Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου συναντήθηκε σήμερα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’.
Ο Μακατιότατος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ότι δεν θα είναι η τελευταία φορά που συναντιέται με τον Πρόεδρο της Βουλής.
«Η γνωριμία μας και η φιλία μας η πολυετής θα συνεχιστεί γιατί πρέπει να εργαζόμαστε όπου κι αν βρισκόμαστε για το καλό αυτού του τόπου και αυτού του λαού”, δήλωσε. Οπως ανέφερε, είχαν την ευκαιρία σήμερα να ανταλλάξουν αρκετές σκέψεις και για το εθνικό θέμα, “που απασχολεί όλους μας, και το λαό μας και την ηγεσία, όπως και τα άλλα προβλήματα, οικονομικά, κοινωνικά και έτσι είχαμε μια σύντομη ανταλλαγή απόψεων εφ` όλης της ύλης”.
Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι η συνεργασία τους δεν τερματίζεται εδώ. “Ο Πρόεδρος είναι άνθρωπος της Εκκλησίας. Πάντοτε είχαμε σχέσεις και αυτές οι όμορφες, οι θετικές σχέσεις θα συνεχιστούν γιατί το επιβάλει το καθήκον μας αφετέρου και του Προέδρου και εμού γιατί ταχθήκαμε να υπηρετούμε αυτό τον τόπο και αυτό τον λαό. Να του ευχηθώ ότι καλό να δώσει ο Θεός και για τον ίδιο και για την πατρίδα μας και το λαό μας και εμείς θα είμαστε στην υπηρεσία του διότι θέλουμε αυτός ο λαός να δει καλύτερες μέρες», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι η συνεργασία τους με τον κ. Ομήρου θα συνεχιστεί ακόμα και πιο έντονα “τώρα που θα λιγοστέψουν οι δουλειές του”.
Πρέπει, «να ενδιαφερόμαστε για τα κοινά και να δώσουμε όλο τον καλό εαυτό μας στην υπηρεσία αυτού του ωραίου λαού που έχουμε, διότι ο λαός μας είναι και θρησκευόμενος λαός αλλά και εργατικός και είμαι σίγουρος από τα οικονομικά αδιέξοδα θα βγούμε το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε.
Ο κ. Ομήρου, στις δικές του δηλώσεις είπε ότι με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της θητείας του ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, θεώρησε αναγκαίο να έχει αυτή την συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο και για λόγους εθιμοτυπικούς αλλά και για λόγους ουσιαστικούς, γιατί, όπως είπε, «με τον Μακαριώτατο η κοινή πορεία θα έλεγα πάει δεκαετίες πίσω, όταν ο Μακαριώτατος δεν ήταν Αρχιεπίσκοπος, δεν ήταν καν Μητροπολίτης Πάφου και εγώ δεν ήμουν Βουλευτής».
«Από τότε χρονολογούνται οι σχέσεις μας, αλλά και η κοινή μας πορεία, και οι κοινοί μας αγώνες. Είχαμε αγώνα να υπερασπιστούμε την Δημοκρατία, τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, στα δύσκολα χρόνια της υπονόμευσης του δημοκρατικού και πολιτειακού ιστού, ακόμα και από την τότε εκκλησιαστική συνωμοσία. Σήμερα, δεκαετίες μετά είμαστε και πάλι σε κρίσιμες ώρες για την Κύπρο, γιατί μετά από 42 χρόνια τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η Τουρκία εξακολουθεί να εμμένει στην αδιαλλαξία της και δεν διαφαίνονται προοπτικές σύντομης επίτευξης λύσης», πρόσθεσε.
Είμαστε υπέρ της λύσης το συντομότερο δυνατό, είπε και υπογράμμισε ότι ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση, την επιθυμούσε από την επομένη της τουρκικής εισβολής.
«Όμως, θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν έχουμε διαπιστωθεί δείγματα γραφής, έμπρακτα ότι κάμπτεται η τουρκική αδιαλλαξία. Δυστυχώς, οι απολυταρχικές εξελίξεις στην Τουρκία με την απομάκρυνση ακόμα και του κ. Νταβούτογλου φανερώνουν μια όξυνση της τουρκικής συμπεριφοράς και της τουρκικής καθεστωτικής τάξης όπως εκφράζεται από τον κ. Ερντογάν, γι` αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση, χρειάζεται εγρήγορση και η Εκκλησία διαδραματίζει ένα καθοριστικό ρόλο γιατί σε καιρούς που δοκιμαζόταν ο κυπριακός ελληνισμός, εδώ και εκατοντάδες χρόνια, υπήρξε εκείνη η δύναμη όχι πολιτική αλλά η εθνική δύναμη η οποία υπεράσπισε και διαφύλαξε τον ελληνισμό της Κύπρου, γι` αυτό ανταλλάξαμε απόψεις και για την παρούσα φάση των κυπριακών εξελίξεων σε ότι αφορά το εθνικό μας θέμα, θα είμαστε σε επαφή», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ανταλλαγή απόψεων και ο συλλογικός προβληματισμός θα συνεχιστεί «γιατί έτσι πιστεύουμε ότι υπηρετούμε να συμφέροντα της πατρίδας και του λαού».
Πηγή φωτογραφίας: PIO