Αυστραλοί επιστήμονες: Έτσι πολεμά το ανοσοποιητικό μας σύστημα τον κορωνοϊό!

Αυστραλοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι έχουν ταυτοποιήσει και χαρτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μάχεται κατά του νέου κορωνοϊού, Covid-19. Η έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «Nature Medicine» σήμερα Τρίτη, δείχνει ότι οι ασθενείς αναρρώνουν από τον κορονοϊό όπως αναρρώνει κι ένας ασθενής της εποχικής γρίπης.

Οι Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η έρευνά τους για το πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό σύστημα απέναντι στον νέο ιό είναι καθοριστική για την ανάπτυξη του εμβολίου. «Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη», λέει στο BBC η καθηγήτρια Κάθριν Κεντζιέρσκα και εξηγεί ότι για πρώτη φορά «κατανοήσαμε πώς το ανοσοποιητικό σύστημα πολεμά τον νέο κορονοϊό». Υπενθυμίζεται ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί περισσότερα από 160.000 κρούσματα και περίπου 6.500 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες για τον κορωνοϊό

Το BBC στο δημοσίευμα σημειώνει ότι οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από τον νέο κορονοϊό δεν είναι λίγοι κι αυτό δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου μπορεί να βγει νικητής στη μάχη με τον νέο ιό. Ωστόσο, για πρώτη φορά η έρευνα των Αυστραλών ταυτοποίησε τέσσερις τύπου κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που βγήκαν μπροστά για να πολεμήσουν τον Covid-19. Οι ερευνητές εντόπισαν τα εν λόγω κύτταρα παρατηρώντας και παρακολουθώντας έναν ασθενή με ήπια συμπτώματα του νέου κορονοϊού χωρίς υποκείμενα νοσήματα ή άλλα προβλήματα υγείας.

Η ασθενής ήταν μια γυναίκα 47 ετών από την Ουχάν της Κίνας που νοσηλεύτηκε στην Αυστραλία. Ανάρρωσε σε 14 ημέρες. Η καθηγήτρια Κεντζιέρσκα τόνισε στο BBC ότι ελέγχθηκε στο σύνολό της η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος της ασθενούς.

Τρεις ημέρες, μάλιστα, πριν από την ανάρρωσή της οι γιατροί εντόπισαν αυτά τα κύτταρα στο αίμα της. Είναι τα ίδια κύτταρα που εμφανίζονται σε ασθενείς με την εποχική γρίπη που καταφέρνουν να γίνουν καλά και να αναρρώσουν.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα», πρόσθεσε η καθηγήτρια στο BBC. Δεκάδες είναι οι επιστήμονες στον κόσμο που είναι κλεισμένοι σε εργαστήρια και δουλεύουν νυχθημερόν με την ελπίδα να βρουν πώς αντιδρά το ανοσοποιητικό μας σύστημα ή να αναπτύξουν το εμβόλιο για τον νέο κορωνοϊό και να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει ξανά μια πανδημία σαν αυτή που βιώνουμε σήμερα