Σε απόλυτη ετοιμότητα ήταν η Περιφέρεια Αττικής προς αντιμετώπιση των πλημμυρών, ωστόσο το πρόβλημα ήταν η ποσότητα του νερού, δηλώνει ο κ. Γιάννης Σγουρός, ο Περιφερειάρχης Αττικής.
“Από τις 05:30 το πρωί όταν και άρχισαν να εκδηλώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Αττική η Περιφέρεια Αττικής, τέθηκε σε απόλυτη ετοιμότητα, διαθέτοντας όλα τα μηχανήματα, τον απαραίτητο εξοπλισμό και το προσωπικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία”, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός δήλωσε από την πλευρά του:
“Η Αττική γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια, αλλά και ένταση βροχοπτώσεις της τελευταίας δεκαετίας. Εντός λίγο μόνον ωρών, η συνολική βροχόπτωση υπολογίζεται ότι έφθασε στο 20% της συνολικής ετήσιας βροχόπτωσης! Από τις πρώτες πρωινές ώρες η Περιφέρεια Αττικής μέσω της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας τέθηκε σε ετοιμότητα και διάθεσε όπου χρειάστηκε μηχανήματα και προσωπικό.
Αυτή τη φορά το πρόβλημα δεν ήταν τα φρεάτια υποδοχής (δηλαδή σχάρες) ομβρίων υδάτων, τα οποία ήταν καθαρισμένα σε ό,τι αφορά στο κομμάτι που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα των φρεατίων του οδικού δικτύου ανήκει στους κατά τόπους Δήμους. Η ποσότητα του νερού ήταν τέτοια που σε πολλές περιπτώσεις εκτινάχθηκαν τα καπάκια των φρεατίων επίσκεψης, που βρίσκονται στη μέση του οδοστρώματος”.
Ο κ. Σγουρός συμπλήρωσε πως: “Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής είναι ένας μεγαλεπήβολος στόχος ιδιαίτερα αυξημένου κόστους, που η Περιφέρεια Αττικής επωμίστηκε πρόσφατα. Το συνολικό κόστος της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αττικής ξεπερνά τα 2 Δις Ευρώ. Μόνο για τη διετία 2011-2012 η Περιφέρεια Αττικής διέθεσε περίπου συνολικά 400 εκατομμύρια Ευρώ, μέσω ιδίων πόρων, αλλά και κοινοτικών πιστώσεων. Την προηγούμενη δεκαετία μόνο η πρώην Νομαρχία Αθηνών είχε διαθέσει πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ. Αυτά όμως δεν επαρκούν.
Η αντιπλημμυρική θωράκιση είναι μια σύνθετη δραστηριότητα που προϋποθέτει την ύπαρξη μιας ενιαίας πολιτικής βούλησης για την ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Φαίνεται όμως ότι για την Κεντρική Διοίκηση τα έργα αυτά δεν αποτελούν εδώ και δεκαετίες προτεραιότητα αφού δεν είναι έργα βιτρίνας, αλλά «αφανή» έργα και άρα ελάχιστα εκμεταλλεύσιμα πολιτικά.
Εμείς όπως πάντα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια, πρόγραμμα, ειλικρίνεια και διαφάνεια. Αδυναμίες όμως πολλών δεκαετιών οφειλόμενες στην Κεντρική Διοίκηση και στην έλλειψη συνολικής πολιτικής δεν επιλύονται με μαγικό ραβδί!”