Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι το φάρμακο κατά της ανδρικής στυτικής δυσλειτουργίας, (βιάγκρα) μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα των γυναικών, που υποφέρουν από διάμεση κυστίτιδα, μια σοβαρή λοίμωξη της ουροδόχου κύστεως.
Όπως δημοσίευσε η εφημερίδα Daily Mail, τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Urology δείχνουν, ότι οι γυναίκες που έπαιρναν για τρεις μήνες μια δόση 25mg από το συγκεκριμένο φάρμακο σε καθημερινή βάση, είδαν σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της λοίμωξης, σε σχέση με εκείνες στις οποίες χορηγήθηκε ένα εικονικό φάρμακο.
Οι περισσότερες περιπτώσεις κυστίτιδας περνούν από μόνες τους ή με τη λήψη αντιβιοτικών. Ωστόσο, η διάμεση κυστίτιδα δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα και μπορεί να μετατραπεί σε μια επίπονη, μακροχρόνια κατάσταση, που δύσκολα θεραπεύεται, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.
Πιστεύεται ότι η κατάσταση αυτή προκαλείται από «λανθασμένα» μηνύματα που στέλνονται στον εγκέφαλο. Όταν η ουροδόχος κύστη γεμίζει με ούρα, στέλνε ένα σήμα στον εγκέφαλο, ο οποίος με τη σειρά του δίνει εντολή στους μύες να συσταλούν-διασταλούν για να τα απελευθερώσουν. Στους περισσότερους ανθρώπους, αυτά τα σήματα δεν στέλνονται στον εγκέφαλο παρά μόνο εφόσον η κύστη είναι γεμάτη. Σε αυτούς που υποφέρουν από διάμεση κυστίτιδα, το σήμα για να «αδειάσει» η κύστη στέλνεται πιο συχνά, ακόμη κι όταν η κύστη δεν είναι ιδιαίτερα γεμάτη.
Στην πρόσφατη αυτή έρευνα, γιατροί από το πανεπιστήμιο Wenzhou της Κίνας μελέτησαν την επίδραση του βιάγκρα σε μια ομάδα γυναικών, που υπέφερε από την κατάσταση αυτή.
Στην έρευνα συμμετείχαν 48 γυναίκες, οι οποίες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.
Στη μία ομάδα χορήγησαν βιάγκρα και στην άλλη ένα εικονικό φάρμακο. Κάθε δύο εβδομάδες αξιολογούσαν τα συμπτώματα των γυναικών.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν, ότι οι γυναίκες που πήραν βιάγκρα ένιωθαν λιγότερο την ανάγκη να πηγαίνουν τακτικά στην τουαλέτα, σηκώνονταν λιγότερες φορές τη νύχτα για να ουρήσουν και εμφάνιζαν λιγότερες επιπλοκές, όπως πόνο, σε σχέση με εκείνες που πήραν το εικονικό φάρμακο.