Tο Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου κρούει το κώδωνα κινδύνου στο κράτος με αφορμή τα τελευταία δημοσιεύματα περιστατικών για την ανδρική βία κατά κοριτσιών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας και τους βιασμούς και απαιτεί τη λήψη απαραίτητων μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.
Σε ανακοίνωσή του, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου αναφέρει ότι «κάποια από τα περιστατικά αφορούσαν την καταγγελία ανήλικης για βιασμό από 48χρονο στη Γερμασόγεια, το βιασμό 26χρονης γυναίκας από τον 42χρονο Ιερέα, το περιστατικό με τον Παλαιστίνιο άντρα, που ξυλοκόπησε και μαχαίρωσε τη γυναίκα του από την Ουκρανία, καθώς και το διαδοχικό βιασμό βιετναμέζας οικιακής βοηθού από δύο άντρες Ρουμάνικης καταγωγής».
«Δεν είναι τυχαίο», γράφει η ανακοίνωση, «που σύμφωνα με τις στατιστικές του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια αναφέρει ότι τους πρώτους πέντε μήνες του 2013 το Κέντρο έχει ανταποκριθεί σε 685 κλήσεις, η πλειοψηφία των οποίων ήταν από γυναίκες και αφορούσαν: 225 ψυχολογική βία, 395 ψυχολογική και σωματική βία, 71 ψυχολογική, σωματική και σεξουαλική βία, ενώ άλλες 16 κλήσεις παραμέληση».
Όπως προσθέτει το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου «φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική αυξητική τάση αναφοράς περιστατικών βίας γενικότερα και ειδικότερα σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών».
Ωστόσο, σημειώνει πως «τα ποσοστά αναφοράς της βίας, αλλά και το ποσοστό καταδικών εξακολουθούν να είναι πολύ χαμηλά, αντικατοπτρίζοντας μεταξύ άλλων την λανθασμένη αντίληψη ότι η σεξουαλική βία που βιώνετε από τις γυναίκες αποτελεί ιδιωτική υπόθεση».
Το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου καλεί το κράτος και συγκεκριμένα τα αρμόδια Υπουργεία, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, να υπογράψει τη Σύμβαση για την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των Γυναικών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Καταληκτικά αναφέρει πως «η Σύμβαση θα ενισχύσει την εθνική νομοθεσία και θα συμβάλει στην ουσιαστική ανάπτυξη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας και φροντίδας των γυναικών και κοριτσιών θυμάτων σεξουαλικής βίας, ενώ θα συμβάλει επίσης στην ανάπτυξη συστηματικής ενημέρωσης και προγραμμάτων πρόληψης, τα οποία θα προωθήσουν την ανάπτυξη μια κοινωνίας όπου η βία κατά των γυναικών δεν γίνεται αποδεκτή».