Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή έχει κοστίσει τη ζωή σε 8.500 ανθρώπους ενώ έχουν μολυνθεί περισσότερα από 700.000 άτομα από την στιγμή της εμφάνισή της το 2010 ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι υγειονομικές αρχές της χώρας.
«Καταγράψαμε 8.561 θάνατοι από χολέρα μετά το ξέσπασμα της ασθένειας στην Αϊτή τον Οκτώβριο του 2010, ενώ αναφέρθηκαν 702.892 κρούσματα» είπε η υπουργός Υγείας της Αϊτής Δρ Φλωρεντία Ντουπερβάλ.
Οι αρχές της Αϊτής έχουν συστήσει μια επιτροπή υψηλού επιπέδου για την καταπολέμηση της χολέρας σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.
«Από το 2014, παρατηρήσαμε μια μείωση κατά 70% στις περιπτώσεις χολέρας. Αυτό δεν σημαίνει ότι η νόσος δεν είναι πλέον στη χώρα. Υπάρχουν ακόμα κόκκινες περιοχές διότι η υγειονομική κατάσταση δεν έχει αλλάξει και το πρόβλημα της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό δεν έχει επιλυθεί», δήλωσε η Ντουπερβάλ.
Τον Ιούνιο του 2011, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διαπίστωσε ότι η χολέρα, η οποία είχε εξαφανιστεί στην Αϊτή εδώ και 150 χρόνια, είχε εκ νέου εμφανιστεί στη χώρα και την είχαν μεταφέρει μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Νεπάλ που είχαν αναπτυχθεί στην χώρα να βοηθήσουν του πολίτες μετά τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010. Αλλά ο ΟΗΕ που μέλη της αποστολής του ήταν οι στρατιώτες του Νεπάλ, δεν έχει αναγνωρίσει την ευθύνη.
Η Αϊτή αντιμετωπίζει επίσης επιδημία του πυρετού Chikungunya που προκαλείται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
«Βάζουμε σε εφαρμογή μέτρα για την καταπολέμηση της επιδημίας chikungunya που μαστίζει σχεδόν όλες τις περιοχές της χώρας», ανέφερε η υπουργός. Μεταξύ των μέτρων, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης της Αϊτής έχει ξεκινήσει ψεκασμούς των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών και σε περιοχές που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καθώς επίσης την παροχή φαρμάκων σε κέντρα υγείας .