Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα πεπραγμένα της Βουλής, αναφέρθηκε σε δύο προτάσεις για το κτήριο της Βουλής.
Η μια αφορά την αξιοποίηση του κτηρίου του ΘΟΚ από τη Βουλή, με ανταλλαγή προς το Δήμο Λευκωσίας της γης απέναντι από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα μπορούσε να ανεγερθεί αστικό πάρκο και ανοικτό θέατρο. Η εναλλακτική πρόταση, η οποία είναι και προχωρημένη, όπως είπε, είναι η ανέγερση νέου κτηρίου στην είσοδο της Λευκωσίας, δίπλα από το ίδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου.
Αυτούσια η ομιλία του Προέδρου της Βουλής κ. Δ. Συλλούρη κατά τον απολογισμό της 5ης Τακτικής Συνόδου και της Έκτακτης Συνόδου της 10ης Βουλευτικής Περιόδου:
Σας καλωσορίζω στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που σκοπό έχει την ενημέρωσή σας για τα πεπραγμένα της Πέμπτης Τακτικής Συνόδου και της Έκτακτης Συνόδου της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου. Διερμηνεύοντας τα συναισθήματα όλων των συναδέλφων, θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για τη σημερινή σας παρουσία, αλλά και για την άριστη κάλυψη των εργασιών του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης χρονιάς. Η συμβολή σας είναι αποδεδειγμένα ουσιαστική, αφού βοηθά στην προβολή του κοινοβουλευτικού έργου, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας σωστά ενημερωμένης κοινής γνώμης και προωθεί την επικοινωνία του λαού με τους αντιπροσώπους του, συνδράμοντας τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη μιας πιο υγιούς και συμμετοχικής δημοκρατίας. Ένας από τους βασικούς στόχους μας μάλιστα για την Ενδέκατη Βουλευτική Περίοδο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, είναι η θέσπιση μιας τακτικής συνεργασίας μεταξύ κοινοβουλίου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία θα βελτιώσει τη μεταξύ τους επικοινωνία. Βελτίωση που θα βοηθήσει τους λειτουργούς του Τύπου στην αποτελεσματικότερη επιτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά και θα αντανακλάται στην προβαλλόμενη στους πολίτες εικόνα της Βουλής.
Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε μαζί να συνεχίσουμε τη συνεργασία ενισχύοντάς την με νέες προσεγγίσεις, τεχνικές και ουσιαστικές, αλλά ιδιαίτερα μετακινώντας τη βάση συνεργασίας προς την κατεύθυνση μιας πιο ώριμης και σε βάθος ανάλυσης και παρουσίασης των κοινοβουλευτικών πραγμάτων, με στόχο και οι βουλευτές να συμβάλουν, ώστε η ανάγκη προβολής, που είναι μια πολιτική πραγματικότητα, να μετατραπεί από επικοινωνιακή σε ουσιαστική. Αυτή η αμφίδρομη σχέση θα αναβαθμίσει την πληροφόρηση της κοινωνίας, αλλά και θα οδηγήσει σε χρήσιμη ιεράρχηση των θεμάτων.
Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέπτυξε κατά την υπό επισκόπηση περίοδο πολυσχιδές έργο, που αφορά ειδικότερα τη νομοθετική εργασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις διεθνείς σχέσεις και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, τις εκδόσεις, τις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου εκδηλώσεις και την επικοινωνία. Οι προαναφερθείσες δραστηριότητες παρουσιάζονται στο κείμενο, στα παραρτήματα, στις γραφικές παραστάσεις και στις φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση πεπραγμένων των δύο τελευταίων συνόδων, η οποία, σημειωτέον, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της οικονομικής περισυλλογής και του σεβασμού του περιβάλλοντος που επιδεικνύει η Βουλή, δεν διατίθεται σε έντυπη μορφή. Μπορείτε όλοι να τη βρείτε στην ιστοσελίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου έχει ήδη αναρτηθεί.
