Άρχισε σήμερα σε κοινή συνεδρία των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εσωτερικών και Οικονομικών η κατ` άρθρον συζήτηση τεσσάρων νομοσχεδίων του νομοθετικού πλαίσιου αφερεγγυότητας.
Οι βουλευτές έχουν ολοκληρώσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων που ρυθμίζει το επάγγελμα του Συμβούλου Αφερεγγυότητας, τον «περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2014» και αυτό που προνοεί για την εισαγωγή σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους βιώσιμων επιχειρήσεων (Εxaminership) καθώς των κανονισμών για το Σύμβουλο Αφερεγγυότητας.
Η Βουλή αναμένει την κατάθεση του 5ου νομοσχεδίου του πλαισίου αφερεγγυότητας, παραμένουν να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία των Επιτροπών τα νομοσχέδια που αφορούν τον “περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2015», το οποίο εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και επιταχύνει τη διαδικασία εκκαθάρισης εταιρειών και τον “περί Πτώχευσης (Τροποποιητικός) Νόμος 2015”, το οποίο εκσυγχρονίζει τον υφιστάμενο νόμο περί Πτωχεύσεως.
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης, αφού σημείωσε ότι ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε στις Επιτροπές ότι η καθυστέρηση στην κατάθεση του 5ου νομοσχεδίου οφείλεται στο ότι “μέχρι σήμερα η Τρόικα δεν έχει συμφωνήσει”, είπε ότι οι Επιτροπές θα συνεχίσουν και θα ολοκληρώσουν την ερχόμενη Δευτέρα τη συζήτηση των υπολοίπων νομοσχεδίων.
“Ελπίζουμε να έχουμε ενώπιον μας και το 5ο νομοσχέδιο για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε το υπόλοιπο διάστημα του Φεβρουαρίου (για να προωθηθεί στην Ολομέλεια) για να μην έχουμε δυσάρεστα προβλήματα στην εξέλιξη αυτών των νομοθετημάτων”, πρόσθεσε.
Ανέφερε ότι αν Τρόικα και Κυβέρνηση συμφωνήσουν στο 5ο νομοσχέδιο, η Βουλή είναι έτοιμη να ολοκληρώσει αυτή την συζήτηση.
Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση που αφορούσε τους Συμβούλους αφερεγγυότητας και τις εταιρείες που θα μπουν υπό τη διαδικασία της εξέτασης υπό ένα εξεταστεί που θα είναι σύμβουλος αφερεγγυότητας.
Ανέφερε ότι η διαφορά του Κινήματος με την Κυβέρνηση είναι ότι “θέλουμε στη διαδικασία του σχεδίου εξυγίανσης των δανείων μιας εταιρείας ο δικαστής να έχει το δικαίωμα να αφαιρεί από τις οφειλές της εταιρείας τις καταχρηστικές ρήτρες και να έχει το δικαίωμα να εξασφαλίζει την μικρή επαγγελματική στέγη”.