Με την ψήφιση νόμου για τη συγκρότηση Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αναμένεται να περιοριστεί ο χρόνος εκδίκασης υποθέσεων διοικητικού δικαίου κατά το 1/3.
Ο νόμος για πρώτη φορά ρυθμίζει επί της ουσίας εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων, μειώνοντας το χρόνο εκδίκασης και αναιρώντας τη δυνατότητα εκμετάλλευσης του δικαστικού συστήματος για αποφυγή καταβολής φορολογίας
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, μετά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον εξέτασης των 3 νομοσχεδίων για τη συγκρότηση Διοικητικού Δικαστηρίου στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Νομικών, το Διοικητικό Δικαστήριο αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης.
Το Διοικητικό Δικαστήριο θα εκδικάζει υποθέσεις που αφορούν προσφυγές για θέσεις στη δημόσια υπηρεσία καθώς και φορολογικές υποθέσεις.
Όσον αφορά τις προσφυγές για θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η καθυστέρηση σε κάποιες περιπτώσεις λειτουργεί αρνητικά ακόμα και στη λειτουργία του κράτους, όπως σε υποθέσεις κατά τις οποίες παραμένουν κενές θέσεις ή συμπληρώνονται από κάποιον κατάλληλο και ανατρέπονται λόγω της ακυρωτικής απόφασης του δικαστηρίου, δημιουργώντας αναταραχή και μη σωστή λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας.
Όσον αφορά την εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων, ο Υπουργός ανέφερε ότι για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να υπεισέρχεται το δικαστήριο και επί της ουσίας μιας φορολογικής υπόθεσης, αντί απλώς του ελέγχου της νομιμότητας.
Όπως εξήγησε, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να καταφύγει στο δικαστήριο και να αναζητήσει δικαστική απόφαση επί της ουσίας της φορολογίας, αν δηλαδή σωστά επιβλήθηκε ή σωστά υπολογίστηκε ο φόρος που του επιβλήθηκε. Η δυνατότητα αυτή θα υπάρχει σε ένα βαθμό και όχι σε δεύτερο βαθμό, έτσι ώστε να παρέχεται η δυνατότητα άμεσης διευκρίνισης της επιβληθείσας φορολογίας και να μην υπάρχει οποιαδήποτε καθυστέρηση στον τελικό υπολογισμό της.
Αναφέροντας ότι σήμερα μια φορολογική υπόθεση μπορεί να καταχωρηθεί στο Ανώτατο, να ακυρωθεί για λόγους νομιμότητας, να πάει στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων, να επιστρέψει πίσω κ.ο.κ, ο κ. Νικολάου είπε ότι κάτι τέτοιο επιτρέπει σε κάποιους, αξιοποιώντας νομικά λάθη να καταφεύγουν στο δικαστήριο κατά τρόπο ώστε να αποφεύγουν την επιβεβαίωση και καταβολή της σχετικής φορολογίας.
Στο Διοικητικό Δικαστήριο, πρόσθεσε, παραχωρείται η δυνατότητα εξέτασης και ρύθμισης του χρόνου βεβαίωσης της σχετικής φορολογίας κατά τρόπο τελικό χωρίς αμφισβήτηση, κάτι που θα αποτρέψει την αξιοποίηση των διαδικασιών για αποφυγή της φορολογίας.
Ο Υπουργός ανέφερε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που για πρώτη φορά ρυθμίζεται στο κυπριακό δικαστικό σύστημα.
Διευκρίνισε, δε, ότι το Εφοριακό Συμβούλιο δεν καταργείται, αλλά έχει να επιτελέσει έναν άλλο σκοπό, που αφορά εξώδικες ρυθμίσεις επί φορολογικών θεμάτων στα πλαίσια της συμμετοχής του τμήματος εσωτερικών προσόδων και του φορολογούμενου σε μια άτυπη διαδικασία.
«Στα πλαίσια του κυβερνητικού προγράμματος προωθείται η αναθεώρηση της νομοθεσίας τόσο της διαδικασίας ενώπιον του Εφοριακού Συμβουλίου, όσο και των αρμοδιοτήτων του κατά τρόπο ώστε να περιληφθεί στις αρμοδιότητές του Εφοριακού Συμβουλίου και η φορολογία του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», ανέφερε.
Σήμερα υπάρχουν σε εκκρεμότητα 5000 υποθέσεις προσφυγών και καταχωρούνται 2-2,5 χιλιάδες το χρόνο.
Υπολογίζεται, όπως είπε ο Υπουργός, ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκδίκαση πρωτόδικης απόφασης η οποία παίρνει μέχρι και δύο χρόνια θα περιοριστεί το 1/3 του χρόνου αυτού και δεν θα υπερβαίνεται τους 9 μήνες το αργότερο.
Η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι να υπάρξει άμεση ψήφιση της νομοθεσία αυτής ώστε μπορεί να λειτουργήσει το Διοικητικό Δικαστήριο το Σεπτέμβριο.
Υπήρξε, είπε, ένα ζήτημα που αφορά την τροποποίηση του Συντάγματος και την αναγκαιότητα διατήρησης κάποιων προνοιών στο άρθρο146 που θα συζητηθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η Επιτροπή αναμένεται να ορίσει ξανά τη συνεδρία της σε 15 μέρες και αμέσως μετά θα προωθηθεί ο νόμος προς την ολομέλεια για ψήφιση.
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου θα είναι πραγματικότητα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Πρόσθεσε ότι παρέμειναν κάποια σημεία τα οποία θα τύχουν επεξεργασίας από το Υπ. Δικαιοσύνης, τη Γενική Εισαγγελία και το Ανώτατο και ότι το ζήτημα θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής σε 15 μέρες για τελική κατάληξη.