Γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει η Κύπρος

Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος υποστήριξε για ακόμη μια φορά ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά από ένα συνέδριο στην Πολωνία ισχυρίστηκε ότι η «ε/κ διοίκηση» είχε γίνει δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους .

Σύμφωνα με την χθεσινή Κίπρις, ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι η Κύπρος έγινε δεκτή στην ΕΕ για πολιτικούς λόγους. «Δώστε προσοχή! Δεν την δέχθηκαν ως νότια Κύπρο. Έγινε δεκτή ως Κύπρος. Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος . Υπάρχει η τοπική διοίκηση της νότιας Κύπρου. Επειδή, υπάρχει Βόρεια Κύπρος και μια πράσινη γραμμή υπάρχει μεταξύ τους. Ποιος είναι εκεί στην πράσινη γραμμή; Μονάδες ασφαλείας του ΟΗΕ. Απολύτως καμία χώρα εντός της ΕΕ δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζει προβλήματα ασφάλειας . Αυτό το μέρος έχει ένα τέτοιο εσωτερικό πρόβλημα». Η ΕΕ, κατέληξε, δεν θα μπορούσε να το παραδεχτεί και κατ’ αυτόν η απόφαση ήταν εντελώς πολιτική.

Στον Τούρκο Πρωθυπουργό, απάντησε σήμερα μέσω της Γενί Ντουζέν η αρθρογράφος Τουμάι Τουγιάν. Με τίτλο «Μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος» η Τ/κ αρθρογράφος τονίζει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος .

Μην ακούτε αυτά που λέει ότι  δεν υπάρχει τέτοια χώρα, γράφει, γιατί αν πει ότι υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Κύπρος, τότε θα τον ρωτήσουν τι κάνει εκεί. «Σε μια χώρα που λέγεται Κύπρος τι δουλειά έχουν  40 χιλιάδες δικοί σου στρατιώτες; Γιατί η σημαία σου κυματίζει σε κάθε γωνιά; Ποιος είσαι εσύ και όταν το θέμα των Βαρωσίων έρχεται στην ημερήσια διάταξη, μπορείς να πεις σαν να ήταν ιδιοκτησία σου ότι «εγώ δεν θα δώσω σπιθαμή γης στην Κύπρο ακόμη και για την πλήρη ένταξη;».

Γιατί οι υπάλληλοί σας μπορούν να συμπεριφέρονται ως έπαρχοι και γιατί το ισοζύγιο του πληθυσμού γέρνει κάθε μέρα λίγο περισσότερο υπέρ του, διερωτήθηκε. Η Τ/κ αρθρογράφος κάνει αναφορά σε δημοσίευμα της Μιλλιέτ την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα θέλει να διεξάγει «ένα τελευταίο πείραμα» με μια πιθανή διαδικασία διαπραγματεύσεων.

Αν δεν συμβεί τίποτα και πάλι, αναφέρεται, θα ξεκινήσει μια εντατική διπλωματική κίνηση για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους. Η Τουγιάν γράφει ότι δεν γνωρίζει αν στη Νέα Υόρκη Γκιούλ, Νταβούτογλου και Έρογλου καθόρισαν ένα νέο οδικό χάρτη που πρέπει να ακολουθηθεί για το Κυπριακό, σημειώνοντας όμως ότι λέγεται ότι αυτός θα μπει σε εφαρμογή στο τέλος αυτής της διαδικασίας για την οποία δίνουν προθεσμία μέχρι τον Μάρτιο.

Λέγεται, συμπλήρωσε, ότι η Άγκυρα παρότρυνε την τ/κ πλευρά να αφήσει να διεξαχθεί ένα «τελευταίο πείραμα. Δεν μπορεί να συνεχίσει πάντα έτσι, θα δούμε για άλλη λύση, θα ξεκινήσει διπλωματική κινητικότητα για μια λύση δύο κρατών». Βέβαια, διερωτήθηκε η Τ/κ αρθρογράφος, έχουν περάσει 30 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, «εάν ο τύπος της αναβάθμισης του καθεστώτος ήταν στην τσέπη σας, γιατί περιμένετε τόσο καιρό, θα ρωτούσαν τον άνθρωπο. Τέλος πάντων … !».