Είκοσι-έξι τουλάχιστον άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιήθηκαν εναντίον πόλεων της Συρίας οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.
Δύο γυναίκες και 10 παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών από τους βομβαρδισμούς του συριακού στρατού στην πόλη αλ Νεσάμπιεχ, ανατολικά της Δαμασκού, κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές που αποτελούν τη γραμμή του μετώπου μεταξύ των ισλαμιστών μαχητών και των δυνάμεων του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ οι οποίες λαμβάνουν τη βοήθεια του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ.
«Δύο ταυτόχρονοι βομβαρδισμοί έπληξαν πρώτα τη Νεσάμπιεχ. Οι κάτοικοι ανέσυραν τις σορούς μιας γυναίκας και των δύο παιδιών της από τα ερείπια, όταν τα αεροπλάνα επέστρεψαν και χτύπησαν το πλήθος, σκοτώνοντας ακόμη εννέα», σημείωσε ο ακτιβιστής Αμπού Σακρ. Πενήντα άνθρωποι τραυματίστηκαν από τον βομβαρδισμό.
Στην επαρχία Χομς οι κάτοικοι ανέφεραν ότι αεροπορικές επιδρομές σημειώθηκαν εναντίον της αλ Χοσν, μιας σουνιτικής πόλης κοντά στο κάστρο το Κρακ των Ιπποτών, μια περιοχή όπου ζουν κυρίως χριστιανοί.
Η Γενική Επιτροπή της Συριακής Επανάστασης, μια ομάδα της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στην αλ Χοσν.
Στην πόλη Ταλμπισέχ, στη κεντρική οδική αρτηρία που ενώνει τη βόρεια Συρία με τη νότια, ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι τέσσερα παιδιά έχασαν τη ζωή τους από μια αεροπορική επιδρομή.
Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την πλευρά του επεσήμανε ότι τέσσερα παιδιά σκοτώθηκαν από τη ρίψη αυτοσχέδιων βομβών —βαρελιών γεμάτων με εκρηκτικά— στο Χαλέπι.
Στην πόλη αυτή ο συριακός στρατός ενεπλάκη σήμερα σε μάχες με τις δυνάμεις των εξεγερμένων σε μια στρατηγικής σημασίας συνοικία, η κατάκτηση της οποίας θα επιτρέψει στον νικητή να ενισχύσει τον έλεγχό του στην κεντρική φυλακή της πόλης και να πολιορκήσει τη μητρόπολη.
Η εφημερίδα αλ Ουάταν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση Άσαντ, ανέφερε ότι ο κυβερνητικός στρατός έχει σημειώσει προόδους σε αυτή τη βιομηχανική συνοικία, την Σέιχ Νατζάρ, που είναι γειτονική στη φυλακή.
«Ο στρατός προχώρησε προς το βιομηχανικό προάστιο Σέιχ Νατζάρ στη διάρκεια της επιχείρησής του που έχει στόχο την εκκαθάριση της περιοχής γύρω από την κεντρική φυλακή του Χαλεπιού και την άρση της πολιορκίας της» από τους εξεγερμένους, διευκρίνισε η εφημερίδα.
Ένα αληθινό φρούριο, η φυλακή του Χαλεπιού, που χτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, δέχθηκε επίθεση επανειλημμένα από τους εξεγερμένους που θέλουν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους. Στόχος τους είναι να απελευθερώσουν τους 3.500 κρατούμενους που ζουν εκεί σε πολύ άσχημες συνθήκες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, μια ομάδα εξεγερμένων εξαπέλυσε μια μεγάλη επίθεση εναντίον της φυλακής και έθεσε υπό τον έλεγχό του μέρος του συγκροτήματος, προτού εκδιωχθεί εν μέρει από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στρατού.
Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η παρουσία των εξεγερμένων στη φυλακή δυσκολεύει τους στρατιώτες που την υπερασπίζονται.
Μεγάλο μέρος του τείχους που περικλείει το κτίριο κατέρρευσε στη διάρκεια της επίθεσης του Φεβρουαρίου και οι αντάρτες έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να θέσουν υπό έλεγχο τη φυλακή.
Την Πέμπτη οι εξεγερμένοι εξαπέλυσαν μια νέα τριπλή βομβιστική επίθεση εναντίον του σωφρονιστικού καταστήματος, από την οποία σκοτώθηκαν οκτώ στρατιώτες και τραυματίστηκαν 20 ακόμη.
Ο Ναζίρ αλ Χάτιμπ, ένας ακτιβιστής της αντιπολίτευσης από το Χαλέπι, επιβεβαίωσε τις μάχες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η συνοικία είναι σημαντική όχι μόνο εξαιτίας της γειτνίασής της με τη φυλακή, αλλά και επειδή, αν τη θέσει υπό τον έλεγχο του, ο στρατός θα είναι σε θέση να πολιορκήσει όλες τις συνοικίες του ανατολικού Χαλεπιού που βρίσκονται στα χέρια των εξεγερμένων.
Στο μεταξύ η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι διένειμε σε διάστημα τεσσάρων ημερών 6.600 μερίδες φαγητού σε τρεις περιοχές νότια της Δαμασκού, όπου έχει κηρυχθεί εκεχειρία όμως παραμένουν υπό μερική πολιορκία.
Πρόκειται για τις συνοικίες Μπέιτ Σάχεμ, Μπαμπίλα και Γιάλντα, τρία προπύργια των εξεγερμένων στην επαρχία της Δαμασκού, όπου έχουν κηρυχθεί πολλές εκεχειρίες.
Εξάλλου 460 κάτοικοι έχουν λάβει ιατρική βοήθεια και φάρμακα στις περιοχές αυτές, ενώ 1.700 άρρωστοι κατάφεραν να απομακρυνθούν.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) και από αυτήν έχουν επωφεληθεί περίπου 5.450 οικογένειες σε σύνολο καταγεγραμμένων 12.000.
Χάρη στις εκεχειρίες έχουν καταφέρει να περάσουν κυρίως τρόφιμα στις περιοχές αυτές, όμως σύμφωνα με ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, η πολιορκία από τον στρατό δεν έχει αρθεί εντελώς.
Στη Μουανταμίγια αλ Σαμ, όπου εφαρμόζεται μια εκεχειρία από τον Δεκέμβριο, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν επίσης περιορισμούς.