Η απαισιοδοξία εξακολουθεί να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα των Ελληνοκυπρίων, μετά τον Μάρτιο, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να πιστεύει ότι τα πράγματα στον τόπο κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση.
Το σοκ του «κουρέματος» άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην κυπριακή οικονομική και πολιτική πραγματικότητα με όλα τα συνακόλουθα που αποτυπώνονται μέχρι και σήμερα στις αντιδράσεις του εκλογικού σώματος.
Τα αποτέλεσμα έρευνας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της GNORA – Σύμβουλοι Επικοινωνίας, από τη Metron Analysis, την περίοδο 4-9 Οκτωβρίου, με δείγμα 1.005 άτομα, είναι αποκαλυπτικά του τι επικρατεί σήμερα στην κυπριακή κοινωνία: Ανησυχία, έλλειψη εμπιστοσύνης, σύγχυση, απαξίωση.
Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η πορεία της Κύπρου κινείται προς λάθος κατεύθυνση εκτοξεύεται στο 69%. Η εκτίμηση αυτή διαχέεται σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις μηδέ του ΔΗΣΥ εξαιρουμένου, αφού ένας στους δύο ψηφοφόρους του κυβερνώντος κόμματος είναι πεπεισμένος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ζοφερό είναι για εφτά στους δέκα πολίτες το μέλλον. Το 69% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η κατάσταση της κυπριακής οικονομίας θα είναι χειρότερη τον επόμενο χρόνο. Μόνο το 15% παρουσιάζεται αισιόδοξο ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Και ένα άλλο 15% δηλώνει ότι θα παραμείνει η ίδια. Οι πιο απαισιόδοξοι είναι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ και οι πιο αισιόδοξοι του ΔΗΣΥ, αν και αυτοί σε ποσοστό 56% δίνουν αρνητικό πρόσημο στις εξελίξεις.
Στο πολιτικό σκηνικό οι πολίτες δίνουν πίστωση χρόνου στον πρόεδρο Αναστασιάδη , ο οποίος πιστώνεται με την προσπάθεια να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση που παρέλαβε.
Το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της κυπριακής Πολιτείας το αποκλείει το 73%, με το 22% να πιστεύει ότι δεν θα μπορέσει να το αποφύγει.
Η διακυβέρνηση Αναστασιάδη εισπράττει θετικά πρόσημα για τη διαχείριση του φυσικού αερίου. Εφτά στους δέκα πολίτες την αξιολογούν θετικά.
Στο Κυπριακό η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη. Επτά στους δέκα πολίτες εντάσσουν τον παράγοντα «επιστροφή της Αμμοχώστου» στους λόγους που μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη.