Το νέο εξωσκελετικό σύστημα τοποθετείται με ειδικούς ιμάντες από φυσικοθεραπευτή γύρω από τα πόδια, τα χέρια και τη μέση του ασθενούς, ο οποίος στηρίζεται παράλληλα σε δύο πατερίτσες, ώστε να μπορέσει να σηκωθεί από την καθιστή θέση.
Το νέο σύστημα διαθέτει αισθητήρες που αντιλαμβάνονται πότε ο ασθενής μεταθέτει το βάρος του προς τα εμπρός, κίνηση που δείχνει ότι θέλει να βαδίσει.
Η Ekso Bionics κατασκευάζει μικρούς σε μέγεθος «παθητικούς βαδιστές» ικανούς να υποστηρίξουν το βάρος ενός ανθρώπου με ισχύ μόλις 4 βατ ενώ η αεροδιαστημική Lockheed Martin εξελίσσει ένα μοντέλο που με 250 βατ παρέχει ως ένα βαθμό ενεργή υποβοήθηση στο βάδισμα.
Η εξωσκελετική στολή δίνει στον ασθενή διαφορετική αίσθηση ισχύος στα πόδια, αναλόγως της δύναμης του φέροντος, επιτρέποντάς του από την στιγμή που σηκώνεται να βαδίζει για ώρα χωρίς να καταπονείται. Τα διαφορετικά επίπεδα ισχύος που παρέχει η μηχανή είναι ιδιαίτερης σημασίας, ειδικά για όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό καθώς η δύναμη και ο έλεγχος των μυών ανά πλευρά (αριστερή-δεξιά) δεν είναι ίδιος. Με την επανάληψη και την συνεχή εξάσκηση το μυαλό «επανεκπαιδεύεται» να ελέγχει το βάδισμα.
Μέχρι στιγμής, οι εξωσκελετοί είναι πολύ ακριβοί (100,000 δολάρια περίπου) και λίγοι χρησιμοποιούνται από φυσιοθεραπευτές. Όμως στο μέλλον, απλούστερα μοντέλα θα μπορούν να βοηθήσουν ηλικιωμένους να περπατούν άνετα χωρίς να κουράζονται και αυτούς που ασχολούνται με extreme sports να γίνουν ακόμα πιο τολμηροί.