2011, και υπέκυψε στα τραύματά της. Οι πηγές αυτές δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις.

Διαδηλωτές είπαν ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ με σκάγια για να τους διαλύσει. “Το κόμμα αποφάσισε να οργανώσει μια συμβολική διαδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου” 2011, είπε ένα στέλεχος της Συμμαχίας, ο Αντέλ ελ Μελίγκι, στο Γαλλικό Πρακτορείο. “Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας σκάγια… Συνέλαβε τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος και πέντε μέλη της νεολαίας”, πρόσθεσε. Τα πιο μαχητικά τμήματα της αιγυπτιακής νεολαίας, ιδίως αυτής που ανήκει στην αριστερά, αποτέλεσαν την αιχμή του δόρατος στην εξέγερση του 2011, ωστόσο μεγάλο μέρος της είχε ταχθεί υπέρ της ανατροπής του Μόρσι από τον στρατό.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι ο νόμος που επιβάλλει περιορισμούς στις διαδηλώσεις και άλλα μέτρα ασφαλείας που έχει ανακοινώσει η σημερινή κυβέρνηση ακυρώνουν πολλές από τις κατακτήσεις που είχαν αποσπαστεί χάρη στην εξέγερση του 2011. Η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι διαβεβαιώνει ότι είναι δεσμευμένη στην δημοκρατία. Ο Σίσι ανέτρεψε τον Μόρσι ενόσω ήταν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου τον Ιούλιο του 2013. Εκτοτε, εξελέγη Πρόεδρος.

Επικριτές του Σίσι επισημαίνουν πως ο νυν αρχηγός του κράτους δεν δείχνει καμιά ανοχή έναντι οποιασδήποτε φωνής διαφωνίας, είτε από τους ισλαμιστές, είτε από κινήματα της αριστεράς τα οποία τάσσονται υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους. Στις φυλακές έχουν οδηγηθεί, εκτός από χιλιάδες υποστηρικτές της Αδελφότητας, πολλοί υποστηρικτές της φιλελεύθερης αντιπολίτευσης που αντιμετωπίζουν δίκες για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις.

Ο Σίσι είπε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως οι πολίτες έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν, τονίζοντας ωστόσο πως οι κινητοποιήσεις πλήττουν την οικονομία. Οι υποστηρικτές του Μόρσι καλούν σε μια μεγάλη κινητοποίηση αύριο Κυριακή για να ξαναρχίσει η “επανάσταση” που ανέτρεψε τον Μουμπάρακ. Η αιγυπτιακή αστυνομία έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα διστάσει να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές με “αποφασιστικό τρόπο”. Οι υποστηρικτές των Αδελφών Μουσουλμάνων παραμένουν ο κύριος στόχος της καταστολής. Μετά την ανατροπή του Προέδρου Μόρσι στρατιωτικοί και αστυνομικοί έχουν σκοτώσει πάνω από 1.400 ισλαμιστές διαδηλωτές ενώ πάνω από 15.000 ακόμη έχουν συλληφθεί.

1 2 3