Γιατί η Κίνα φοβάται τον Τζορτζ Σόρος

Η οικονομία της Κίνας «βήχει» το τελευταίο χρονικό διάστημα και αρκετοί κλάδοι της παγκόσμιας οικονομίας αρρωσταίνουν, ωστόσο για έναν ανεξήγητο λόγο το Πεκίνο δείχνει να φοβάται ιδιαίτερα έναν άνθρωπο.

Με μια αδέξια κίνηση ήρθε απέναντι στον αμφιλεγόμενο μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος γενικά προκαλεί φόβο σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες…

Το Πεκίνο είναι εμφανές ότι ανησυχεί για ένα «Μεγάλο Σορτάρισμα» από τον Τζορτζ Σόρος η Κίνα και βρίσκεται σε πανικό για κερδοσκοπική επίθεση όπως στην Βρετανία το 1992.

Μέσω της αγγλόφωνης έκδοσης της «Λαϊκής Ημερησίας», της People’s Daily, προειδοποίησε τον Ούγγρο επενδυτή να μην κάνει «πόλεμο κατά του γουάν», γιατί δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας. Η προειδοποίηση ήρθε μετά τις δηλώσεις του Σόρος, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα προεξόφλησε την «ανώμαλη προσγείωση» της κινεζικής οικονομίας, ενώ απέδωσε στην Κίνα την πρόσφατη πτώση των αγορών διεθνώς.

Εχει, επίσης, προηγηθεί στην αγγλόφωνη έκδοση του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου Ξινχουά η προειδοποίηση κατά «όσων στοιχηματίζουν στην τελική αποτυχία της κινεζικής οικονομίας», καθώς και «κατά της αδίστακτης κερδοσκοπίας και του σορταρίσματος» που θα αντιμετωπίσει όχι μόνον υψηλότερο κόστος συναλλαγών αλλά και ενδεχομένως «σοβαρές νομικές συνέπειες».

Σύμφωνα με τους Financial Times, η προειδοποίηση ειδικά προς τον Τζορτζ Σόρος, που εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της αγγλόφωνης έκδοσης της People’s Daily, εντάσσεται στην προσπάθεια του Πεκίνου να ανακόψει τις εκροές κεφαλαίων από τη χώρα και να στηρίξει το κινεζικό νόμισμα.

Για τον σκοπό αυτό η κεντρική τράπεζα της Κίνας έχει προχωρήσει σε επανειλημμένες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος, επιστρατεύοντας περίπου 700 δισ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα, τα οποία έτσι περιορίστηκαν σε περίπου 3,3 τρισ. δολάρια. Μάλιστα τροφοδότησε τις τράπεζες για δεύτερη φορά μέσα στην εβδομάδα για να αντισταθμίσει τη ραγδαία φυγή κεφαλαίων.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τροφοδότησε και την Πέμπτη με 640 δισ. γουάν (51,89 δισ. δολάρια) σε βραχυπρόθεσμα δάνεια, γνωστά ως συμφωνίες αντίστροφης επαναγοράς (reverse repurchase agreements), τις εμπορικές τράπεζες.

Η κεντρική τράπεζα προσέφερε άλλα 440 δισ. γουάν την Τρίτη με τη χρήση παρόμοιων εργαλείων. Η ένεση μετρητού είναι η μεγαλύτερη από το Φεβρουάριο του 2013, οπότε άγγιξε τα 662 δισ. γουάν.

Η ακραία κίνηση στοχεύει μερικώς στην κάλυψη μιας αυξανόμενης ζήτησης για μετρητά ενόψει της 7ης Φεβρουαρίου που είναι γιορτή στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί προσπάθεια να αναχαιτιστεί η φυγή κεφαλαίων καθώς οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία της κινεζικής οικονομίας και το κύριο χρηματιστήριο της χώρας έχει χάσει σχεδόν 23% από την αρχή του έτους.

Σε ανάλογες κινήσεις έχει, άλλωστε, προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς από την αιφνιδιαστική υποτίμησή του, τον Αύγουστο, το κινεζικό νόμισμα έχει συνολικά υποτιμηθεί κατά 5,7%. Το γουάν εμφανίζει μεγάλη αστάθεια, ιδιαιτέρως έπειτα από την ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας ότι εφεξής θα χειρίζεται την ισοτιμία του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού διεθνών νομισμάτων και όχι μόνον έναντι του δολαρίου.

Ωστόσο η κίνηση να βάλει δημοσίως απέναντί της τον Τζορτζ Σόρος κρίνεται μάλλον ως κίνηση πανικού, αφού φέρνει όλα τα φώτα πάνω στην Κίνα.

ΣΟΡΟΣ

Σύμφωνα με το περιοδικό Fortune, η κίνηση αυτή του Πεκίνου είναι αδέξια αφού ο αμφιλεγόμενος Ούγγρος επενδυτής δεν αναφέρθηκε ούτε στο γουάν ούτε στο δολάριο του Χονγκ Κονγκ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.

Αντιθέτως, χαρακτήρισε αναπόφευκτη την «ανώμαλη προσγείωση» της Κίνας, αλλά υπογράμμισε πως η επιβράδυνσή της εγκυμονεί περισσότερους βραχυπρόθεσμους κινδύνους για τον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως εξαιτίας του αντίκτυπου στις τιμές των εμπορευμάτων, παρά για την ίδια την Κίνα.

Τόνισε, μάλιστα, πως «η Κίνα μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση», καθώς διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους αλλά και την αναγκαία ευελιξία στην πολιτική της και προπαντός τα διαθέσιμα ύψους 3 τρισ. δολαρίων…

Και όμως η Κίνα έχει λόγους να φοβάται…

Ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος ανέφερε πως στοιχηματίζει στην πτώση των αμερικανικών μετοχών του δείκτη S&P 500 και των νομισμάτων των χωρών που παράγουν εμπορεύματα, ενώ παράλληλα αγοράζει ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου.