NOMOΘETIKO EPΓO – KOINOBOYΛEYTIKOΣ EΛEΓXOΣ
Ο κύριος άξονας των εργασιών ενός κοινοβουλίου είναι φυσικά το νομοθετικό του έργο, αλλά και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος της εκτελεστικής εξουσίας. Όσον αφορά το νομοθετικό ρόλο της Βουλής, κατά την υπό επισκόπηση περίοδο, παρά τη διάλυση του Σώματος για τη διεξαγωγή γενικών εκλογών, στις 22 Μαΐου 2016, και τη συνακόλουθη διακοπή των εργασιών του μέχρι την πρώτη συνεδρία της νεοεκλεγείσας Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές, στις οποίες επιτελείται το βασικό έργο της μελέτης των σχεδίων νόμου που κατατίθενται για ψήφιση ή έγκριση στη Βουλή, πραγματοποίησαν ένα σημαντικά μεγάλο αριθμό συνεδριάσεων, που ανήλθε συνολικά στις εξακόσιες πενήντα (650).
Οι κοινοβουλευτικές επιτροπές εξέτασαν και προώθησαν στη Βουλή για ψήφιση διακόσια είκοσι (220) νομοσχέδια, εκ των οποίων ψηφίστηκαν τα εκατόν ογδόντα τέσσερα (184), τα πέντε (5) με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επίσης, εξετάστηκαν και προωθήθηκαν στην ολομέλεια του σώματος εκατό τριάντα έξι (136) προτάσεις νόμου, εκ των οποίων ψηφίστηκαν οι εβδομήντα πέντε (75), οι τέσσερις (4) ως κατεπείγουσες, και ενενήντα τέσσερις (94) κανονισμοί, εκ των οποίων εγκρίθηκαν οι εβδομήντα τρεις (73), ο ένας (1) ως κατεπείγων. Είκοσι ένα (21) νομοσχέδια και επτά (7) κανονισμοί αποσύρθηκαν από την εκτελεστική εξουσία και δεκαοκτώ (18) προτάσεις νόμου αποσύρθηκαν με τη σύμφωνη γνώμη των εισηγητών τους.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε στη Βουλή για επανεξέταση, με βάση τη σχετική συνταγματική πρόνοια, πέντε (5) ψηφισθέντες νόμους. Οι αναπομπές αυτές έγιναν αποδεκτές από τη Βουλή και σε μια (1) περίπτωση το Σώμα διαμόρφωσε ανάλογα το κείμενο του νόμου. Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το δικαίωμα αναφοράς στο Ανώτατο Δικαστήριο σε δεκαέξι (16) περιπτώσεις, εκ των οποίων οι οκτώ (8) αφορούν τη νομοθεσία για το πόθεν έσχες και οι σχετικές αποφάσεις εκκρεμούν.
Στο πλαίσιο της άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου ενεγράφησαν για συζήτηση στο Τέταρτο Κεφάλαιο της ημερήσιας διάταξης της ολομέλειας της Βουλής τέσσερα (4) νέα θέματα, εκ των οποίων συζητήθηκε κι έληξε το ένα. Ταυτόχρονα, άλλα διακόσια τριάντα εννέα (239) θέματα ενεγράφησαν ενώπιον των κοινοβουλευτικών επιτροπών, εκ των οποίων το ένα (1) διεγράφη.
Στο πλαίσιο επίσης του κοινοβουλευτικού ελέγχου υποβλήθηκαν κατά την υπό αναφοράν περίοδο από τους βουλευτές συνολικά τετρακόσιες ογδόντα (480) ερωτήσεις και λήφθηκαν από τους καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς συνολικά πεντακόσιες πενήντα εννέα (559) απαντήσεις, από τις οποίες οι διακόσιες ογδόντα επτά (287) αφορούσαν ερωτήσεις προηγούμενων συνόδων.
