Ο αριθμός των γυναικών που πίνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ στα φοιτητικά τους χρόνια αυξάνεται διαρκώς. Μια νέα έρευνα μελέτησε τα χαρακτηριστικά των φοιτητριών που εμφανίζουν την τάση προς κατανάλωση αλκοόλ και ανακάλυψε τη σχέση ανάμεσα στον παρορμητισμό και τον αλκοολισμό.
Τα τελευταία 30 χρόνια οι γυναίκες “συναγωνίζονται” τους άντρες στην κατανάλωση αλκοόλ. Η συνήθεια καλλιεργείται στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής και είναι δύσκολο μετά να περιοριστεί. Επίσης, λόγω των φυσικών διαφορών ανάμεσα σοτυς άντρες και στις γυναίκες οι γυναίκες έχουν άμεσα και σοβαρά συμπτώματα αλκοολισμού σε σχέση με τους άντρες και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με χαμηλή ακαδημαϊκή επίδοση, αυξημένο κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης, τραυματισμού ακόμα και θανάτου.
Η κατανάλωση αλκοόλ ξεκινάει από το πρώτο εξάμηνο των σπουδών. Το αλκοόλ χρησιμοποιείται ως μοχλός για να αποκτήσουν οι φοιτήτριες κοινωνική ζωή στο Πανεπιστήμιο.
Από τις 319 γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν στην έρευνα οι 235 έπιναν.
Οι γυναίκες που δήλωσαν πως πίνουν για να αλλάξουν τη συναισθηματική τους κατάσταση είχαν τις περισσότερες συνέπειες.
Επίσης, εκείνες που δεν νιώθουν απελευθερωμένες και φέρονται παρορμητικά συνεχίζουν να πίνουν ανεξέλεγκτα και καταλήγουν με περισσότερα προβλήματα λόγω του αλκοόλ.
Αντίθετα, όσες προγραμματίζουν την επιστροφή τους στο σπίτι συγκεκριμένη ώρα έχουν μειωμένο κίνδυνο.
“Οι γυναίκες που αντιδρούν παρορμητικά όταν χαλαρώνουν λόγω του αλκοόλ θα πρέπει να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς ώστε να αποφύγουν εκείνες τις ενέργειες που μπορεί να έχουν βλαβερές συνέπειες” δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα αναλυτικά αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευθούν τον Φεβρουάριο του 2013 με τίτλο Alcoholism:Clinical & Experimental Research.