Ισχυρά κέρδη καταγράφουν τα διεθνή ταμπλό, μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει σε συνεργασία με τη γερμανική BionTech, έχει 90% αποτελεσματικότητα.
Οι άνθρωποι της εταιρείας μιλούν για «μια μεγάλη μέρα για την επιστήμη και την αθρωπότητα» και δηλώνουν ότι θα αιτηθούν έγκριση της χρήσης του εμβολίου μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Ανοδος 3% σημειώνεται στα futures του S&P, τα furures του Dow «βλέπουν» άνοδο 1.400 μονάδων στο άνοιγμα, ενώ την ίδια ώρα υποχωρεί το δολάριο, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να πλησιάζει στο 1,1.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο.
Οι εξελίξεις για το εμβόλιο, σε συνδυασμό με τη νίκη του Μπάιντεν και μια σειρά εταιρικών γεγονότων οδηγούν σε εκρηκτική άνοδο 9,90% το ΧΑ.
Οι εξελίξεις για το εμβόλιο δίνουν τον τόνο ενώ το ανοδικό κλίμα στην Αθήνα ενισχύει η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο, καθώς δημιουργεί την αίσθηση ότι η Αμερική γυρνά σελίδα, μια εξέλιξη που θα δώσει ανάσα και στις οικονομίες άλλων χωρών καθώς σηματοδοτεί το τέλος του δόγματος πρώτα η Αμερική.
Σε ανάλογο ανοδικό μομέντουμ οι ασιατικές και ευρωπαϊκές αγορές, με τον γεραμνικό DAX στο 5,17%, τον γαλλικό CAC 40 με άνοδο 5,92% και ο πανευρωπαικός Stoxx 600 με άνοδο 4,19%..
Ταυτόχρονα το ΧΑ ενσωματώνει την απρόσμενη -κατά τους αναλυτές- αναβάθμιση της οικονομίας από τη Moody’s, ενώ μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια έχουν κινητοποιηθεί ιδιαίτερα λόγω της πώλησης στην Orange της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία. Η μετοχή του ΟΤΕ με μεγάλο ειδικό βάρος στο ΧΑ έρχεται στο επίκεντρο, καθώς η πώληση έγινε σε υψηλότερη από το προσδοκώμενο τίμημα ενώ τα κεφάλαια που απέφερε θα διανεμηθούν στους μετόχους.
Επιπλέον ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς η ΑLPHA BΑΝΚ αναμένεται να ολοκληρώσει ως το τέλος του έτους την πώληση του Galaxy. Ταυτόχρονα ορισμένα θεσμικά χαρτοφυλάκια προεξοφλούν ως θετική εξέλιξη την επικείμενη κρατικοποίηση της Πειραιώς και εξετάζουν πλέον τις προοπτικές της τράπεζας βάσει του σεναρίου επαναιδιωτικοποίησης της μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιες πηγές αποσαφήνιζαν ότι η σημερινή άνοδος δεν σηματοδοτεί -προς το παρόν τουλάχιστον- αλλαγή τάσης και συνεπώς μεγάλη διάρκεια, αλλά αποτελεί αντίδραση στις τρέχουσες εξελίξεις.
Ράλι για ΧΑ και ομόλογα
Σε ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα τόσο το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, με τις αποδόσεις τους να σημειώνουν νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, στην πρώτη συνεδρίαση μετά την αναβάθμιση έκπληξη της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s σε «Ba3» από «Β1», με σταθερό το outlook.
Οι αποδόσεις της 2ετίας και της 3ετίας εισήλθαν στο προνομιακό κλαμπ των κρατικών τίτλων χρέους τα οποία διαπραγματεύονται με αρνητικό επιτόκιο, ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, έχει υποχωρήσει στο 0,742% επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ, με το spred έναντι του αντίστοιχου γερμανικού bund να έχει περιορισθεί στις 128 μονάδες βάσης η μικρότερη διαφορά του τρέχοντος έτους.
Η Ελλάδα βλέπει το κόστος δανεισμού της να κινείται σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα, κάτι που την φέρνει στην ίδια μοίρα με τις οικονομίες της Ευρωζώνης, σε μία περίοδο που οι ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού και την συνεπακόλουθη ύφεση.
Περί τις 11:50 ώρα Ελλάδος οι αποδόσεις της 2ετίας και της 3ετίας βρίσκονται χαμηλότερα του μηδενός, ενώ αυτή του 5ετούς κρατικού ομολόγου προσεγγίζει το μηδέν, διαμορφούμενη στο 0,21%.
Παράλληλα και το ελληνικό χρηματιστήριο επιδίδεται σε υψηλές πτήσεις, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί άλμα 3,51% και να έχει υπερβεί τις 600 μονάδες.
Η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσε την Παρασκευή ο οίκος Moody’s, επιβεβαίωσε στους επενδυτικούς κύκλους την αίσθηση, ότι η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη έναντι του κορωνοϊού, με τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37 δισ. ευρώ να αποτελούν το καλύτερο εχέγγυο για την εικόνα αυτή.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο οίκος οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας τα επόμενα χρόνια είναι θετικές παρά τις αρνητικές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας, ιδίως στον τομέα του τουρισμού. Η οικονομία της Ελλάδας θα ωφεληθεί από τις συνεχείς προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού κλίματος σε συνδυασμό με τις εισροές των πολύ σημαντικών ευρωπαϊκών κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπογραμμίζει το χαμηλό κόστος δανεισμού και τις ευνοϊκές συνθήκες που διαμορφώνονται από αυτό.
Ο ρόλος της ΕΚΤ στην ενίσχυση των ελληνικών τίτλων
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων ΡΕΡΡ για πρώτη φορά κι ενώ στερούνται επενδυτικής διαβάθμισης, έχουν διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο για τη διαμόρφωση αυτού του θετικού μομέντουμ των ελληνικών τίτλων χρέους.
Να σημειωθεί ότι η κάθοδος των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων συντελείται ήδη από το καλοκαίρι του 2019, με την υποχώρηση της απόδοσης της 10ετίας να σημειώνει μία από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο, με τους ελληνικούς τίτλους και τους ιταλικούς να αναδεικνύονται «πρωταθλητές», μεταξύ των ομότιμων τους στην Ευρωζώνη.
Το χαμηλό κόστους δανεισμού διαμορφώνει νέες συνθήκες για το υπουργείο Οικονομικών, καθώς όχι μόνο μπορεί να δανείζεται φθηνά, αλλά μπορεί και να επαναδιαπραγματεύεται το υφιστάμενο χρέος με καινούργιες εκδόσεις, όπως έπραξε με την τελευταία έκδοση του 15ετούς (στο 0,953% κυμαίνεται η απόδοσή του σήμερα), με την οποία χρηματοδότησε την έκδοση του παλαιότερου 15ετούς τίτλου.