Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας από το βήμα του 10 παγκύπριου συνεδρίου της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ παρουσίασε μία νέα πτυχή στην στρατηγική αποκρατικοποίησης της Cyta.
Ο ΥΠΟΚ είπε πως θα δημιουργηθεί μια νέα κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, παράλληλα με τη Cyta, στην οποία θα μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών του ημικρατικού οργανισμού, με σκοπό την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών.
Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε εκ νέου την διακηρυγμένη θέση της Κυβέρνησης για πλήρη διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων «μέσα από πρακτικές εφαρμόσιμες ρυθμίσεις».
Ο κ. Γεωργιάδης στην ομιλία του σημείωσε πως οι ευκαιρίες που διανοίγονται για τη Cyta στην νέα εποχή σχετίζονται με τη μετάβαση της Cyta στο νέο καθεστώς, την προσαρμογή του οργανισμού στα δεδομένα της εποχής μέσω της αποκρατικοποίησης και της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή, ακολουθώντας έτσι το δρόμο όλων ουσιαστικά των πρώην κρατικών τηλεπικοινωνιακών οργανισμών στο χώρο της Ευρώπης. Επεσήμανε πως «οι κίνδυνοι σχετίζονται με την αδράνεια και την παραμονή σε δομές και νοοτροπίες περασμένων δεκαετιών και με την ψευδαίσθηση ότι η προσκόλληση στο παρελθόν μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον».
Διαγράφοντας τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής για την αποκρατικοποίηση της Cyta, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε θα δημιουργηθεί μια νέα κρατική εταιρεία παράλληλα με το δημόσιο οργανισμό, η οποία θα αναλάβει το μεγαλύτερο εύρος των υπηρεσιών που σήμερα προσφέρει η Cyta και σ` αυτήν την εταιρεία θα επιδιωχθεί στη συνέχεια η συμμετοχή στρατηγικού επενδυτή ή επενδυτών.
Όπως είπε, οι εργαζόμενοι θα έχουν το δικαίωμα και την επιλογή εθελούσια να αποχωρήσουν από τον οργανισμό, εγκαταλείποντας το σημερινό τους καθεστώς και να μετατραπούν σε εργαζόμενους αυτής της νέας εταιρείας, λαμβάνοντας ελκυστικό πακέτο κινήτρων.
Όπως πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι θα έχουν επίσης το δικαίωμα και την επιλογή της εθελούσιας αφυπηρέτησης και πάλιν στη βάση ενός ικανοποιητικού σχεδίου κινήτρων, αλλά και το ξεκάθαρο δικαίωμα διατήρησης της σημερινής τους ιδιότητας και των σημερινών δικαιωμάτων τους, συνεχίζοντας την απασχόλησή τους είτε στη δημόσια υπηρεσία είτε ακόμη στην ίδια εταιρεία στα πλαίσια ρύθμισης που θα προσδιοριστεί.
«Σε κάθε περίπτωση οι εργαζόμενοι θα έχουν ευκαιρίες και επιλογές, σε κάθε περίπτωση τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα θα είναι πλήρως εξασφαλισμένα, σε καμία περίπτωση εργαζόμενος δεν θα χάσει την ιδιότητα και το καθεστώς του παρά μόνο εάν ο ίδιος το επιλέξει, και σε καμία περίπτωση ασφαλώς εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί», υπογράμμισε ο ΥΠΟΙΚ.
Ανησυχίες, ανακρίβειες και υπερβολές για το ν/σ για τους ημικρατικούς
Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο διάλογο γύρω από το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τους Δημόσιους Οργανισμούς και τις Κρατικές Επιχειρήσεις, λέγοντας πως «έχουν το τελευταίο διάστημα εκφραστεί ανησυχίες αλλά και ανακρίβειες και υπερβολές».
«Για παράδειγμα», εξήγησε, «δεν υπάρχει καμία πρόνοια που περιορίζει και αλλοιώνει εργασιακά δικαιώματα, που διαφοροποιεί τις δομές των δημοσίων οργανισμών ή που περιορίζει τις εξουσίες της Βουλής. Εάν υπάρχει κάτι ανάλογο θα πρέπει να υποδειχθεί και βεβαίως δεν θα είχα καμία ένταση να διορθωθεί».
Σημείωσε όμως ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που ενισχύουν τη λογοδοσία, τη διαφάνεια και τον αποτελεσματικό και αξιόπιστο οικονομικό έλεγχο, ρυθμίσεις που μεταξύ άλλων στόχο έχουν να αποτρέψουν φαινόμενα κακοδιαχείρισης που έχουν δημιουργήσει ζημιές εκατομμυρίων,τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης φορτώνεται και που δυστυχώς έχουν τραυματίσει αρκετούς δημόσιους οργανισμούς, περιλαμβανομένης και της Cyta στο παρελθόν.
Παράλληλα, λέγοντας πως η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ο κ. Γεωργιάδης έθεσε το δίλημμα «είτε της συνέχισης της πορείας διόρθωσης που ήδη άρχισε να φέρνει χειροπιαστά αποτελέσματα, είτε να παρασυρθούμε ξανά στην αδιέξοδη οδό της δογματικής άρνησης και των συνθημάτων».