Αν και η οικονομική κρίση, οι υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για περαιτέρω υλοποίηση του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της χώρας μας και της τρόικας και οι προσπάθειες για αντιμετώπιση των συνεπαγόμενων οικονομικών προβλημάτων αποτέλεσαν σημαντικές συνιστώσες και της υπό επισκόπηση περιόδου, η σχετική νομοθετική παραγωγή υπήρξε μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνόδους λόγω της εξόδου της χώρας μας από το μνημόνιο. Ωστόσο, αξίζει να γίνει αναφορά σε κάποιες εκ των νομοθεσιών που θεσπίστηκαν, όπως λόγου χάρη αυτές για τη σύσταση και λειτουργία ανεξάρτητου ταμείου ανακεφαλαιοποίησης, την ανάκαμψη και εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων, την αποκρατικοποίηση του εμπορικού τμήματος των λιμανιών και άλλες.
Συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό και στη διεύρυνση της δημοκρατίας, ιδιαίτερα στον τομέα της διαφάνειας, αλλά και της καταπολέμησης της διαφθοράς, το νομοθετικό Σώμα προχώρησε στην ένατη τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ώστε να επιτρέπεται η επέμβαση στην ιδιωτική ζωή για σκοπούς διερεύνησης του πόθεν έσχες κρατικών αξιωματούχων, και τροποποίησε τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε ο Πρόεδρός της να έχει νέες εξουσίες αναφορικά με το πόθεν έσχες των βουλευτών. Στο ίδιο πλαίσιο ρυθμίστηκε περαιτέρω το θέμα του πόθεν έσχες σε όλο τον τομέα της Δημόσιας Υπηρεσίας, αλλά για τους συγκεκριμένους νόμους εκκρεμούν αναφορές στο Ανώτατο Δικαστήριο. Επιπλέον, προωθήθηκαν, με βάση και συστάσεις της επιτροπής GRECO, αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, τα εκλογικά έξοδα υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και του βουλευτή κ.ά.
Εκ των σημαντικότερων νομοθετημάτων της υπό αναφοράν περιόδου κρίνονται αυτά που αφορούν το σύμφωνο συμβίωσης, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την αποτέφρωση των νεκρών. Αναφορά πρέπει να γίνει και στην εξέταση, είτε από την ολομέλεια του Σώματος είτε από τις αρμόδιες επιτροπές, θεμάτων με κοινωνική υφή, όπως οι καταστροφικές πυρκαγιές στην κυπριακή ύπαιθρο, η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και οι επιπτώσεις της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Κύπρο και τους Κυπρίους που διαμένουν στη χώρα.
Επιπλέον, σημαντικό θέμα που απασχόλησε τη Βουλή, απελθούσα και νεοεκλεγείσα, ήταν η ανάγκη βελτίωσης και εκσυγχρονισμού της όσον αφορά τόσο στη λειτουργία των κοινοβουλευτικών επιτροπών όσο και της Βουλής γενικότερα. Προς τον σκοπό αυτό ζητήθηκε η άποψη των ίδιων των βουλευτών και συστάθηκε με απόφαση της νεοεκλεγείσας Βουλής η ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής, η οποία άρχισε ήδη να εργάζεται για την αναβάθμιση της λειτουργίας του κοινοβουλίου. Στόχος μας είναι να καταστεί το κυπριακό νομοθετικό Σώμα ένα σύγχρονο κοινοβούλιο που θα συμβαδίζει με την τεχνολογική εξέλιξη και θα εφαρμόζει καινοτόμες πρακτικές, όντας ένα καθ’ όλα ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Το νομοπαρασκευαστικό έργο της Βουλής υπήρξε κατά την υπό αναφοράν περίοδο σημαντικό και αξιόλογο. Οι ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις στην παραγωγή του εν λόγω έργου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για ενίσχυση και βελτίωση των υπηρεσιών του κοινοβουλίου στον τομέα αυτό με τη δημιουργία νομικής/νομοτεχνικής υπηρεσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην ειδική έκτακτη συνεδρία της ολομέλειας του σώματος της 11ης Φεβρουαρίου 2016, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Σώμα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και στην υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Πρόσβαση στο Υλικό του Φακέλου της Κύπρου, με το οποίο καθίσταται δυνατή η πλήρης πρόσβαση στο υλικό που συλλέχθηκε από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για το Φάκελο της Κύπρου.
