– Ήδη 12 Έλληνες πολίτες αποχώρησαν με ασφάλεια
Άνθρωποι που ελπίζουν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας συγκεντρώθηκαν σήμερα στο πέρασμα της Ράφα προς την Αίγυπτο, με αυτούς των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στον επίσημο κατάλογο –που περιλαμβάνει και 24 Έλληνες, σύμφωνα με το Reuters– να περνούν σταδιακά από τα σύνορα ενώ άλλοι να κραδαίνουν μάταια τα ξένα διαβατήριά τους.
Το πέρασμα ήταν ανοικτό για τη διέλευση περιορισμένου αριθμού ανθρώπων για δεύτερη ημέρα στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ μεταξύ του Ισραήλ, της Αιγύπτου, της Χαμάς και των ΗΠΑ, με στόχο να φύγουν οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και τα εξαρτώμενα μέλη τους, καθώς και κάποιοι τραυματισμένοι κάτοικοι της Γάζας από τον πολιορκημένο θύλακα.
Η απόγνωση να διαφύγουν από το πυκνοκατοικημένο θύλακα, που βρίσκεται υπό πλήρη πολιορκία και συνεχείς ισραηλινούς βομβαρδισμούς για σχεδόν τέσσερις εβδομάδες, ήταν εμφανής στα πρόσωπα αυτών που δεν είχαν την άδεια να μεταβούν στην Αίγυπτο.
Μεταξύ αυτών ήταν η Γκάντα ελ-Σάκα, μια Αιγύπτια που επισκεπτόταν συγγενείς στη Γάζα όταν ξεκίνησε ο πόλεμος και το πέρασμα έκλεισε. Έκλαιγε και φώναζε με απόγνωση ενώ περίμενε σε περιοχή αναμονής στο πέρασμα της Ράφα από την πλευρά της Γάζας μαζί με την κόρη της, κρατώντας το αιγυπτιακό της διαβατήριο.
«Γιατί μας το κάνετε αυτό; Γιατί μας αφήνετε σε αυτή την καταστροφή; Έχουμε δει τον θάνατο με τα ίδια μας τα μάτια», δήλωσε, με τη φωνή της να υψώνεται σε ένταση ενώ τα δάκρυα τρέχουν στο πρόσωπό της.
Η Σάκα δήλωσε ότι έμενε με τα αδέλφια της αλλά το σπίτι καταστράφηκε από ισραηλινή επίθεση που έπληξε κοντινό σπίτι και ότι η ίδια και η κόρη της βρέθηκαν στον δρόμο.
«Θέλω να περάσω. Δεν είμαστε ζώα. Έχω αιγυπτιακά δικαιώματα, είμαστε Αιγύπτιοι», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα άλλα παιδιά της βρίσκονται στην Αίγυπτο. Η κόρη της, καθισμένη δίπλα, δεν σταματούσε να κλαίει.
Στο πέρασμα από την πλευρά της Γάζας, εξουθενωμένοι άνθρωποι είχαν καταρρεύσει σε καρέκλες, ενώ δίπλα τους παιδιά είχαν αποκοιμηθεί, με ένα από αυτά να κρατά δίπλα του το σπασμένο παιχνίδι του.
Η παλαιστινιακή συνοριακή αρχή δημοσιοποίησε αυτό που φάνηκε να είναι ο κατάλογος όσων που τους δόθηκε η άδεια να φύγουν σήμερα. Σε αυτόν περιλαμβάνονται 596 ονόματα, κατηγοριοποιημένα ανά χώρα.
Υπήρχαν 15 συνολικά χώρες. Εκείνες με τον μεγαλύτερο αριθμό ονομάτων στον κατάλογο ήταν οι ΗΠΑ, με 400 ανθρώπους, το Βέλγιο με 50, η Ελλάδα με 24, η Κροατία με 23, η Ολλανδία με 20 και η Σρι Λάνκα με 17.
