Η κυβέρνηση καθώς έχει απορρίψει σε όλους τους τόνους το ενδεχόμενο της υπογραφής ενός νέου μνημονίου εξετάζει πλέον τους όρους της προληπτικής στήριξης. Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται θετικός στο ενδεχόμενο να υπάρξει ένα «δίχτυ ασφαλείας» απέναντι στις αγορές οι οποίες και μόνο στο άκουσμα για ενδεχόμενη έξοδο από το μνημόνιο έδειξαν ήδη τα «δόντια τους» στην χώρα μας.
«Αυτή η συζήτηση γίνεται με τρόπο συστηματικό με όλους. Έχει εξηγηθεί από την πλευρά της Ελλάδας ότι δεν χρειαζόμαστε νέο μνημόνιο» δήλωσε ο Πρωθυπουργός αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στο Μιλάνο.
Βρυξέλλες και ΔΝΤ είναι έτοιμοι να βοηθήσουν απλοχέρα την Ελλάδα – με το αζημίωτο βέβαια – και σχεδιάζουν ήδη τα επόμενα βήματα τους, τα οποία θα περιλαμβάνουν λιγότερους ελέγχους αλλά το ίδιο αυστηρούς σε σχέση με εκείνους που πραγματοποιούνται σήμερα.
Τι ζητά η ελληνική πλευρά
Στην κυβέρνηση και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχει στην διάθεση της η Τράπεζας της Ελλάδας από τα stress test των τραπεζών θα χρειαστεί περίπου 1 δισ. από τα 11 που έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση.
Το γεγονός αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς τα 10 δισ. του ΤΧΣ που θα μείνουν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως «μαξιλάρι» απέναντι στις αγορές.
«Αποτελεί και στοιχείο των διαπραγματεύσεων, μια πιθανή προληπτική γραμμή στήριξης, που θα προστάτευε τη χώρα μας από πιθανές αναταράξεις στις αγορές. Και μάλιστα σε μια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια κάμψης» σημείωσε σε δήλωση του ο Α. Σαμαράς.
Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για την επόμενη διετία (υπολογίζεται πως θα είναι περίπου 20 – 24 δισ.) αλλά όπως σημειώνουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο το ποσό που θα ζητηθεί ως προληπτική στήριξη θα είναι σαφώς μικρότερο καθώς θα υπάρχουν τα χρήματα από το ΔΝΤ.
Μάχη για την ενεργοποίηση των όρων
«Μάχη» αναμένεται να γίνει μεταξύ της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές για το πότε θα ενεργοποιούνται οι όροι. Είναι ένα πολύ κομβικό σημείο καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξουν όροι μόνο στην περίπτωση που χρησιμοποιηθούν τα χρήματα της προληπτικής στήριξης, σημείο με το οποίο δεν φαίνεται να συμφωνούν απόλυτα οι δανειστές.
Το βέβαιο είναι πως οι συζητήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και οι δύο πλευρές ετοιμάζουν τις στρατηγικές τους οι οποίες αναμένεται να πάρουν «σάρκα και οστά» μετά την αξιολόγηση των τραπεζών και θα είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν με την τρόικα τον επόμενο μήνα.
Σαμαράς: Εκλογές το 2016
Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στο Reuters στο Μιλάνο υποστήριξε πως δεν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές σημειώνοντας ότι η Αθήνα συνεχίζει επιτυχώς την πορεία εξόδου από το διεθνές πρόγραμμα στήριξης
«Θα εξαλείψουμε τις ανησυχίες περί πολιτικού κινδύνου», τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε «Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής».