Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο 5th Nicosia Economic Congress, δήλωσε ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό οι τράπεζες να κλείνουν τις πόρτες τους για το κοινό στην 13:30 μ.μ, σημειώνοντας ότι ακόμη και ο δημόσιος τομέας κατάφερε να βελτιωθεί σ’ αυτό το θέμα.
Ο κ. Γεωργιάδη προέβη σε μια ανασκόπηση της κατάστασης και των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας, χαρακτηρίζοντας την πρόοδο που σημειώνει η κυπριακή οικονομία ως μια «ιστορία επιτυχίας» (“success story”) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σημείωσε ότι οι μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία ανήκουν στο παρελθόν και η πορεία της οικονομίας βρίσκεται σε καλό δρόμο προς την ανάκαμψη.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταγράψει ένα θετικό ρυθμό ανάπτυξης κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 μετά από 14 συναπτά τρίμηνα βαθιάς ύφεσης, προσθέτοντας ότι “αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας».
Είπε, επίσης ότι «μια εξίσου θετική εξέλιξη των τελευταίων εβδομάδων που επιβεβαιώνει την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς την κυπριακή οικονομία είναι η πλήρης άρση των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων» καθώς και «η πρόσφατη και πολύ επιτυχημένη έκδοση ομολόγων από την Κύπρο».
Η Κυπριακή οικονομία, πρόσθεσε, κάνει βήματα προς την ανάκαμψη, «η οποία είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και παραμένει εύθραυστη και δεν έχει ακόμη αποκτήσει την δυναμική που απαιτείται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας”.
«Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια και θα πρέπει να απέχουμε από τη λήψη αποφάσεων που μόνο στόχο θα έχουν να βάλουν εμπόδια στην πορεία προς την ανάκαμψη», είπε.
Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα, ο υπουργός είπε ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να ανακάμψει και να αναπτυχθεί χωρίς την υγιή και σωστή λειτουργία του τραπεζικού τομέα».
«Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο και προκλητικό ότι ακόμη και σήμερα οι τράπεζες κλείνουν τις πόρτες τους στους πελάτες στην 13:30 μμ. Ακόμα και ο δημόσιος τομέας έχει καταφέρει να βελτιωθεί σε αυτό και πιστεύω ότι πρέπει όλοι να περιμένουμε περισσότερα από τις τράπεζες», σημείωσε.
Είπε επίσης ότι «η οικονομία μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και είτε θα συνεχίσουμε στην πορεία της μεταρρύθμισης και ανάκαμψης της οικονομίας ή θα πέσουμε θύματα για μια ακόμη φορά των αδιέξοδων λαϊκίστικων πολιτικών και της αδράνειας».
«Θέλω να είμαι αισιόδοξος … αλλά θα πρέπει επίσης να ανησυχούμε γιατί καταγράφουμε συμπεριφορές που δείχνουν ότι δεν έχουμε μάθει από τα λάθη μας», είπε.
Αναφερόμενος στο μισθολόγιο του δημόσιου τομέα, είπε ότι όταν το κράτος θα είναι σε θέση να προσφέρει μισθολογικές αυξήσεις αυτό θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις επιδόσεις της οικονομίας.