Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Κυπριακών Επενδύσεων.
Με το νόμο θεσπίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύσταση και λειτουργία του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΕ), το οποίο συστάθηκε δυνάμει των διατάξεων του περί της Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμου.
Ο νόμος που ψηφίστηκε περιέχει τροπολογία επί του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ, και υπερψηφίστηκε με 44 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον. Η τροπολογία αποσυνδέει, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, το Ταμείο από το Δημοσιονομικό Πλαίσιο και διαλαμβάνει πως το δημόσιο χρέος θα εξυπηρετείται με πόρους του ταμείου μόνο εφόσον υπερβαίνει το 80% του ΑΕΠ.
Στο κείμενο που συνοδεύει την τροπολογία αναφέρεται ότι αυτή αποσκοπεί στο να είναι η λειτουργία του Ταμείου θεσμοθετημένα εύρυθμη και να διασφαλίζει ότι η απόδοση του μέσω επενδύσεων θα είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού.
Τροπολογίες που κατέθεσαν το Κίνημα Οικολόγων και η ΕΔΕΚ, είτε μαζί, είτε με άλλα κόμματα και η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου καταψηφίστηκαν. Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας απέσυρε τις τροπολογίες του για να συζητηθούν από την Επιτροπή Οικονομικών τον Σεπτέμβρη, θέση με την οποία συμφώνησε το ΑΚΕΛ.
Με το νόμο εισάγονται ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες καθορίζονται οι κανόνες που σχετίζονται με τη σύσταση, τη συγκρότηση και τη λειτουργία του ΕΤΕ, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα των οργάνων διαχείρισης αυτού, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του αρμόδιου Υπουργού σε σχέση με το ΕΤΕ και τα όργανα διαχείρισης αυτού, οι γενικές αρχές που διέπουν τις επενδύσεις και τα αποθέματα του ταμείου, το πλαίσιο εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου της διαχείρισης και των επενδύσεων του ταμείου και η διασφάλιση διαφανών διαδικασιών ως προς τη λήψη αποφάσεων και τη διαχείριση του ταμείου.
Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής, στο στάδιο που το ΕΤΕ θα διαθέτει επαρκή κεφάλαια, που θα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ σε τιμές αγοράς, ιδρύεται ειδικός οργανισμός με την ονομασία «Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Επενδύσεων» (ΚΟΔΕ), που θα έχει την ευθύνη της επενδυτικής πολιτικής του ταμείου.
Tα έσοδα από το επιβεβαιωμένο κοίτασμα στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), εφόσον ξεκινήσει η πλήρης αξιοποίησή του, αναμένεται ότι θα κυμαίνονται μεταξύ €500-€600 εκ. ετησίως σε ορίζοντα δωδεκαετίας.
Η Κυβέρνηση εκτιμά ότι η θέσπιση νομοθετικού πλαισίου για τη σύσταση και λειτουργία του ΕΤΕ πριν από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η Δημοκρατία θα στείλει μήνυμα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι προσεγγίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδρογονανθράκων και των εσόδων που προκύπτουν από τέτοια δραστηριότητα με υπεύθυνο τρόπο και ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υποβοηθήσει στην παρουσίαση της Κύπρου ως αξιόπιστου επενδυτικού προορισμού.
Κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι αποσύρει τις τροπολογίες που κατέθεσε εφόσον ληφθεί απόφαση της Ολομέλειας να συζητηθούν τον Σεπτέμβρη. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμπλήρωσε ότι συμφωνεί όπως οι τροπολογίες συζητηθούν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Ο κ. Νεοφύτου παρακάλεσε τους Βουλευτές που κατέθεσαν τροπολογίες όπως τις μεταθέσουν για Σεπτέμβρη.
Περαιτέρω ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε πως το νομοσχέδιο ήταν παρκαρισμένο 2 χρόνια και επανήλθε μετά την παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς εκτιμά ότι θα αποτελέσει όπλο στη φαρέτρα του, προσθέτοντας ότι «θα του το δώσουμε». Πρόσθεσε πως μετά από 10 χρόνια θα εισρεύσουν χρήματα και θα αξιοποιηθούν μετά από 15 χρόνια.
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε έκκληση «να λέμε λιγότερα για το φυσικό αέριο και ειδικά υπό τις εξελίξεις των τουρκικών ενεργειών».
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι στις 8 Φλεβάρη σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έγινε έκκληση για τη υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ζήτησε να αποσυρθεί και η τροπολογία του ΔΗΣΥ δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα επέμενε να τεθούν σε ψηφοφορία και οι τροπολογίες της ΕΔΕΚ.
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών παρατήρησε πως το ταμείο με βάση τις πρόνοιες του νόμου απέχει από το νορβηγικό μοντέλο και μοιάζει με ΔΣ ημικρατικού οργανισμού. Εξέφρασε την άποψη πως η διαχείριση του πρέπει να ανατεθεί σε κάποιους που υπηρέτησαν στο νορβηγικό ταμείο και έχουν εμπειρίες ώστε να διαχειρίζονται δεκάδες δις.
Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι λίγες ώρες μετά τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο τεμάχιο 10 και τις τουρκικές προκλήσεις, οι Τ/κ πρέπει να γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν όπως και ο κάθε πολίτης της Κύπρου, σε ένα ελεύθερο κράτος με ισοτιμία και ισοπολιτεία.
Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως το Κίνημα Οικολόγων ίσως να είναι το μόνο πράσινο κόμμα στην ΕΕ που υποστηρίζει εξόρυξη συμβατικών πηγών ενέργειας. Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα πως ζητήθηκε επίσπευση της ψήφισης του νόμου για επικοινωνιακά οφέλη.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου εξέφρασε την άποψη ότι η ψήφιση του νόμου αποσκοπεί στο να αξιοποιηθεί ενόψει Ευρωεκλογών από τον ΔΗΣΥ. Η δημιουργία του ταμείου είναι αναγκαία ανέφερε και εξέφρασε αμφιβολία για τις προθέσεις της Κυβέρνησης. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι ο νόμος μοιράζει τον πλούτο με υπερπρονόμια στους Τ/κ.
Η κ. Θεολόγου είπε πως διαπίστωσε «είδος εκβιασμού με τις τροπολογίες». Πρόσθεσε πως αν οι τροπολογίες αφεθούν για τον Σεπτέμβρη ως προτάσεις νόμου θα τελούν υπό τον κίνδυνο της αναπομπής.
Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως για λόγους αρχής θα καταψηφίσει τις τροπολογίες.