Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωγιάδης βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για την φθινοπωρινή ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζαςμαζί με την διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.
Ο κ. Γεωργιάδης, ανέφερε ότι σήμερα θα έχει σειρά συναντήσεων με μεγάλες διεθνείς επενδυτικές τράπεζες.
Ανέφερε ότι σήμερα «Θα ενημερώσω κι αυτούς τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα για την πρόοδο στην προσπάθεια μεταρρύθμισης της κυπριακής οικονομίας και την επανάκτηση της αξιοπιστίας μας διεθνώς».
Ο Υπουργός Οικονομικών ε στο περιθώριο της συνόδου, συναντήθηκε χθες με τον εκτελεστικό πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
«Συζητήσαμε τα περαιτέρω βήματα δραστηριοποίησης της EBRD στην Κύπρο, ενώ είχα την ευκαιρία να συζητήσω μαζί τους ευρύτερα ζητήματα της Τράπεζας, καθώς προεδρεύω τη φετινή χρονιά του συμβουλίου των κυβερνητών», δήλωσε.
Επίσης πολύωρη συνάντηση είχε με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, καθώς και το νέο επικεφαλής της αποστολής του ταμείου στην Κύπρο, Μαρκ Λούις, που διαδέχεται την Ντέλια Βελκουλέσκου.
“Αξιολογήσαμε την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας, η οποία αναγνωρίζεται από όλους τους συνομιλητές μου στην Ουάσιγκτον”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.
Σε ερώτηση για το πώς αντιδρούν οι συνομιλητές του σε σχέση με την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, με αφορμή το θέμα των εκποιήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως κατανοούν πλήρως ότι «στην εφαρμογή και υλοποίηση ενός τόσο απαιτητικού, φιλόδοξου, δύσκολου, αλλά απολύτως αναγκαίου μεταρρυθμιστικού προγράμματος, όπως αυτό που εφαρμόζουμε στην Κύπρο, είναι πιθανώς αναπόφευκτο και αναμενόμενο ότι σε κάποια ζητήματα θα υπάρξουν καθυστέρηση και πολιτικές δυσκολίες. Αυτό το κατανοούν πλήρως οι συνομιλητές μου εδώ στην Ουάσιγκτον, χωρίς αυτό να σημαίνει– ειδικά σε σχέση με τη χρηματοδότηση – πως μπορεί αυτή να συνεχιστεί χωρίς επίλυση του επιμέρους προβλήματος που έχει προκύψει. Βεβαίως τόνισα ότι αυτό το επιμέρους πρόβλημα που έχει προκύψει με μία συγκεκριμένη νομοθεσία, δεν επηρεάζει καθόλου τη γενικότερη εφαρμογή του προγράμματος, ή την καταγεγραμμένη πλέον σταδιακή διόρθωση της κυπριακής οικονομίας».
Στο αν οι συνομιλητές του συμμερίζονται την αισιοδοξία που και ο ίδιος, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατία έχουν εκφράσει ότι η Κύπρος μπορεί να εξέλθει γρηγορότερα από το πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θεωρεί τον στόχο απόλυτα εφικτό του τερματισμού της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της τρόικας.
«Από τη στιγμή που η Κύπρος έχει ήδη καταφέρει να επανέλθει στις διεθνείς αγορές και όλοι οι βασικοί δείκτες, όπως του δημοσίου χρέους και του δημοσιονομικού ελλείμματος, υπερκαλύπτουν τους καθορισθέντες κι από τη στιγμή που η διεθνής αξιοπιστία προς την Κυπριακή Δημοκρατίας αποκαθίσταται – κι αυτό έχει επιβεβαιωθεί κι από τις συναντήσεις μου τις τελευταίες ημέρες – θεωρώ πως ο στόχος είναι απόλυτα εφικτός. Η κυπριακή οικονομία, ενωρίτερα μάλιστα από όσον αναμενόταν θα σταθεί στα πόδια της. Θέλω όμως να υπογραμμίσω – και το τόνισα σε όλες τις συναντήσεις που είχα – ότι αυτό δεν σημαίνει καθόλου πως η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εξυγίανση θα τερματιστεί πρόωρα. Αντιθέτως, το γεγονός πως έχουμε ήδη τα πρώτα συγκεκριμένα αποτελέσματα, με την ύφεση σιγά – σιγά να τερματίζεται και την ανεργία να ξεκινά για πρώτη φορά μετά από χρόνια να αποκλιμακώνεται, θα πρέπει η επιτυχία του προγράμματος μεταρρύθμισης να μας δώσει την αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε. Ασχέτως του τερματισμού της εξάρτησης από τη χρηματοδότηση της τρόικας, που είναι ένας στόχος απόλυτα εφικτός».
Ο κ. Γεωργιάδης είχε επίσης σημαντικές επαφές με εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, όπως τον ειδικό σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα, για θέματα οικονομικής πολιτικής, Κρίστοφερ Σμαρτ και τον αρμόδιο για διεθνή θέματα Υφυπουργό Οικονομικών.
«Αποτελεί μία ξεκάθαρη επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης να αναβαθμίσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πολιτικές, αλλά και τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εχουμε διαρκή επαφή σε πολύ υψηλό επίπεδο με την αμερικανική κυβέρνηση. Σ’ αυτά τα πλαίσια προωθούμε πράγματι και την διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων. Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί σημαντικότατες εξελίξεις που ενισχύουν την δραστηριοποίηση αμερικανικών συμφερόντων, τόσο στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, όσο και στον τομέα της ενέργειας. Αυτές τις πολύ σημαντικές εξελίξεις επιθυμούμε να τις διευρύνουμε. Εχουμε συμφωνήσει πως ο δίαυλος επικοινωνίας θα είναι ανοιχτός», σημείωσε.