Γ.Ομήρου: “Ο λαός δεν θα καμφθεί μπροστά στις δυσκολίες”

Μήνυμα θάρρους, εγκαρτέρησης και αποφασιστικότητας στέλνει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου στο πασχαλινό του μήνυμα, εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα ότι ο λαός δεν θα καμφθεί και δεν θα γονατίσει μπροστά στις δυσκολίες και τα προβλήματα.

Αναφέρεται παράλληλα στην ανάγκη να υπάρξει κάθαρση της σημερινής οικονομικής τραγωδίας, ιδιαίτερα στον τραπεζικό τομέα, όπου όπως λέει, υπάρχουν τεράστιες ευθύνες. «Απαιτούμε και αναμένουμε άμεσα τον καταλογισμό ευθυνών και την προσαγωγή των υπαιτίων ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει ο κ. Ομήρου.

«Καλούμε το λαό μας να διατηρήσει την αυτοπεποίθηση, τις αστείρευτες δυνάμεις, τις δυνατότητες και την πίστη του στο παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας» προσθέτει.

Συμπληρώνει επίσης ότι «με συλλογικότητα, με ομοψυχία, με αγωνιστικό πνεύμα μπορούμε βάσιμα να προσδοκούμε στη γρήγορη έξοδο από δανειακές συμβάσεις και μνημόνια, διασφαλίζοντας την εθνική μας κυριαρχία και την οικονομική μας ανεξαρτησία».

Εξάλλου, αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποχρεώθηκε να απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης εξαιτίας δημοσιονομικών προβλημάτων και ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου του 2011 για απομείωση του ελληνικού χρέους, χωρίς καμιά πρόνοια προστασίας των κυπριακών τραπεζών οι οποίες αλόγιστα και ασυλλόγιστα επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα.

«Αναμέναμε από τους εταίρους μας κατανόηση και αλληλέγγυα συμπεριφορά», προσθέτει στο μήνυμα του ο κ. Ομήρου και συμπληρώνει ότι αντί τούτου, βρεθήκαμε ενώπιον ανεπίτρεπτων πιέσεων και παράλογων απαιτήσεων.

Ακόμη, αναφέρει ότι η Κύπρος κλήθηκε να διαλύσει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα και να υπαχθεί σε σειρά εξουθενωτικών μέτρων. «Είναι προφανές», συμπληρώνει, «ότι στο χρονικό διάστημα που προηγήθηκε της σημερινής κρίσης υπήρξε μεθόδευση για τη διατύπωση αυτών των απαιτήσεων».

Κάνει επίσης λόγο για κακόβουλες και συκοφαντικές επιθέσεις εναντίον της Κύπρου τους τελευταίους μήνες «με ορατούς δια γυμνού οφθαλμού στόχους», όπως αναφέρει.

Προσθέτει ότι η απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαρτίου επιβάλλει την ουσιαστική εξουθένωση των δύο «πνευμόνων» με τους οποίους ανέπνεε το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, τις δύο μεγαλύτερες κυπριακές τράπεζες.

Προειδοποιεί παράλληλα ότι σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα της Τρόικας, η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης, σε δραματική ανεργία, σε κλείσιμο επιχειρήσεων, μαζική φτώχεια και κοινωνική δυστυχία.

Συμπληρώνει ακόμη ότι η θέση της Κύπρου υπήρξε και παραμένει σταθερά ευρωπαϊκή και προσθέτει ότι η απάντηση απέναντι στην κρίση «είναι να αντιπαραβάλουμε τη δύναμη της πολιτικής, τη δημοκρατία, την κρατική εποπτεία και ρύθμιση των αγορών, την υποταγή της οικονομίας της αγοράς στις ανάγκες της κοινωνίας και των ανθρώπων».

Αναφέρεται τέλος στην ανάγκη αλλαγής κατεύθυνσης στην Ευρώπη και προσθέτει ότι πρέπει να επιβληθεί η πολιτική επί των αγορών και να ενδυναμωθεί ο κοινοβουλευτισμός.