Η Κίνα, όμως έχει λόγους να φοβάται τον Τζορτζ Σόρος, καθώς άντλησε κέρδη ύψους ενός δισ. δολαρίων και έγινε γνωστός όταν το 1992 στοιχημάτισε εναντίον της στερλίνας, οδηγώντας την σε ραγδαία πτώση. Στη συνέχεια με κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά των ασιατικών νομισμάτων, στη διάρκεια της κρίσης των ασιατικών οικονομιών το 1997, και με άλλα επιθετικά στοιχήματα, έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων…

Γενικά όταν κάποιος ακούει τον Σόρος να εμπλέκεται με κάποιο νομισμα, ή να επιτίθεται κατά μιας συγκεκριμένης οικονομίας ξέρει λίγο – πολύ τι θα ακολουθήσεις. Συνήθως, δε, ο ίδιος ο Σόρος έχει και τα κατάλληλα μέσα να προκαλέσει το στοίχημα που θέλει για να το κερδίσει. Τελικά αυτό είναι επωφελές για τον ίδιο τον κερδοσκόπο και όσους τον ακολουθούν, όχι όμως για τις κεντρικές τράπεζες, τα κράτη και τους πολίτες…

Ο Τζορτζ Σόρος, άλλωστε ήταν Ούγγρος πρόσφυγας που έγινε επιχειρηματίας στην Αμερική και ίδρυσε το Quantum Fund το 1969, αλλά έγινε γνωστός για το μεγάλο του κόλπο το 1992. Τότε έγινε και δισεκατομμυριούχος παίζοντας με τη Στερλίνα και προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη Βρετανία και παραιτήσεις υπουργών.

Η μεγάλη ευκαιρία στη Βρετανία

Ήταν το καλοκαίρι του 1992 βρήκε την ευκαιρία στην Βρετανία, να γίνει πλούσιος και διάσημος. Η Βρετανία είχε ενταχθεί από το 1990 στον ευρωπαϊκό μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών, ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών, που αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό στην πορεία προς το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, το ευρώ. Ωστόσο, η Βρετανία διαπίστωσε ότι δεν της άρεσε η νομισματική πολιτική που ήταν αναγκασμένη να ακολουθεί.

Ο δρόμος για την εκδήλωση νομισματικής κρίσης ήταν στρωμένος και ο Σόρος δεν αποφάσισε μόνο να στοιχηματίσει σ’ αυτή, αλλά και να την προκαλέσει. Ο Σόρος τότε μάζευε πιστώσεις που έφτασαν τις 15 δισ. στερλίνες με τη δυνατότητα να τις μετατρέψει σε δολάρια κατά βούληση. Αυτό το έκανε στα κρυφά. Στη συνέχεια λοιπόν ξεκίνησε μια ιδιαίτερα θορυβώδη επίθεση.

Έλεγε παντού και με κάθε ευκαιρία ότι είχε στοιχηματίσει στην πτώση της στερλίνας, έδινε συνεντεύξεις και παρέσυρε μαζί του όσους περισσότερους μπορούσε… Έτσι το κόλπο του έπιασε. Η ανοιχτή επίθεση του Σόρος στην στερλίνα άρχισε τον Αύγουστο του 1992. Μέσα σε λίγες εβδομάδες η Βρετανία είχε δαπανήσει σχεδόν 50 δισ δολάρια στις αγορές ξένου συναλλάγματος για να υπερασπιστεί τη στερλίνα, όμως μάταια.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση αύξησε τα επιτόκια για να στηρίξει το νόμισμα, αλλά αυτή η ενέργεια αποδείχθηκε μη αποδεκτή πολιτικά.

Εκείνη τη «Μαύρη Τετάρτη» το εθνικό νόμισμα της Βρετανίας υποχώρησε ραγδαία και τέθηκε εκτός του ευρωπαϊκού μηχανισμού συναλλαγματικών ισοτιμιών προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω κατρακύλισμα. Στην πραγματικότητα ήταν απλώς μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Ο ίδιος άνθρωπος που υποτίθεται ότι είχε προβλέψει την πτώση της στερλίνας προκάλεσε ουσιαστικά αυτή την εξέλιξη αποκομίζοντας κέρδη άνω του 1 δισ. δολαρίων και καθιερώθηκε ως ο πιο φημισμένος κερδοσκόπος όλων των εποχών.

Επίσης ο Σόρος είχε στοιχηματίσει επιτυχώς ενάντια στο νόμισμα της Ταϊλάνδης στη διάρκεια της ασιατική κρίσης το 1997, η οποία έσπρωξε πολλές ασιατικές χώρες στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Δεν έκανε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόσει την ίδια στρατηγική, το ίδιο κόλπο. Στοιχημάτισε 750 εκατ. δολάρια στην κατάρρευση του μπατ, του εθνικού νομίσματος της χώρας, επιταχύνοντας την κατάρρευση της χώρας και την παροχή «βοήθειας» ύψους 17 δισ. δολαρίων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Λίγα χρόνια μετά παρόμοιες μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν από τον Σόρος στις κρίσεις της Ρωσίας, των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2009.

Ο Σόρος με όλα αυτά αλλά και με άλλα επιθετικά στοιχήματα, έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 24 δισ. δολαρίων. Βέβαια όπως κάθε κερδοσκόπος που σέβεται τον εαυτό του έχει ιδρύσει ένα fund για να κάνει φιλανθρωπία…