Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό Λονδίνου LGR για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στη Βρετανία, δήλωσε ότι τα περί δήθεν ανταλλαγμάτων της Κύπρου προς τη Βρετανία μετά την υπογραφή της συμφωνίας Λευκωσίας-Λονδίνου για τη ρύθμιση της ανάπτυξης των περιουσιών που βρίσκονται εντός των ορίων των Βρετανικών Βάσεων αποτελούν αποκυήματα φαντασίας.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως υπάρχουν καχυποψίες μόνο στα μυαλά ορισμένων, «ευτυχώς μιας συντριπτικής μειοψηφίας» και σημείωσε πως η συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο χαιρέτισε αλλά αντιλαμβάνεται και την επιτυχία μιας προσπάθειας που ξεκίνησε το 1971 και έχει επιτέλους ολοκληρωθεί επί των ημερών της παρούσας κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, επεσήμανε πως θεωρεί πως η απόρριψη ενός σχεδίου θα οδηγούσε «τα Ηνωμένα Έθνη να ενθαρρύνουν – αλλά και όσους θα το ήθελαν να δουν – να αναβαθμίζεται το ψευδοκράτος, με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε στη διχοτόμηση».
Για αυτό, υπογράμμισε, « και επιμένω ότι θα πρέπει να τηρηθούν βασικές αρχές όσον αφορά την επιδιωκόμενη λύση, να είναι εξ’ αρχής ξεκάθαρο που θέλουμε να πάμε και πώς πάμε και αυτό που θέλουμε δεν είναι παρά μια λύση βεβαίως που θα είναι μέσα στα πλαίσια της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, αλλά και που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους του εδάφους της οικονομίας, που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και γενικότερα θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε ελπίδα προοπτικής στη νέα γενιά ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά αλλά και να συνδημιουργήσουν με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους».
Εξάλλου ερωτηθείς σε σχέση με το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ και την επικείμενη ενημέρωση που αυτός θα κάνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως εάν ο κ. Ντάουνερ είναι αντικειμενικός «θα το ενημερώσει (το ΣΑ) αντικειμενικά και συνεπώς αυτό αναμένουμε».
«Για αυτό και προειδοποίησα πως θα πρέπει να πει τα πράγματα ως έχουν», ανέφερε και υπογράμμισε πως «πέραν αυτού δεν πρόκειται να ανεχτώ ή να σιωπήσω στις οποιεσδήποτε διαπιστούμενες παρεκκλίσεις από τους όρους καλών υπηρεσιών και των εντολών που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει αναθέσει στον Γενικό Γραμματέα και τον ειδικό του αντιπρόσωπο».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η επίσκεψή του στο Λονδίνου ήταν ιστορικής σημασίας «ίσως από τις ελάχιστες που απέδωσαν καρποφόρα αποτελέσματα».
«Σε αυτό θα πρέπει να πω ότι υπήρξε μια έντονη από δικής μας πλευράς προσπάθεια αλλά και από Βρετανικής κυβερνήσεως κατανόηση των προβλημάτων που εγείραμε και μέσα από τη μεθοδικότητα την επιμονή και τον διάλογο επιτύχαμε σημαντικές αποφάσεις τόσο όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα αλλά και όσων αφορά τη διαχείριση σημαντικών άλλων θεμάτων μεταξύ των οποίων το πιο σημαντικό που αφορά περίπου 40 και πλέον χιλιάδες Κυπρίους πολίτες ή 16 κοινότητες και 3 δήμους την απελευθέρωση από τις απαγορεύσεις που υπήρχαν εις το παρελθόν ανάπτυξης των ιδιωτικών περιουσιών», ανέφερε.
Μιλούμε, πρόσθεσε, για μια έκταση περίπου 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μια ιστορικής σημασίας συμφωνία η οποία εξισώνει αν θέλετε τους κατοίκους στις περιοχές των Βρετανικών Βάσεων με τους υπόλοιπους των Ευρωπαίων πολιτών.
