Δήλωση του Βουλευτή για τη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού με τον νέο Υπουργό κο Γιώργο Παπαναστασίου.
Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τον νέο Υπουργό κο Γιώργο Παπαναστασίου.
Ο κος Παπαναστασίου είναι ένας τεχνοκράτης με εμπειρία πολλών ετών, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Θέσαμε στον κο Υπουργό ως άμεση προτεραιότητα, το ζήτημα της 100% επιχορήγησης των φωτοβολταϊκών για τις ευάλωτες ομάδες και 50% για τον υπόλοιπο πληθυσμό, όπως περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου Χριστοδουλίδη.
Θα αναμένουμε από τον νέο Υπουργό όπως τηρήσει τη δέσμευσή του και ασκήσει τις απαιτούμενες πιέσεις και ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στα πιο σημαντικά ζητήματα:
Πρώτον, στην αναβάθμιση του δικτύου διανομής και μεταφοράς αλλά και των υφιστάμενων υποσταθμών της ΑΗΚ με στόχο την περαιτέρω αξιοποίηση των συστημάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και
Δεύτερον, στην ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας για σημαντικό περιορισμό των αυξημένων περικοπών που γίνονται σήμερα κυρίως στα μεγάλα συστήματα των ΑΠΕ – και να επιστρέφεται αυτή η ενέργεια, η οποία σήμερα χάνεται, πίσω στο καταναλωτή με αισθητά μειωμένη τιμή.
Θα πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί, στοχευμένα, με τις απαραίτητες ενέργειες για την πράσινη μετάβαση και την περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
Ευχόμαστε στον κο Παπαναστασίου καλή θητεία και είμαι σίγουρος για την πολύ καλή μας συνεργασία σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα που απασχολούν τον τομέα της ενέργειας, του εμπορίου και της βιομηχανίας.
Δήλωση του Βουλευτή για την εξέταση της καταβολής των χορηγιών για τις επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.
Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων συζητήσαμε το ζήτημα της καταβολής των εγκριθεισών, αλλά και των εκκρεμούντων χορηγιών για τις επιδιορθώσεις των προσφυγικών οικιών στους συνοικισμούς αυτοστέγασης.
Οι προσφυγικές οικίες οικοδομήθηκαν είτε σε τουρκοκυπριακή γη, είτε σε κρατική γη μετά την εισβολή. Επομένως, οι οικίες χρονολογούνται και χρήζουν σοβαρών επιδιορθώσεων.
Η υπό εξέταση περίοδος αφορά χρονολογίες από το 1984 έως και το 1990, ενώ τα ποσά που προβλέπονται για την επιδιόρθωση των κατοικιών είναι και μικρά και καταβάλλονται με καθυστέρηση τριών ετών.
Ως εκ τούτου, απαιτούμε την αύξηση του σχετικού κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και την επέκταση της υπό εξέτασης περιόδου.
Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν καθότι δεν υπήρξε ποτέ εκ μέρους του κράτους μια συνολική και συγκροτημένη προσφυγική πολιτική.
Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση όπως υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της περί εφαρμογής μιας νέας ενιαίας προσφυγικής πολιτικής, έτσι ώστε να αποφύγουμε τη μεμονωμένη οικονομική ή άλλη διαχείριση των προβλημάτων που προκύπτουν στους προσφυγικούς συνοικισμούς.
Τα προβλήματα δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν και να ταλαιπωρούν τους εκτοπισθέντες μας εάν δεν εφαρμοστεί μια νέα στρατηγική αντιμετώπισης όλων των ανοιχτών ζητημάτων.