Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που προτείνει απαλλαγή από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησία περιουσίας αξίας μέχρι και 200 χιλιάδες ευρώ.
Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος “για όλες τις άλλες περιουσίες η αξία των οποίων ανέρχεται πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 1 τοις χιλίοις”.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως με την προηγούμενη νομοθεσία, δηλαδή πέρυσι, 40% των ιδιοκτητών απαλλάσσονταν από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, ενώ φέτος θα υπάρξει απαλλαγή για το 54% των ιδιοκτητών.
«Μετά την επικαιροποίηση του συνόλου της φορολογικής βάσης και την αποτίμηση της αξίας του συνόλου των περιουσιών με τιμές του 2013 καθίσταται εφικτό να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε δραστική μείωση του φορολογικού συντελεστή και σε αύξηση του αφορολόγητου ποσού διατηρώντας τον εισπρακτικό στόχο στο ίδιο ακριβώς επίπεδο με το 2013″, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
“Για το λόγο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο που προτείνει απαλλαγή από το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, περιουσίας αξίας μέχρι και 200 χιλιάδες ευρώ. Για όλες τις άλλες περιουσίες η αξία των οποίων ανέρχεται πέραν των 200 χιλιάδων ευρώ, ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 1 τοις χιλίοις”, πρόσθεσε.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως “στο ίδιο πνεύμα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο που τροποποιεί τον Περί Δήμων Νόμο, έτσι ώστε μετά την επικαιροποίηση του συνόλου της φορολογικής βάσης των ακινήτων και την αποτίμηση τους σε τιμές του 2013, να παρέχεται στους Δήμους η δυνατότητα διαμόρφωσης του ποσοστού φορολόγησης των δημοτικών τελών για ακίνητη περιουσία από το 1,5 τοις χιλίοις στο 0,22 τοις χιλίοις, ώστε τα ποσά φορολογίας να συνάδουν με τη γενική εκτίμηση του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας με τιμές του 2013”.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως με την επικαιροποίηση των τιμών και των αξιών και την καταγραφή όλων των περιουσιών που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα ως καταγραμμένες και άρα δεν φορολογούνταν τώρα και αυτές θα φορολογούνται.
“Άρα τώρα δίδεται η δυνατότητα να διευρυνθεί η βάση αυτών που θα φορολογούνται, διευρύνεται η φάση αυτών για τους οποίους δεν θα υπάρχει φορολογία – από το 40% στο 54% – και υπάρχει ένα σταθερό ποσοστό φορολόγησης για όλες τις περιουσίες”, ανέφερε.