Ερωτηθείς για τα όσα δημοσιεύτηκαν περί ανταλλαγμάτων προς τη Βρετανία, μετά τη συμφωνία για την άρση των περιορισμών πολεοδομικής ανάπτυξης περιουσιών εντός των βρετανικών βάσεων , ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως « η καλπάζουσα φαντασία δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος και οι κουτοπονηρίες που πάντοτε μας διέκριναν θα πρέπει επιτέλους να ξεπεραστούν».
«Τα περί δήθεν ανταλλαγμάτων αποτελούν αποκυήματα φαντασίας, ούτε καν συζήτηση ή διάλογος έγινε ή κατά τον διάλογο για οποιαδήποτε σκέψη η κυπριακή κυβέρνηση που έχει ξεκάθαρες θέσεις όσον αφορά την ακόμα «περισσότερη» Ευρώπη να θέλει τάχα να ενταχθεί στο στρατόπεδο των ευρωσκεπτικιστών, διότι τάχα μας υπαγόρευσε ή μας ζήτησε η αγγλική κυβέρνηση έναν ανάλογο αντάλλαγμα».
Αντίθετα η συζήτησή μας όσον αφορά τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας «εν γένει αναφέρονται στην ανταγωνιστικότητα και πώς μπορεί να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι οικονομίες των Ευρωπαϊκών κρατών, στο πώς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και βεβαίως εις το πώς μπορεί να έχουν λόγο εις ορισμένα των θεμάτων και τα εθνικά κοινοβούλια», ανέφερε.
«Συνεπώς , ούτε μας ζητήθηκαν ούτε δώσαμε το οτιδήποτε, ούτε υπάρχει το οποιοδήποτε υστερόβουλο, αντίθετα αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ο καθένας είναι ότι δώσαμε μια μάχη την κερδίσαμε, έχουμε αποκαταστήσει ευρωπαϊκές αρχές και αξίες εκεί που προηγουμένως το ευρωπαϊκό κεκτημένο αναστέλλετο, συνεπώς ας σταματήσουμε για μια φορά όλα αυτά τα οποία μας κατατρύχουν, που ποτέ δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν και στιγμές που μπορεί μέσα από την μεθοδικότητα, την επιμονή και την μαχητικότητα μπορείς να αποκτήσεις αυτό που δικαιούσαι», ανέφερε.
Ερωτηθείς, με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του με το Βρετανό Πρωθυπουργό, για τη στάση των Βρετανών έναντι της Τουρκίας και εάν υπάρχει από πλευράς τους η πρόθεση να καταστήσουν σαφές στους Τούρκους ότι ο δρόμος για ένταξή τους στην ΕΕ περνά αποκλειστικά μέσα από μια δίκαιη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «δεν πρέπει να είμαστε αρνητικοί ή κριτικοί σε κάτι θετικό που έχουμε επιτύχει, την ώρα που αμφισβητείται ακόμα και από κάποιους των Ηνωμένων Εθνών η σαφής διατύπωση των βασικών αρχών για λύση του Κυπριακού ή από πλευράς της αγγλικής Κυβερνήσεως υιοθέτηση των θέσεων που αποτελούν και αποτέλεσμα συμφωνίας κορυφής μεταξύ των ηγετών των δυο κοινοτήτων αλλά και το περιεχόμενο μιας σειράς ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών αλλά και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Είπε πως ο όλος διάλογος με τον κ. Κάμερον περιστράφηκε «στο πως επιτυγχάνουμε ακριβώς, ώστε εις την κοινή δήλωση (των δυο κοινοτήτων στην Κύπρο) να περιληφθούν οι βασικές αρχές, δηλαδή της μιας και μόνης διεθνούς προσωπικότητας, της μιας και μόνης κυριαρχίας , της μιας και μόνης ιθαγένειας».
«Δεν έχουμε αμφιβολία ότι κινήσεις θα γίνουν. Το πόσο επιτυχείς ή όχι θα είναι δεν νομίζω να εξαρτάται μόνο από τη βρετανική Κυβέρνηση, είναι πολλοί άλλοι παράγοντες προς τους οποίους απευθυνόμεθα, κινητοποιούμε, και θέλουμε να ελπίζουμε ότι στο τέλος θα καταλήξουμε εις αυτό το οποίον, επαναλαμβάνω, η διεθνής τάξη αλλά και διεθνείς αρχές και αξίες υπαγορεύουν», ανέφερε.