Από ποιον από τους 2 γονείς κληρονομούν την εξυπνάδα ΟΛΑ τα παιδιά;

Τελικά η επιστήμη έχει αποδείξει από ποιον από τους δύο γονείς κληρονομούν όλα τα παιδιά την εξυπνάδα τους.

Συνήθως οι περισσότεροι υποθέτουν ότι η εξυπνάδα των παιδιών κληρονομείται και από τους δύο γονείς.

Αυτό όμως αποδέιχτηκε λάθος γιατί  μόνο ο ένας γονέας παίρνει τα εύσημα και είναι και φυσικά δεν είναι άλλος από τη μαμά.

Ύστερα από εκτεταμένη μελέτη, γνωρίζουμε πλέον ότι η νοημοσύνη μεταβιβάζεται μέσω «εξαρτώμενων γονιδίων». Αυτά τα ιδιαίτερα γονίδια «ζουν» στο χρωμόσωμα Χ, από τα οποία οι γυναίκες έχουν δύο.

Τι ακριβώς είναι τα εξαρτώμενα γονίδια και γιατί έχουν σημασία;

Νοημοσύνη & εξαρτώμενα γονίδια

Τα εξαρτώμενα γονίδια συμπεριφέρονται διαφορετικά ανάλογα με το από ποιον γονέα προέρχονται, ένα ερευνητικό πλαίσιο στο οποίο πρωτοπόρησαν Γερμανοί ερευνητές το 1984 και που ο Robert Lehrke συνέχισε να μελετά τα τελευταία χρόνια. Βρήκε ότι τα γονίδια από τον μπαμπά πηγαίνουν στο μεταιχμιακό σύστημα, ενώ της μαμάς στον εγκεφαλικό φλοιό.

Και οι δύο είναι περιοχές του εγκεφάλου, αλλά κάνουν πολύ διαφορετικά πράγματα. Το μεταιχμιακό σύστημα ασχολείται με το συναίσθημα, το ένστικτο και τη διάθεση. Ο εγκεφαλικός φλοιός χειρίζεται την νοημοσύνη.

Με άλλα λόγια, όταν η μητέρα περνά γονίδια που συνδέονται με την υψηλή νοημοσύνη, θα καταλήξουν ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι. Αν ο μπαμπάς περνά τα ίδια γονίδια – θυμηθείτε, οι άνδρες έχουν ένα χρωμόσωμα X – ποτέ δεν θα καταλήξει στην περιοχή που χρειάζεται.

Λόγω αυτών των ευρημάτων, οι ψυχολόγοι λένε τώρα ότι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης νοημοσύνης ενός παιδιού είναι το IQ της μητέρας του.

Απλώς πάρτε μια στιγμή για να εκτιμήσετε πόσο ειρωνική είναι αυτή η ανακάλυψη. Για ένα μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, συνδέαμε την νοημοσύνη με τους άνδρες, ενώ αποδίδαμε τα συναισθήματα στις γυναίκες. Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο!

Ψυχολόγοι όμως εκτιμούν ότι τα γονίδια αυτά αντιπροσωπεύουν μόλις το 40% έως 60% της νοημοσύνης. Το υπόλοιπο εξαρτάται από το περιβάλλον και την ανατροφή των παιδιών – που και οι δύο γονείς είναι μέρος της.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η έρευνα δείχνει ότι αφού το παιδί έχει γεννηθεί, οι πατεράδες έχουν πολύ μεγαλύτερη επίδραση στην ευφυΐα τους. Τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο με τους πατέρες τους σημειώνουν υψηλότερα επίπεδα IQ.