Γ. Ομήρου: Η Κύπρος χρειάζεται τομές και αλλαγές

Η Κύπρος χρειάζεται να προβεί σε αλλαγές και τομές καθώς αυτές αποτελούν προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δόμησης ενός νέου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε χαιρετισμό του στην τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup τον Μάρτη του 2013, λέγοντας ότι “όσοι πήραν αυτή την “ανάλγητη απόφαση δεν έλαβαν υπόψη ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και 40 χρόνια τις συνέπειες της βάρβαρης εισβολής μιας χώρας που είναι μάλιστα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε., της Τουρκίας. Δεν έλαβαν υπόψη ότι ως αποτέλεσμα της εισβολής και της κατοχής, η Κύπρος έχασε το 70% των πλουτοπαραγωγικών της πόρων, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίζει 200 000 πρόσφυγες που εξακολουθούν να ζουν μακριά από τα σπίτια και τις περιουσίες τους, είχε και έχει την υποχρέωση να στηρίξει τις οικογένειες χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας του 1974”.

Ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι οι αρχές της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής, του αλληλοσεβασμού και της ισοτιμίας μεταξύ των εταίρων, αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε. και εγγυώνται για δεκαετίες την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Ένωσης, καθιστώντας την πόλο έλξης για ένταξη νέων χωρών, έχουν υπονομευτεί και χρειάζονται επειγόντως αποκατάσταση και επαναβεβαίωση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οφείλουμε με γενναιοψυχία να υποβληθούμε στην αναγκαία αυτοκριτική, “που είναι το πικρό, πλην όμως αναγκαίο φάρμακο για την θεραπεία”.

“Τα φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς, το κυνήγι του εύκολου κέρδους, του άκρατου ατομικισμού, της απληστίας, της επιδειξιομανίας, του μιμητισμού, του νεοπλουτισμού, της υπερκατανάλωσης, της ασυλλόγιστης ψηφοθηρικής διόγκωσης του δημόσιου τομέα, της σπεκουλαδόρικης συμπεριφοράς μικρομεγαλισμού των κυπριακών τραπεζών, της αποσάθρωσης των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης, είναι τα άνθη του κακού, αλλά και το εύφορο έδαφος στο οποίο εύκολα φύτρωσε κα ευδοκίμησε η οικονομική κρίση. Βρήκε την κυπριακή κοινωνία ανοχύρωτη, απογυμνωμένη από τον παραδοσιακό της χαρακτήρα που της επέτρεψε να αντιμετωπίσει την εθνική καταστροφή του 1974 και να επιτύχει την εθνική, οικονομική και κοινωνική αναγέννηση”, σημείωσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι αλλαγές είναι τώρα αναγκαίες όσο ποτέ άλλοτε. “Σε ένα κόσμο που μεταβάλλεται ραγδαία και γίνεται όλο και περισσότερο ανταγωνιστικός, η Κύπρος χρειάζεται τομές που θα σαρώσουν τις αγκυλώσεις του χθες και τα κατεστημένα του σήμερα. Η αλλαγή είναι όρος και προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και δόμησης ενός νέου δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης”, πρόσθεσε.

Οπως είπε, δεν υπάρχει αποτελεσματικότερη άμυνα σε αυτή την κρίση από μια παιδεία σύγχρονη, ισχυρή, ανθρωποκεντρική, σταθερά προσανατολισμένη να υπηρετεί τις ανάγκες των ανθρώπων και των κοινωνιών.

“Με Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως το ΤΕΠΑΚ, που να λειτουργούν ως χώροι της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας, της δημιουργικής διδασκαλίας, της αναζήτησης και της μάθησης. Με διεθνή χαρακτήρα, με μηχανισμούς κοινωνικής λογοδοσίας και αυτοδιαχείριση, υπόδειγμα διαφάνειας. Με διαρκή στόχο την αριστεία, την προετοιμασία των αυριανών ενεργών πολιτών, τη σύνδεση με την επαγγελματική ζωή”, συνέχισε.

Καταλήγοντας, απηύθυνε θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές που αποφοίτησαν ύστερα από επιτυχή φοίτηση σε προπτυχιακά προγράμματα και όσους έχουν ολοκληρώσει επίσης με επιτυχία τις μεταπτυχιακές σπουδές σε προγράμματα επιπέδου Μάστερ και σε διδακτορικά προγράμματα.