Ανακοινωθέν Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με το Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της μισθοδοσίας στον Δημόσιο Τομέα
Το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά κανόνα, δεν σχολιάζει δημοσιεύματα εφημερίδων ή σχόλια που γίνονται στα ΜΜΕ, όπως ούτε και δηλώσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων. Σπάνια, όμως, είναι υποχρεωμένο να προβεί σε κάποιες δηλώσεις, με σκοπό τη διόρθωση εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργούνται.
Στην περίπτωση του Νομοσχεδίου για τη ρύθμιση της μισθοδοσίας στον Δημόσιο Τομέα, το Ανώτατο Δικαστήριο κοινοποίησε κάποιες θέσεις του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής και, κατόπιν προσκλήσεως, κλιμάκιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου συμμετείχε σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής. Σκοπός του Ανωτάτου Δικαστηρίου ήταν να υποδείξει ότι κάποιες πρόνοιες του εν λόγω Νομοσχεδίου είναι πιθανόν να δημιουργήσουν συνταγματικά προβλήματα. Οι πρόνοιες αυτές σχετίζονται άμεσα με πολιτειακά θέματα υψίστης σημασίας όπως η ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας, η οποία κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και την οποία η Δικαστική Εξουσία έχει καθήκον να προασπίζει.
Η ανεξαρτησία της Δικαστικής Εξουσίας που είναι θεμέλιο της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, περιλαμβάνει εχέγγυα μονιμότητας των Δικαστών, αλλά και διασφάλισης των όρων υπό τους οποίους υπηρετούν, περιλαμβανομένων και των απολαβών τους. Επιπρόσθετα, η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η οποία είναι σαφώς κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα, επιβάλλει όπως η Δικαστική Εξουσία είναι διακριτή από τη Δημόσια Υπηρεσία ή άλλες συναφείς Κρατικές Υπηρεσίες.
Τα σχόλια του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφορούσαν στα προαναφερόμενα θεμελιώδη συνταγματικά ζητήματα και δεν είχαν οποιανδήποτε συνδικαλιστική υφή. Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Δικαστές συνεισφέρουν, εθελοντικά, το 20% του μισθού τους κατά τα τελευταία τρία περίπου χρόνια ένεκα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.
Πηγή: PIO