Αξιοποίηση κεφαλαίων για μικρομεσαίους

Του Λευτέρη Χριστοφόρου *

Η Κύπρος τα τελευταία χρόνια υφίσταται μία άνευ προηγουμένου κοινωνικοοικονομική κρίση με τεράστιες συνέπειες στον κοινωνικοοικονομικό της ιστό. Ένας πολυσήμαντος τομέας για την κοινωνικοοικονομική πρόοδο του τόπου μας οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι καλούμενες οικογενειακές επιχειρήσεις, οι αποκαλούμενες ως και η ραχοκοκκαλιά του τόπου μας, υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές και περνούν ακόμη δύσκολες ώρες.

Η αδυναμία πρόσβασης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και συνάμα το ψηλό κόστος χρήματος οδηγεί μονοδρομικά σε κλείσιμο ακόμη και βιώσιμων επιχειρήσεων οι οποίες ασφυκτιούν από την παντελή έλλειψη ρευστότητας. Όσες επιχειρήσεις κρατήθηκαν όρθιες τούτο κατέστην δυνατόν κατόπιν ‘ηρωικών θυσιών’ των εργαζομένων και των Μικρομεσαίων επιχειρηματιών.
Τώρα δεν είναι η ώρα του τραγικού απολογισμού για την πορεία της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, αλλά είναι η ώρα της συντονισμένης προσπάθειας, του σχεδιασμού για το μέλλον και της χάραξης πολιτικής εξόδου των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων από την αδιέξοδο στενωπό της έλλειψης ρευστότητας και φθηνού χρήματος.

Είναι αισιόδοξο το γεγονός το ότι ο Χρηματοπιστωτικός Τομέας άρχισε να σταθεροποιείται και πιθανώς να προχωρήσει σε χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα δε, είναι σημαντικό το ότι τόσο ο Συνεργατισμός όσο και οι Τράπεζες έχουν την ευχέρεια να τις χρηματοδοτήσουν, μέσω του Σχεδίου Επιχειρηματικότητος που βασίζεται στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με χαμηλό επιτόκιο και με εξασφάλιση από το κράτος συνολικό ποσό κεφαλαίων ύψους περίπου 200 εκατομμυρίων .

Η Κύπρος, εξαιτίας των μεγάλων της χρηματοδοτικών αναγκών τόσο για την οικονομία όσο και για τις επιχειρήσεις, οφείλει να είναι πανέτοιμη για να αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια και σημαντικά προγράμματα. Το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προνοεί 315 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ για χρηματοδοτήσεις σε σύμπραξη με τον Ιδιωτικό Τομέα σε αναπτυξιακά έργα αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για να ‘πιάσουμε’ δουλειά από τώρα και να μην περιμένουμε ότι θα φθάσουν ‘έτσι απλά’ τα όποια ευρωπαϊκά χρήματα στη Κύπρο.

Απαιτείται εγρήγορση, προγραμματισμός και στρατηγικός σχεδιασμός που θα προσανατολίζεται στην άντληση κεφαλαίων από αυτό το μεγάλο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα των 315 δις. Ευρώ. Η Κύπρος μπορεί να αξιοποιήσει τα ευρωπαϊκά ταμεία που σήμερα αποτελούν και τη μοναδική πηγή άντλησης φθηνού και φρέσκου χρήματος για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Αυτή τη φορά η Κύπρος οφείλει να είναι παρούσα στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις γιατί το δικαιούται, το έχει ανάγκη αλλά και γιατί η Ε.Ε. οφείλει να ανταποκριθεί θετικά σε μία χώρα –μέλος της που δεινοπαθεί και εξαιτίας δικών της αποφάσεων.

*Αναπλ. Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ.- Ευρωβουλευτής