Απαιτείται συνολική αλλαγή επενδυτικής πολιτικής

Να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που ευνοούν την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση

Του Ανδρέα Δημητριάδη*

Η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία αναστροφής των αρνητικών δεδομένων που δημιούργησαν τα γεγονότα του Eurogroup του 2013 και επανάκτησης της αξιοπιστίας της. Η επίτευξη θετικού ρυθμού ανάπτυξης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2015, οι θετικές αξιολογήσεις που έλαβε η κυπριακή οικονομία από την Τρόικα και τους Οίκους Αξιολόγησης και η συμμετοχή σημαντικών ξένων επενδυτών στις κεφαλαιακές αυξήσεις της Τράπεζας Κύπρου και της Ελληνικής Τράπεζας, επιβεβαιώνουν τις θετικές προοπτικές της οικονομίας μας και αποτυπώνουν τη σταθερή ενίσχυση της διεθνούς εμπιστοσύνης προς την Κύπρο.

Έχουμε καλύψει ένα δύσκολο αλλά απαραίτητο τμήμα της διαδρομής προς την ανάκαμψη. Ωστόσο, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και στην αγορά παραμένουν και ο δρόμοςπου πρέπει να διανύσουμε, μέχρι να φθάσουμε στα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, είναι ακόμη μακρύς.

Η οικονομία μας πρέπει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της και αυτό θα επιτευχθεί μέσα από τη συνολική αλλαγή της επενδυτικής πολιτικής του κράτους και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας.

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων,ο οποίος αντιπροσωπεύει 25 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και εκπροσωπεί συνολικά έργα αξίας πέραν των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει ως αποστολή του την προώθηση και υλοποίηση μεγάλων ιδιωτικών αναπτυξιακών έργων στην Κύπρο. Στα έργα αυτά, αρκετά από τα οποία διαθέτουν επαρκές επίπεδο ωριμότητας που επιτρέπει την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ, μαρίνες, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, κέντρα υγείας και ευεξίας, πολυθεματικά πάρκα, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης, οργανωμένα αθλητικά κέντρα, σχολεία και πανεπιστήμια, εμπορικές και οικιστικές αναπτύξεις και άλλα.

Η υλοποίηση των έργων αυτών μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αρκεί ν’ αναφέρουμε ότι προβλέπεται η δημιουργία πέραν των 7.000 θέσεων εργασίας κατά το στάδιο των εργασιών ανέγερσης και κατασκευής των έργων και άλλων τόσων κατά το στάδιο της λειτουργίας τους, ενώ θα προκύψουν σημαντικά πολλαπλασιαστικά οφέλη καθώς και φορολογικά και άλλα έσοδα για το κράτος και επιπρόσθετες επενδυτικές ευκαιρίες, λόγω της ώθησης που θα δοθεί στην ευρύτερη οικονομία.

Η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης των 25 μεγάλωνσύνθετων, αναπτυξιακών και εμπλουτιστικών έργων θεωρείται απαραίτητη προκειμένου οι Κύπριοι επιχειρηματίες, μέλη του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, να προωθήσουν στρατηγικές συνεργασίες με επενδυτές του εξωτερικού για την υλοποίησή τους. Όπως δήλωσε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, «η προσέλκυση επενδύσεων δεν γίνεται με λόγια και εύηχα συνθήματα. Απαιτεί οργάνωση, πειστική προσπάθεια, γιατί κανένας κάτοχος κεφαλαίων δεν θα έπαιρνε περισσότερο από το λογικό ρίσκο για την επένδυσή του. Απαιτεί ένα ελκυστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Απαιτεί ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Απαιτεί μία πιο σύγχρονη Δημόσια Υπηρεσία».

Το κράτος θα πρέπει να συμβάλει με θετικό τρόπο προς αυτή την κατεύθυνση προωθώντας μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που ευνοούν την υγιή επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.

*Πρόεδρος Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων