Το νομοσχέδιο για άρση του παγώματος των προαγωγών στην κρατική μηχανή και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα φαίνεται να αντικρίζει θετικά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.
Εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συζήτησε, το νομοσχέδιο το οποίο προνοεί την άρση του παγώματος των προαγωγών, έτσι ώστε να λειτουργεί πιο εύρυθμα η κρατική μηχανή, μέσω 2.500 περίπου προαγωγών (περιλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών), εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα εξοικονόμηση €7 εκατομμυρίων, αφού για τις προαγωγές δεν θα δίνονται μισθολογικές αυξήσεις. Έντονες διαφωνίες διατυπώνει η ΠΑΣΥΔΥ, η οποία θεωρεί το νομοσχέδιο ως «τερατούργημα».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος μετά το πέρας της συνεδρίας, είπε ότι το νομοσχέδιο δημιουργεί μεν κάποιες παραδοξότητες, προσθέτοντας ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το σημαντικό ποσό που θα εξοικονομηθεί.
Όπως εξήγησε, οι παραδοξότητες αφορούν ζητήματα όπως το τι θα γίνει σε περίπτωση που για θέση προαχθεί δημόσιος υπάλληλος, ή ιδιώτης, ο οποίος ενδεχομένως να διοριστεί με μεγαλύτερο μισθό από τον μισθό του υφιστάμενου δημοσίου υπαλλήλου, ο οποίος θα προαχθεί στη θέση αυτή.
«Τέτοιες παραδοξότητες είναι γεγονός ότι ενδεχομένως να υπάρχουν και μας ανησυχεί το γεγονός ότι δεν ολοκληρώθηκε ο διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οι Κοινοβουλευτικές ομάδες θα λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Η εξοικονόμηση ενός αρκετά σημαντικού ποσού πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε.
Αναγνώρισε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η δημόσια υπηρεσία χωρίς τις προαγωγές και αυτό θα είναι κατανοητό και σημείωσε ότι θέση της Κυβέρνησης είναι ότι δεν θα αποπαγοποιηθούν όλες οι θέσεις.
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να στηρίξει το νομοσχέδιο, παρ` όλες τις παραδοξότητες.
«Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε αυτή την προσωρινή διευθέτηση που μπορεί να είναι ενός είδους παραδοξότητα, όμως, είναι μια απόφαση η οποία θα δώσει πρακτική λύση για την καλύτερη και εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας γιατί κατά τόπους υπάρχουν προβλήματα», δήλωσε.
Πρόσθεσε πως αν υπάρχουν ενστάσεις ή αντιρρήσεις για τη δημόσια υπηρεσία, ο ΔΗΣΥ θεωρεί πως «οπωσδήποτε πρέπει να προχωρήσουμε για την εκπαιδευτική υπηρεσία όπου υπάρχει αποδοχή (για την πλήρωση των θέσεων)», προσθέτοντας ότι οι θέσεις στον τομέα της εκπαίδευσης πρέπει να πληρωθούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς ενδεχομένως ότι κάποιες από τις θέσεις αυτές να μην χρειάζονται.
Θετική έναντι του νομοσχεδίου παρουσιάζεται και η ΕΔΕΚ, με τον βουλευτή του Κινήματος Νίκο Νικολαΐδη να δηλώνει πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο μπορεί να λύσει τα λειτουργικά προβλήματα που δημιουργούνται από τις κενές θέσεις που υπάρχουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά θα δημιουργήσει παράλληλα άλλα προβλήματα νομικού και θεσμικού χαρακτήρα.
«Τα όποια προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από το προτεινόμενο νομοσχέδιο είναι μικρότερα από το όφελος που μπορεί να έχει η λειτουργικότητα της δημόσιας μηχανής από αυτό το νομοσχέδιο», είπε, προσθέτοντας πως «άρα, ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά, θεωρούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο υπό κάποιες προϋποθέσεις θα είναι ευνοϊκό για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής και του ευρύτερου δημόσιου τομέα».
Ο βουλευτής και ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα θα στηρίξει το νομοσχέδιο για την άρση των παγοποιήσεων αλλά εκφράζει επιφυλάξεις για “επιλεκτική άρση της απαγόρευσης για τη δημόσια υπηρεσία».
«Εμείς θα ζητήσουμε οι διορισμοί στην εκπαιδευτική υπηρεσία να είναι καθολικοί και να κατατεθεί κατάλογος για τη Δημόσια Υπηρεσία. Η Βουλή πρέπει να ζητήσει να κατατεθεί κατάλογος για να γνωρίζει για ποιους ανοίγει πόρτα», είπε.
ΠΑΣΥΔΥ: Τερατούργημα το νομοσχέδιο
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «τερατούργημα», ιδιαίτερα σε σχέση με τη διεκδίκηση των θέσεων από ιδιώτες.
«Το μόνο που δεν σκέφθηκαν είναι να κάνουμε προσφορές», είπε, προσθέτοντας ότι με το νομοσχέδιο καταστρατηγούνται όλες οι αρχές στη δημόσια υπηρεσία.
Είπε ότι υπήρχαν άλλοι τρόποι εξοικονόμησης, όπως η κατάργηση κάποιων επιδομάτων. «Η κατακράτηση της προσαύξησης είναι τιμωρία, εμείς είμαστε αντίθετοι», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε διάλογος για τον καταρτισμό του νομοσχεδίου.
Τερματίζεται το επίδομα ευθύνης
Ενημερώνοντας την Επιτροπή, ο Διευθυντής του Τμήματος Προσωπικού και Δημόσιας Διοίκησης Κύπρος Κυπριανού είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει το ποιες θέσεις θα ανοιχθούν, προσθέτοντας πως θα σταλεί σχετική εισήγηση στη Βουλή στις αρχές Ιουνίου.
Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το νομοσχέδιο αυτό τερματίζει το επίδομα ευθύνης, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ του υφιστάμενου μισθού ενός δημόσιου υπαλλήλου και της κλίμακας της θέσης που κλήθηκε να αναπληρώσει. Διευκρίνισε ότι το επίδομα αυτό αφορά τις ψηλές θέσεις, όπως Διευθυντές Τμημάτων και Γενικούς Διευθυντές.
Εξήγησε όμως ότι δεν τερματίζεται η καταβολή των επιδομάτων για οδοιπορικά, τηλεφώνου και φιλοξενίας, τα οποία μετρώνται στα πραγματικά έξοδα.
Τόνισε όμως ότι ο υπάλληλος που θα προάγεται θα παραμένει στην κλίμακα στην οποία βρισκόταν προηγουμένως.