Τέλος, να αναφέρουμε πως και κατά την υπό επισκόπηση περίοδο οι κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποίησαν ένα μεγάλο αριθμό επισκέψεων και συναντήσεων στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
Εν κατακλείδι, πρέπει να επισημανθεί πως η συνεργασία μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και του κοινοβουλίου υπήρξε και κατά την περίοδο αυτή ομαλή και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, πλην του διαχρονικού ζητήματος της μη έγκαιρης κατάθεσης των εναρμονιστικών νομοσχεδίων και των προϋπολογισμών των νομικών προσώπων δημόσιου δικαίου.
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΓΕΡΟΝΤΩΝ – ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ – ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η Βουλή συνέχισε την παροχή τεχνοκρατικής στήριξης για την πραγματοποίηση των ετήσιων συνόδων της Βουλής των Γερόντων και της Κυπριακής Παιδοβουλής, που διεξάγονται με επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια υπό την αιγίδα του Προέδρου της. Τη σύνοδο της Βουλής των Γερόντων απασχόλησε η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων και τη σύνοδο της Παιδοβουλής το θέμα “Επένδυση στο Παιδί: Οι κρατικές υπηρεσίες στην εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών”.
Επίσης, τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε για πέμπτη φορά η ειδική σύνοδος της Κοινωνίας των Πολιτών με θέμα τις σχέσεις του κράτους, στην ευρύτερη έννοιά του, και την ανάπτυξή τους με τον εθελοντικό τομέα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.
ΔIEΘNEIΣ ΣXEΣEIΣ
Όσον αφορά τον τομέα των διεθνών σχέσεων, η Βουλή των Αντιπροσώπων συνέχισε και κατά την υπό αναφοράν περίοδο να προωθεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού μας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο τόσο στην περιοχή μας όσο και στον ευρωπαϊκό και τον ευρύτερο διεθνή χώρο. Οι δραστηριότητες του Προέδρου και των μελών του Σώματος αναπτύχθηκαν σε συνθήκες διεθνούς αστάθειας, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κύπρου, οι οποίες όμως ανέδειξαν τη δυνατότητα της χώρας μας να λειτουργήσει ως σημείο σταθερότητας και ως γέφυρα πολιτικού διαλόγου και οικονομικών και ενεργειακών συνεργασιών στην περιοχή. Σ’ αυτό συνέβαλαν βεβαίως τόσο η βελτίωση της κυπριακής οικονομίας και η έξοδος της χώρας μας από το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης όσο και οι ευοίωνες προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού.
Πυλώνας των διεθνών σχέσεων της Βουλής ήταν η διαφώτιση και ενημέρωση ξένων αξιωματούχων επί του Κυπριακού από τον Πρόεδρο και τα μέλη του Σώματος, αλλά και η προώθηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τα σημαντικότερα θέματα των διεξαχθεισών επαφών ήταν, όπως ήταν αναμενόμενο, η προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο. Βασική θέση του κυπριακού κοινοβουλίου υπήρξε η ισομερής κατανομή του βάρους των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, καθώς και η στήριξη των χωρών που επιφορτίζονται το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος, ιδίως της Ελλάδας. Σημαντικά επίσης θέματα που απασχόλησαν κατά τις επαφές των μελών του σώματος ήταν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία για έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τρομοκρατικά κτυπήματα του “Ισλαμικού Κράτους” στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.
