Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Αβέρωφ Νεοφύτου, αποφάσισε την αναβολή της συνεδρίας, καλώντας τους αρμόδιους φορείς σε διαβούλευση και κατάληξη σε ενιαίο κείμενο το οποίο θα εγκριθεί από τη Νομική Υπηρεσία, προτού καθορίσει νέα συνεδρία της Επιτροπής για το θέμα.
Ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών να κάνουν διάλογο με τους υπόλοιπους φορείς, κάνοντας λόγο για «βασίλεια» που υπάρχουν «σε αυτό το κράτος», τα οποία δεν δέχονται άλλες απόψεις.
Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Παναγιώτης Τήλλυρος, παρουσιάζοντας στην Επιτροπή το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, εξέφρασε τη διαφωνία του με τροποποιήσεις που υπέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να μπαίνουν κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες για θέματα διαχείρισης κινδύνου. Σημείωσε ότι ο νόμος για το Ταμείο δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής των ΔΟΕΕ (Διαχειριστών Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων) και πρόσθεσε ότι οι επιφυλάξεις που είχε προηγουμένως εκφράσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατευνάζονται από το νομοσχέδιο, ύστερα από διαβούλευση. Τα νέα στοιχεία της ΕΚΚ δεν βοηθούν, πρόσθεσε, αντίθετα μπορεί να επηρεάσουν την ανεξαρτησία του Ταμείου. Είπε επίσης ότι τα σχόλια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας υιοθετήθηκαν, ωστόσο η Ελεγκτική Υπηρεσία ήρθε με μαξιμαλιστικές θέσεις.
Ανέφερε παράλληλα ότι το νομοσχέδιο καθυστερεί άδικα και υπάρχουν ύψιστοι εθνικοί λόγοι για τους οποίους το νομοσχέδιο αυτό θα πρέπει να περάσει χωρίς καθυστερήσεις, αφού μεταξύ άλλων οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα το δουν θετικά.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου ανέφερε ότι από τη στιγμή που κλήθηκε η ΕΚΚ στη Βουλή έπρεπε να δώσει τις θέσεις της επί του νομοσχεδίου. Συμφώνησε ότι παρόλο που το Ταμείο δεν εμπίπτει στους ΔΟΕΕ, θα πρέπει να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες τουλάχιστον ισότιμες με τους ΔΟΕΕ από τη στιγμή που διαχειρίζεται πάνω από €500 εκ. Όπως είπε, η ΕΚ ζητά να είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο της Κυβέρνησης και να μπουν ασφαλιστικές δικλείδες για το θέμα της διαχείρισης κινδύνου.
Εκπρόσωπος της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η προσπάθεια όλων είναι να γίνει ένα σωστό νομοσχέδιο για το καλό του τόπου, ωστόσο φαίνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών τους βλέπει ανταγωνιστικά. Είπε επίσης ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία δεν κλήθηκε σε διαβουλεύσεις την προηγούμενη φορά.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε ότι ο κακός συντονισμός των αρμόδιων αρχών δεν είναι θέμα επείγον για τη Βουλή. Σημείωσε ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να υπάρξει συντονισμός μεταξύ ΥΠΟΙΚ και των άλλων φορέων, να λυθούν τα ζητήματα και να έρθουν με μια κοινή θέση, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή δεν θα μπαίνει σε αυτά τα διλήμματα. «Ελάτε με συγκεκριμένο κείμενο και πολιτική, δεν θα συζητούμε τις διαφορές μεταξύ των αρμόδιων αρχών», ανέφερε.
Ζήτησε παράλληλα οι εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ να κάνουν τον διάλογο και με τους άλλους φορείς.
«Τί κοστίζει μια σύσκεψη με όλους τους φορείς; Δώστε τον λόγο και τον αντίλογο», ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.
Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε τέλος ότι το θέμα αναβάλλεται για να μπορέσουν οι αρμόδιοι φορείς να συσκεφθούν και να καταλήξουν σε ένα τελικό κείμενο, το οποίο θα εγκριθεί από τη Νομική Υπηρεσία ότι δεν δημιουργεί συνταγματικό κώλυμα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ανέφερε ότι και σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα το ΥΠΟΙΚ ήρθε στη Βουλή χωρίς να ολοκληρώσει το διάλογο και τη διαβούλευση με άλλα υπουργεία και εμπλεκόμενους φορείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει το φαινόμενο διάφορες υπηρεσίες να διαφωνούν σε έντονο ύφος μεταξύ τους. Είπε επίσης ότι και σε άλλες περιπτώσεις όπως και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, υπήρξε το φαινόμενο η Κυβέρνηση να μην εξαντλεί το διάλογο, να παρουσιάζονται προβλήματα στα νομοσχέδια, όπως θέματα συνταγματικότητας και μετά παραπονείται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις. Ζήτησε η Κυβέρνηση να σταματήσει την προχειρότητα και την τσαπατσουλιά και είπε ότι η Βουλή δεν είναι ο διαιτητής ούτε ο μεσολαβητής για να επιλύσει τα ζητήματα.
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι για άλλη μια φορά η συζήτηση για το Ταμείο Υδρογονανθράκων βρίσκεται ενώπιον αδιεξόδου και, ενώ στην προηγούμενη συνεδρία εξετάστηκε σωρεία παρατηρήσεων του Γενικού Ελεγκτή, σήμερα η ΕΚΚ ήρθε με σημείωμα με αρκετές τροποποιήσεις στην προσπάθεια να προστεθούν δικλείδες ασφαλείας για καλύτερη διαχείριση του Ταμείου. Η Βουλή, πρόσθεσε, ξαναδίνει στην Κυβέρνηση την ευκαιρία για νέο διάλογο, ώστε να λάβει υπόψη τις παρατηρήσεις τόσο του Γενικού Ελεγκτή όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα. Πρόσθεσε ότι θα μπει κάθε ασφαλιστική δικλείδα πριν εγκριθεί το νομοσχέδιο.
Η βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Άννα Θεολόγου ανέφερε ότι το θέμα του Ταμείου δεν ήρθε στην τελική του μορφή, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες του Γενικού Ελεγκτή και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου όσον αφορά τη διαχείριση κινδύνου των επενδυτικών δραστηριοτήτων του Ταμείου.
«Θα περιμένουμε την τελική μορφή του νομοσχεδίου και θα εξετάσουμε αν έχουν ληφθεί υπόψη οι αρχικές μας ανησυχίες και θα τοποθετηθούμε», ανέφερε.
Ο βουλευτής και Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης έκανε λόγο για αλαλούμ γύρω από το νομοσχέδιο και εξέφρασε έκπληξη που ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών ήθελε να δώσει ανοικτού τέλους προθεσμία στην Κυβέρνηση να διαβουλευθεί με την ΕΚΚ και να φέρουν το νομοσχέδιο όποτε θέλουν. Σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ύψιστης πολιτικής σημασίας που έπρεπε να ψηφιστεί από το 2014, ανέφερε ότι, αν κάτι τέτοιο δεν έγινε, πιθανώς να συνδέεται με το γεγονός ότι κάποιοι περιμένουν να λύσουν αυτά τα ζητήματα μετά τη λύση του Κυπριακού και ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τους Τούρκους. Ανέφερε παράλληλα ότι την ίδια ώρα ο κ. Ακιντζί συμμετέχει σε παγκόσμιο συνέδριο για την ενέργεια και αναπτύσσεται ταχύτατα η διασύνδεση του ψευδοκράτους με ηλεκτρικό καλώδιο με την Τουρκία.