Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έθεσε ως στόχους της επίσημης επίσκεψής του στο Λονδίνο, τη διασφάλιση της στήριξης του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού προκειμένου να αποτραπούν τα οποιαδήποτε ψηφίσματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και τη δημιουργία προοπτικών περαιτέρω υποστήριξης από τη Βρετανία προς την Κύπρο σε διάφορους τομείς.
Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας που παρέθεσε προς τιμή του χθες βράδυ η Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα στάση της Βρετανίας στο Κυπριακό, τουλάχιστον τους τελευταίους δέκα μήνες.
Είπε επίσης ότι το Λονδίνο έχει προσφέρει βοήθεια σε τομείς όπως ο εκσυγχρονισμός του κυπριακού κράτους, η τοπική αυτοδιοίκηση, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τα προβλήματα στον τομέα των εταιρειών. Σημείωσε ότι οφείλει στον Πρωθυπουργό Κάμερον σημαντικές ευχαριστίες για την τεχνική υποστήριξη που έχει προσφέρει μέχρι στιγμής η κυβέρνησή του.
Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε μια συνοπτική ανασκόπηση των πεπραγμένων από τη στιγμή που ανέλαβε την προεδρία στους τομείς της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, του εκσυγχρονισμού του κράτους και του εθνικού ζητήματος.
Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι από την αρχή βρέθηκε προ σημαντικών διλημμάτων, δηλαδή είτε την άτακτη χρεοκοπία ή τη λήψη αποφάσεων που ήταν αντίθετες με όσα πρέσβευε, διακήρυττε και πίστευε. «Προείχε να σωθεί η Κύπρος», είπε στους συγκεντρωθέντες ομογενείς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα απαιτούσαν οδυνηρές αποφάσεις.
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις θετικές αξιολογήσεις της τρόικας και του οίκου Standard & Poor’s, για την πορεία σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και έκανε λόγο για σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία και της αξιοπιστίας του κράτους.
Σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία προσέλκυσης επενδύσεων, στην οποία περιλαμβάνονται οι επαφές με χώρες του Περσικού Κόλπου – Κουβέιτ, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν – την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες. Πρόσθεσε ότι η επίσκεψή του στη Βρετανία επίσης έχει ως επιμέρους στόχο την προβολή της Κύπρου ως επενδυτικού κέντρου και την τόνωση του ενδιαφέροντος των Βρετανών για επενδύσεις είτε στον τουρισμό και τις υπηρεσίες είτε στον τομέα των υδρογονανθράκων και των συναφών βιομηχανιών.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι πιστεύει πως το 2014 θα γίνει η βάση επανεκκίνησης της οικονομίας. «Θα αποδείξουμε ακόμη μία φορά ότι η Κύπρος μπορεί να επιτύχει και να επαναλάβει το θαύμα του 1974», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αν και δύσκολη, η φετινή χρονιά θα οδηγήσει στο 2015, το έτος της οριστικής ανάκαμψης.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης υπενθύμισε τους τέσσερις τομείς στους οποίους συνοψίζονταν οι προτάσεις του. Αρχικά αναφέρθηκε στο διορισμό απολύτως αφοσιωμένου στο αντικείμενό του διαπραγματευτή. Όπως είπε, απομένει από την Τουρκία ουσιαστική, με πράξεις ανταπόκριση.
Η δεύτερη πρότασή του είχε να κάνει με την αναβάθμιση των όρων εντολής που έχει ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, χωρίς να παραμερίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Σχολίασε ότι επί χρόνια ο εκπρόσωπος της ΕΕ είναι στην ουσία αόρατος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έναντι αυτής της αναβάθμισης παραμένει αρνητική.
Η τρίτη πρόταση ήταν η προώθηση ουσιωδών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Δήλωσε ότι τον στενοχωρεί ιδιαίτερα το γεγονός πως οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να προωθήσουν μέτρα όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου υπαναχώρησαν με αποτέλεσμα να μην ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για την πραγματοποίηση τολμηρών βημάτων που θα έδιναν νέα δυναμική.
Η τέταρτη πρόταση αφορούσε στο κοινό ανακοινωθέν με τον κ. Έρογλου. Εξήγησε ότι δεν έχει προχωρήσει διότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμμένει στη θέση περί συνομιλιών μεταξύ δύο ισοτίμων κυρίαρχων κρατών. Ένας διάλογος χωρίς ξεκαθάρισμα συγκεκριμένων αρχών λύσης θα ήταν ένας διάλογος που θα αναλωνόταν σε επανάληψη ατέρμονων συζητήσεων, σχολίασε ο κ. Αναστασιάδης. Οι θέσεις της άλλης πλευράς, πρόσθεσε, υποδηλώνουν ότι πίσω από το σχέδιο Β’ της τουρκικής ή τουρκοκυπριακής πλευράς υπάρχει η μελλοντική απόσχιση.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι πιέσεις ή εκβιασμοί δε θα γίνουν αποδεκτοί και ότι ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις δε θα γίνουν και τόνισε την αποφασιστικότητα και ετοιμότητά του για την έναρξη διαλόγου για μια λύση αποδεκτή, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα ανταποκρίνεται στην ιδιότητα της χώρας-μέλους της ΕΕ. Επανέλαβε ότι μία λύση που δε ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των Ελληνοκυπρίων θα έχει ως αποτέλεσμα τη δεύτερη απόρριψη, η οποία θα σήμαινε την οριστική διχοτόμηση. Πρόσθεσε ότι αναμένει επιτέλους τα Ηνωμένα Έθνη να διαδραματίσουν το ρόλο τους.
Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πήτερ Δρουσιώτης διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη ότι η παροικία είναι στο πλευρό του. Σημείωσε πως η Ομοσπονδία αναβαθμίζει διαρκώς το έργο της με σύνεση και ενότητα για την καλύτερη προβολή της κυπριακής υπόθεσης. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επέκταση των προσπαθειών της στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας, με την ενεργοποίηση επιχειρηματιών της ομογένειας που έχουν την ικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο νησί.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ευτυχής διότι, όπως είπε, αυτό που διακρίνει την παροικία δεν είναι οι κομματικές ταυτότητες, αλλά η προσήλωση στο πώς θα υπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την πατρίδα.
Νωρίς το πρωί της Τετάρτης ο κ. Αναστασιάδης συναντάται με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Γουίλιαμ Χέιγκ και το απόγευμα με τον κ. Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στρι