Κατά την κοινοβουλευτική χρονιά 2015-2016 συνεχίστηκαν οι επισκέψεις στην Κύπρο Προέδρων και μελών ξένων κοινοβουλίων, που ανήλθαν στις δεκατέσσερις (14), καθώς και ευρωπαϊκών και διεθνών κοινοβουλευτικών και άλλων οργανισμών. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν οι προσφωνήσεις της ολομέλειας του Σώματος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν ογδόντα έξι (86) αποστολές στο εξωτερικό στο πλαίσιο της διμερούς και πολυμερούς κοινοβουλευτικής διπλωματίας, περιλαμβανομένων των δραστηριοτήτων του Προέδρου του Σώματος, διμερών επισκέψεων, καθώς και συμμετοχών της Βουλής σε συνέδρια, διασκέψεις, συναντήσεις και σεμινάρια. Ιδιαίτερος λόγος πρέπει να γίνει στην ιστορικής σημασίας προσφώνηση της ολομέλειας του ελληνικού κοινοβουλίου από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων την 21η Ιανουαρίου 2016 στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για την πρώτη προσφώνηση της ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων που πραγματοποίησε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει, επίσης, να υπογραμμιστεί η επιτυχία των Κυπρίων βουλευτών να καταλάβουν σημαντικές θέσεις σε διάφορους κοινοβουλευτικούς οργανισμούς, τιμώντας την Κύπρο και έχοντας έτσι την ευκαιρία να προωθήσουν τις θέσεις μας σε ζητήματα που μας αφορούν.
Η Βουλή συνέχισε επίσης να συμμετέχει ενεργά διά του Προέδρου και των μελών της σε πολλές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων σ’ ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που απασχόλησαν τόσο την Κύπρο όσο και την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα, όπως το Κουρδικό και η καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Ουκρανικό, η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η ενεργειακή ασφάλεια, η κλιματική αλλαγή κ.ά.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν και σημαντικά διαβήματα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τον περασμένο Ιούνιο ο Πρόεδρος απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διάβημα με ψήφισμα που υιοθέτησε το Σώμα αναφορικά με τον περιορισμό των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας στην Τουρκία.
Αναφορικά με το ζήτημα της οικολογικής καταστροφής στα Λιβερά εξαιτίας έργων του κατοχικού καθεστώτος για εγκατάσταση δικτύου ηλεκτρισμού, απέστειλε ψήφισμα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον περασμένο Απρίλιο. Τέλος, τον Οκτώβριο του 2015 απέστειλε διάβημα, συνοδευόμενο από ψήφισμα της Βουλής, στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών και στους ομολόγους του των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώνοντάς τους ότι η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού νερού που συνδέει την Τουρκία με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των νόμων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποσκοπεί στην ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία.
Τέλος, σημειώνεται η συνδιοργάνωση από τη Βουλή της συνεδρίας της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον Πολιτισμό, τη Διαφορετικότητα και την Πολιτιστική Κληρονομιά, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τον περασμένο Οκτώβριο, με θέμα τη Σύμβαση FARO, για τον ρόλο και τη συμβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς στη διαμόρφωση καινοτόμων προγραμμάτων για την αειφόρο ανάπτυξη.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ
Όσον αφορά στον τομέα των ευρωπαϊκών υποθέσεων, σημαντική υπήρξε και κατά την περίοδο αυτή η ενασχόληση της Βουλής με την εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας με το κοινοτικό κεκτημένο, με την παρακολούθηση της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη μελέτη εγγράφων που προέρχονται από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.
Η λειτουργία του μηχανισμού καταγραφής κατά μήνα όλων των υποχρεώσεων που δημιουργούνται για την Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών Οδηγιών θεωρείται επιτυχής, αν και, όπως αναφέραμε ήδη, η εκτελεστική εξουσία δεν ανταποκρινόταν πάντα εγκαίρως όσον αφορά την κατάθεση των σχετικών εναρμονιστικών νομοθετημάτων. Συνολικά ετοιμάστηκαν σημειώματα για ενενήντα εννέα (99) νομοσχέδια και κανονισμούς που κατατέθηκαν στη Βουλή για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, από τα οποία ψηφίστηκαν τα πενήντα ένα (51) νομοσχέδια και εγκρίθηκαν οι είκοσι οκτώ (28) κανονισμοί.
Στο πλαίσιο της παρακολούθησης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ρόλος που εκπορεύεται από το Πρωτόκολλο της Συνθήκης της Λισαβόνας, εξετάστηκαν προτάσεις κανονισμών που αφορούσαν λόγου χάρη τη δυνατότητα των κρατών μελών να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τη χρήση γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών στην επικράτειά τους. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο ετοιμάστηκε κείμενο Γνώμης σχετικά με την αποτελεσματική συμμετοχή των εθνικών κοινοβουλίων στην υπό σύσταση Μικτή Ομάδα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου επί των δραστηριοτήτων της Europol κατά τρόπο θεσμικά ισοδύναμο με τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Τέλος, πρέπει να αναφερθούν η συνδιοργάνωση με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο της ημερίδας με τίτλο “Δικαιώματα των Γυναικών και Ισότητα των Φύλων: Εμπειρίες και Διδάγματα από το Βορειοευρωπαϊκό Μοντέλο”, καθώς και η συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Εξωτερικών της Τελετής Λήξης του Εθνικού Προγράμματος της Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Έτος για την Ανάπτυξη 2015.
ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ – ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σημαντικό άξονα της δράσης της Βουλής αποτελεί τόσο η εκδοτική της δραστηριότητα όσο και η εκπλήρωση του πολιτιστικού και κοινωνικού της ρόλου. Βασική δραστηριότητα της εντεταλμένης υπηρεσίας υπήρξε η γλωσσική και εκδοτική επιμέλεια των πρακτικών των συνεδριάσεων της ολομέλειας, καθώς και όλων των υπό έκδοση κειμένων που ετοιμάζονται από τα μέλη και τις υπηρεσίες της Βουλής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά την απελθούσα περίοδο στην έγκαιρη ενημέρωση και στον εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της Βουλής. Όσον αφορά στον τομέα της ευρετηρίασης των πρακτικών των συνεδριάσεων της ολομέλειας, δραστηριότητα απολύτως αναγκαία σε ένα σύγχρονο κοινοβούλιο, δυστυχώς διάφορα προβλήματα δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των ευρετηρίων πολλών συνόδων. Ωστόσο, με την υιοθέτηση μεθόδων ευρετηρίασης πρακτικών που ακολουθούν άλλα κοινοβούλια και πανεπιστημιακοί φορείς, πιστεύεται ότι τα εν λόγω προβλήματα θα υπερκεραστούν.
Αξιοσημείωτη υπήρξε η ολοκλήρωση τριών εκδόσεων συναφών με εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τη Βουλή. Πρόκειται για την έκδοση «Πολιτική και Γελοιογραφία 1960-2000», στην οποία συμμετέχουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι γελοιογράφοι, τα έργα των οποίων σκιαγραφούν την ιστορία των τεσσάρων πρώτων δεκαετιών ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις εκδόσεις «Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. 10 χρόνια φρίκης, 81 εκατομμύρια χαμένες ζωές» και «Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση», που περιλαμβάνουν τα πρακτικά ομότιτλων ημερίδων που διοργάνωσε η Βουλή.
Επίσης σημαντική είναι η έκδοση που ετοιμάστηκε με στόχο τη διευκόλυνση των νέων βουλευτών στην επιτέλεση του έργου τους, καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση των βιογραφικών του Προέδρου και των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων που εξελέγησαν στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2016.