Για αυτούς που βρίσκονται στον κατάλογο, η διαδικασία απομάκρυνσης φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά, με σειρά ελέγχων στις δύο πλευρές του περάσματος της Ράφα και την ανακούφισή τους να είναι αισθητή.
«Θέλω να πω ότι αυτό που βγαίνει στην τηλεόραση είναι μόλις το 5% αυτού που περνάμε στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Σαμς Σάατ, κάτοχος αμερικανικού διαβατηρίου του οποίου το όνομα εμφανίστηκε στον κατάλογο.
«Έχουμε δει εκτοπισμένους, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους, καμένα και αποκεφαλισμένα πτώματα. Είμαι ένας από αυτούς που έχασαν το σπίτι τους», δήλωσε.
Δύο πηγές από τις αιγυπτιακές υπηρεσίες ασφαλείας, μία εκ των οποίων βρίσκεται στο πέρασμα της Ράφα, δήλωσε ότι περίπου 400 άνθρωποι έφθασαν στην αιγυπτιακή πλευρά έως τις 12:00 ώρα Ελλάδας.
Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι σχεδόν 7.000 άνθρωποι με υπηκοότητες από περισσότερες από 60 χώρες αναμένονταν να φύγουν. Διπλωματικές πηγές δήλωσαν ότι η διαδικασία ίσως πάρει έως δύο εβδομάδες.
Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση “περίπου 7.000” αλλοδαπών
Η Αίγυπτος θα βοηθήσει στην απομάκρυνση “περίπου 7.000” αλλοδαπών και ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών. Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται “να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα” και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι “περίπου 7.000” “πάνω από 60” υπηκοοτήτων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε σε συνάντηση στο Κάιρο εκπροσώπους ξένων πρεσβειών για να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που χρειάζονται για να επιτραπεί η είσοδος πολιτών των χωρών τους στην Αίγυπτο από τον παλαιστινιακό θύλακα.
Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί αν οι 7.000 στους οποίους αναφέρθηκε ο υφυπουργός είναι μόνον αλλοδαποί ή επίσης Παλαιστίνιοι κάτοχοι και δεύτερου διαβατηρίου. Επίσης δεν αποσαφηνίστηκε αν υπάρχουν άλλοι αλλοδαποί στη Γάζα, οι οποίοι δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα.
Το υπουργείο δεν διευκρίνισε επίσης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα του αιγυπτιακού σχεδίου απομάκρυνσης ανθρώπων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Από τις 7 Οκτωβρίου, ο πυκνοκατοικημένος παλαιστινιακός θύλακας σφυροκοπάται αδιάκοπα από το Ισραήλ σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος.
Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας περιγράφεται ως καταστροφική από τον ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που βρίσκονται εκεί.
Χθες, Τετάρτη, 76 Παλαιστίνιοι τραυματίες απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα και 335 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα με λεωφορεία μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
Μεταξύ των ξένων βρίσκονται 31 Αυστριακοί, 4 Ιταλοί, 5 Γάλλοι όπως και Γερμανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι και Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό.
Παράλληλα η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, το βράδυ ότι έλαβε ανθρωπιστική βοήθεια που μετέφεραν άλλα 55 φορτηγά, με τα οποία ανήλθαν συνολικά σε 272, η οποία ωστόσο παραμένει πολύ λίγη σε σχέση με αυτήν που χρειάζεται, σύμφωνα με τους εργαζομένους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.
Πάνω από 8.700 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Διπλωματικές πηγές: Δώδεκα Έλληνες πολίτες απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τη Γάζα
Κατόπιν ενεργειών του υπουργείου Εξωτερικών και υπό το συντονισμό της πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο και του γενικού προξενείου Ιεροσολύμων, 12 Έλληνες πολίτες, οι οποίοι διέμεναν στη Γάζα, διήλθαν σήμερα με ασφάλεια από τη συνοριακή διάβαση της Ράφας και βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Νέα ομάδα ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα έφυγε από τη Γάζα προς την Αίγυπτο
Νέα ομάδα ανθρώπων με διπλή υπηκοότητα έφυγε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.
Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά “100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων” διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.
Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι “400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες”, σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.
Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.
Χθες 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Νωρίτερα σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Ισμαήλ Χαϊράτ δήλωσε ότι η Αίγυπτος προετοιμάζεται “να διευκολύνει την υποδοχή και την απομάκρυνση ξένων πολιτών από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα” και πρόσθεσε ότι αυτοί είναι “περίπου 7.000”, “πάνω από 60” υπηκοοτήτων.
Σύμφωνα με τον Αιγύπτιο υφυπουργό Εξωτερικών, από τους 76 Παλαιστίνιους που απομακρύνθηκαν χθες με ασθενοφόρα, οι 46 ήταν τραυματίες και οι 30 συνοδοί. Ο Χαϊράτ διευκρίνισε επίσης ότι 361 αλλοδαποί και άνθρωποι με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν χθες από τη συνοριακή διάβαση της Ράφα, κι όχι 335 όπως αναφερόταν προηγουμένως.
Μεταξύ των ξένων βρίσκονται γύρω στους 30 Αυστριακούς, 4 Ιταλοί, 5 Γάλλοι όπως και Γερμανοί υπήκοοι, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε ότι και Αμερικανοί πολίτες έφυγαν από τη Γάζα, χωρίς να διευκρινίσει αριθμό.
Πάνω από 8.700 άνθρωποι, εκ των οποίων 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα.
Στο Ισραήλ, πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
Τα ΗΑΕ θα περιθάλψουν 1.000 παιδιά από τη Γάζα
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα ότι σκοπεύουν να περιθάλψουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα χωρίς να αναφέρουν με ποιον τρόπο αυτά θα απομακρυνθούν από τον πολιορκούμενο από το Ισραήλ θύλακα για να μεταβούν στην χώρα αυτή του Κόλπου.
Το Ισραήλ έχει ενισχύσει τον αποκλεισμό του και βομβαρδίζει τη Γάζα εδώ και σχεδόν τέσσερις εβδομάδες ως αντίποινα για την επίθεση της ισλαμιστικής Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, από την οποία σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές έχουν σκοτωθεί 1.400 άνθρωποι.
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας λέει ότι 8.796 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 3.648 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.
Το σύνορο της Γάζας με την Αίγυπτο–το μοναδικό σημείο εξόδου πέραν των κλειστών συνοριακών περασμάτων με το Ισραήλ–είναι σε μεγάλο βαθμό κλειστό από τις 7 Οκτωβρίου παρότι πολλές εκατοντάδες ξένοι υπήκοοι και ένας μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστινίων που θα νοσηλευτούν σε αιγυπτιακά νοσοκομεία, πέρασαν στην Αίγυπτο από χθες.
Το Κατάρ διαμεσολάβησε για την επίτευξη αυτής της συμφωνία ώστε να μπορέσει ένας αριθμός ανθρώπων να εγκαταλείψει την Γάζα και μια διπλωματική πηγή έχει δηλώσει ότι περίπου 7.500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων θα φύγουν από τη Γάζα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, το WAM, μετέδωσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχίαν κάλεσε τα νοσοκομεία να νοσηλεύσουν 1.000 παιδιά παλαιστινιακής καταγωγής από τη Γάζα “συνοδευόμενα από τις οικογένειές τους”.
Δεν είναι σαφές αν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους θα μπορέσουν να φύγουν από τη Γάζα με βάση τη συμφωνία διαμεσολάβησης του Κατάρ, στην οποία μετείχαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ.
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΑΕ δεν απάντησε άμεσα στο ερώτημα για τα σχέδιά του να παράσχει φροντίδα και φιλοξενία στα παιδιά αυτά και στις οικογένειές τους, ενώ η ισραηλινή πρεσβεία στο Αμπού Ντάμπι αρνήθηκε να σχολιάσει.
Το WAM μετέδωσε ότι τα παιδιά “θα επιστρέψουν στα σπίτια τους” μετά την νοσηλεία τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