«Η Κύπρος αποφάσισε και εμείς στηρίξαμε. Δεν οχυρώνομαι πίσω από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά δεν μπορώ να γίνω περισσότερο Κύπριος από τους Κύπριους. Τι έπρεπε δηλαδή να κάνουμε, όταν ήδη είχαν αποφασίσει;» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα της βουλής, τονίζοντας ότι η αρχική πρόταση ήταν για εξαίρεση από το κούρεμα των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, πρόταση την οποία η κυπριακή πλευρά αρνήθηκε.
Η πρόταση είπε ήταν για συντελεστή 15,5% με 16% στα ποσά πάνω από 100.000 ευρώ και δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο…Έγινε διαβούλευση με τον κ. Αναστασιάδη για δύο ώρες και καταλήξαμε σε συμβιβαστική πρόταση, στην οποία συμφωνούσε η κυπριακή πλευρά…Μπορεί η απόφαση του Eurogroup να ήταν λανθασμένη, θα το κρίνει η ιστορία, όμως δεν υπήρχε άλλη πρόταση στο τραπέζι».
Τόνισε δε ότι κατά τη διάρκεια του Eurogroup η Ελλάδα πρότεινε να αναλάβει τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών με τις εξής προϋποθέσεις: «να γίνει σε δίκαιη τιμή και να μην υπάρξει επίπτωση στο δημόσιο χρέος. Με άλλα λόγια, ό,τι βάλουμε στην αρχή και να τα πάρουμε πίσω». Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι τόνισε πως «δεν μπορεί να επεκταθεί το εφάπαξ κούρεμα της Κύπρου σε άλλες χώρες. Ήμασταν έτοιμοι για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Είχαμε λάβει αίτημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δυνατότητα απορρόφησης των υποκαταστημάτων στην Ελλάδα» εξήγησε επ’ αυτού ο κ. Στουρνάρας.
«Ο πρωθυπουργός ήταν συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου και μου επαναλάμβανε ότι “είμαστε πάντα στο πλευρό της Κύπρου”, “να στηρίξουμε την Κύπρο”» είπε ακόμη ο υπουργός.
Και συνέχισε: «Είναι θωρακισμένη η ελληνική οικονομία και αυτό σημαίνει πως ό,τι και αν γίνει, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Μακάρι να μην γίνει τίποτα. Φυσικά, όσο παραμένουν κλειστές οι τράπεζες στην Κύπρο, θα είναι και τα εδώ υποκαταστήματα κλειστά. Δεν μπορούν να είναι επ’ άπειρο κλειστά, υπάρχει «plan b» για την Ελλάδα, αλλά δεν μπορώ να σας το πω τώρα».