Παράλληλα, συνεχίστηκε η διοργάνωση εκδηλώσεων πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου με στόχο τη στήριξη των ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών και τη συμβολή στην αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ομάδες συμπολιτών μας. Αναφέρονται χαρακτηριστικά η ημερίδα με θέμα “Όταν ο πολιτισμός αντιστέκεται στην κρίση”, η εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Κύπριο μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη, η εκδήλωση με θέμα “Η δύναμη τής Ελληνικής ως μητρικής γλώσσας”, στην οποία ομιλητής ήταν ο καθηγητής γλωσσολογίας κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, η πολυθεματική έκθεση “Πόντος – Δικαίωμα στη Μνήμη”, η εκδήλωση με θέμα “Στρατηγικές επιλογές στην εξωτερική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου”, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, και η δράση δημόσιας τέχνης με τίτλο “Εικ-αστική παρέμβαση”, στο πλαίσιο της οποίας η κυπριακή Βουλή πρωτοπόρησε, αφού η τοιχογραφία γνωστού καλλιτέχνη κοσμεί πλέον το Αίθριό της. Ταυτόχρονα, στο Γραφείο του Προέδρου της Βουλής πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις απόδοσης τιμής σε μαθητές και σχολεία που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς και κατέκτησαν μετάλλια τιμώντας με τις διακρίσεις τους την Κύπρο.
Τέλος, με ιδιαίτερη ικανοποίηση αναφέρουμε πως κατά την υπό επισκόπηση περίοδο αυξήθηκαν στις διακόσιες πενήντα τρεις (253) οι επισκέψεις φοιτητών και μαθητών στο κοινοβούλιο, θεσμός που στοχεύει στην ενημέρωση των νέων μας για τη λειτουργία και το έργο της νομοθετικής εξουσίας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάμεσα στις σημαντικότερες δραστηριότητες στον τομέα της επικοινωνίας συγκαταλέγονται η ψηφιοποίηση και η δημιουργία προγραμμάτων αναζήτησης και μελέτης ψηφιακών αρχείων που περιλαμβάνουν παλαιές εκδόσεις που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς και το υλικό του Φακέλου της Κύπρου. Μέσω των προγραμμάτων αυτών ερευνητές και κοινό μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμο αρχειακό υλικό.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν οι προσπάθειες για εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του συστήματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας της Βουλής, με σημαντικότερη εξέλιξη την αύξηση της ταχύτητας του διαδικτύου τον περασμένο Ιούλιο.
ΠPOΣΩΠIKO – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Κλείνοντας, αισθάνομαι ιδιαίτερα την ανάγκη να ευχαριστήσω το προσωπικό της Βουλής και τους κοινοβουλευτικούς συνεργάτες, που με την εργατικότητα και την αφοσίωσή τους βοηθούν τα μέλη του Σώματος στην ομαλή και αποτελεσματική διεκπεραίωση του έργου τους. Είμαι βέβαιος πως η συνεργασία μας και αυτήν την πενταετία θα είναι αγαστή και καρποφόρα.
Φίλες και φίλοι,
Όσα αναφέρθηκαν σκιαγραφούν γενικά το έργο που επιτελέστηκε κατά την Πέμπτη Σύνοδο και την Έκτακτη Σύνοδο της Δέκατης Βουλευτικής Περιόδου. Αναλυτική παρουσίαση του έργου θα βρείτε στην ίδια την έκθεση, η οποία έχει ήδη ανεβαστεί στην ιστοσελίδα της Βουλής και είναι άμεσα προσβάσιμη τόσο σε σας όσο και στον κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη.
Τελειώνοντας, επισημαίνεται για άλλη μια φορά ότι το έργο της Βουλής των Αντιπροσώπων κατά την υπό αναφορά περίοδο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό και ουσιώδες. Εντούτοις, πρώτιστος στόχος του Προέδρου της Βουλής παραμένει η συνεχής βελτίωση της λειτουργίας του σώματος. Προς το σκοπό αυτό μια σειρά αλλαγών εφαρμόζονται ή θα εφαρμοστούν, όπως γνωρίζετε ήδη, κατά την Ενδέκατη Βουλευτική Περίοδο, μεταξύ των οποίων η διεξαγωγή της συνεδρίασης της ολομέλειας του σώματος τα πρωινά της Παρασκευής, η συνεργασία με εξωκοινοβουλευτικούς φορείς, όπως η πανεπιστημιακή κοινότητα, η τοπική αυτοδιοίκηση και η Εκκλησία, η αξιοποίηση των εμπειριών και γνώσεων των πρώην μελών της Βουλής και ευρωβουλευτών και άλλα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις.