Δηλώσεις από ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ
Θεσμικά απαράδεκτο, χαρακτήρισε σήμερα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, Υπουργός Δικαιοσύνης να ερμηνεύει πολιτικά την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση για το Μαρί κατά τρόπο που εμπεριέχει πολιτική σκοπιμότητα.
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ απάντησε σε δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου.
Η απάντηση του ΔΗΣΥ ήταν άμεση με τον Βουλευτή Πρόδρομο Προδρόμου να στηρίζει τα όσα ανέφερε ο Ιωνάς Νικολάου, λέγοντας ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης πολύ λογικά προέβη στις επισημάνσεις στις οποίες προέβη, γιατί «δεν είναι θέμα αρμοδιότητας αλλά αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας να μάθει και να νοιώσει ότι αποδίδεται έστω σε κάποιο βαθμό δικαιοσύνη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανταποκρινόμενος σε αυτό το αίτημα έκανε μια επισήμανση».
Απαντώντας στον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο Άριστος Δαμιανού ανέφερε ότι είναι θεσμικά απαράδεκτο Υπουργός Δικαιοσύνης να ερμηνεύει πολιτικά, ιδιαίτερα με την ιδιότητα του Υπουργού Δικαιοσύνης, την απόφαση του Δικαστηρίου κατά τρόπο που εμπεριέχει πολιτική σκοπιμότητα.
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ακόμη ότι την ίδια ώρα, δυστυχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνεχίζει σε μια γραμμή διχαστικού πολιτικού λόγου σε μια περίοδο που πρέπει να υπάρχει συλλογική διαχείριση των μεγάλων προβλημάτων, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και τη διαχείριση του εθνικού προβλήματος.
Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, δεν θα ακολουθήσει τον Υπουργό σε αυτή τη γραμμή του διχαστικού πολιτικού λόγου, ούτε θα συνεχίσει να συνδράμει μια προσπάθεια που δυναμιτίζει το εσωτερικό κλίμα, παρά μόνο εκφράζει τη λύπη του.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ πρόσθεσε σε ό,τι αφορά την ουσία της τοποθέτησης του Υπουργού Δικαιοσύνης πως μετά από κοπιώδη προσπάθεια μελέτης και των 615 σελίδων της απόφασης του Κακουργιοδικείου, «πουθενά δεν καταγράφονται ισχυρισμοί όπως αυτούς που ανέπτυξε ο Υπουργός Δικαιοσύνης σε σχέση με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Υπάρχει, συνέχισε, ακόμη ένα ζήτημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τον Υπουργό Δικαιοσύνης αλλά μια ευρύτερη συζήτηση. «Το Κακουργιοδικείο» ανέφερε, «αποφασίζει για ποινικές ευθύνες και μόνο για ποινικές ευθύνες», προσθέτοντας ότι «τα ζητήματα που συζητήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια και αφορούν τις οποιεσδήποτε άλλες ευθύνες, είτε αστικές είτε πολιτικές έχουν πάρει άλλη πορεία».
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως «από τότε είχε τοποθετηθεί, ως επικεφαλής του κράτους, αναγνωρίζοντας ότι οι συνολικές αδυναμίες αυτής της πολιτείας εκ των πραγμάτων αντανακλώνται και στο θεσμό του επικεφαλής του κράτους».
«Η επιμονή των κυβερνώντων και του ΔΗΣΥ στο διχαστικό αυτό λόγο δυστυχώς εξυπηρετεί μικροκομματικές και μόνο σκοπιμότητες. Δεν θα ακολουθήσουμε αλλά θα συνεχίσουμε να τεκμηριώνουμε με πολιτικά επιχειρήματα αυτά τα οποία είναι σωστά» δήλωσε, και πρόσθεσε πως «σε ό,τι αφορά την απόφαση του δικαστηρίου είναι καλά κάποιοι τελικά να την διαβάσουν και όχι να την ερμηνεύουν χωρίς την έχουν μελετήσει», διευκρινίζοντας ότι δεν αναφέρεται κατ’ ανάγκη στον Υπουργό.
«Το δικαστήριο αποφάνθηκε για τις ποινικές ευθύνες. Συνεχίζεται η διαδικασία, υπάρχει διαδικασία αγορεύσεων για μετριασμό της ποινής, θα υπάρξει επιβολή ποινής και ενδεχομένως και εφέσεις. Άρα ‘τοις φρονίμοις ολίγα’ ιδιαίτερα από εκείνους που κατέχουν θεσμική θέση σε αυτή την πολιτεία», κατέληξε.
Στον Βουλευτή του ΑΚΕΛ απάντησε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε ότι η χτεσινή απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση Μαρί, «πράγματι περιλαμβάνει επισημάνσεις για τις πασιφανείς και γνωστές ευθύνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας», προσθέτοντας πως πρόκειται για μια πραγματικότητα «έστω και αν το δικαστήριο δεν εκλήθη να αποφανθεί επί του θέματος, όπως ακριβώς το διευκρίνισε ο Γενικός Εισαγγελέας».
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης πολύ λογικά προέβη στις επισημάνσεις τις οποίες προέβη, γιατί, όπως είπε, «δεν είναι θέμα αρμοδιότητας αλλά αίτημα ολόκληρης της κοινωνίας να μάθει και να νοιώσει ότι αποδίδεται έστω σε κάποιο βαθμό δικαιοσύνη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανταποκρινόμενος σε αυτό το αίτημα έκανε μια επισήμανση».
«Την ίδια επισήμανση κάνουμε και εμείς, ότι παρά το γεγονός ότι στο δικαστήριο αυτό δεν κρίθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να αποδοθούν οι ευθύνες και να κριθούν όσοι κρίθηκαν, αυτόματα, πηγαία προέκυψαν και φαίνονται στο βάθος οι ευθύνες εκείνες του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας τις οποίες ναι, τοις φρονίμοις ολίγα δεν είχε ποτέ ο ίδιος την ευαισθησία να τις αναλάβει».
Ανέφερε ακόμη πως διχαστική πραγματικότητα υπάρχει όταν το κράτος μπορεί λειτουργώντας να δολοφονεί του πολίτες του, όταν ένα συμβάν όπως το Μαρί παραμένει αδικαίωτο και όταν τέτοια πλημμελήματα, κενά και επιπολαιότητα στην άσκηση των λειτουργιών της πολιτείας παραμένουν ατιμώρητα.
Πρόσθεσε ότι η απάντηση του ΔΗΣΥ στο ΑΚΕΛ, το οποίο καταλογίζει σε άλλους διχαστικές ενέργειες, είναι ότι ο πραγματικός διχασμός που υπάρχει στην Κύπρο είναι ο διχασμός ανάμεσα στην αίσθηση δικαίου που ευτυχώς έχουν οι πολίτες και στην απονομή της δικαιοσύνης και στη δίκαιη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και των ανώτατων αξιωματούχων.
Εξάλλου, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η χτεσινή απόφαση του Κακουργιοδικείου θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, όπως επίσης σεβασμός θα πρέπει να επιδεχτεί και για όλα τα ηρωικά θύματα της έκρηξης και για τις οικογένειες τους που ανέμεναν τόσο καιρό να απονεμηθεί δικαιοσύνη.
Είπε ότι η απόφαση θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος προτού γίνουν περαιτέρω σχόλια, αναφέροντας ωστόσο πως εκ πρώτης όψεως εγείρονται αναμφισβήτητα κάποια βασανιστικά ερωτήματα σε σχέση με το γεγονός ότι απουσίαζαν κατηγορούμενοι από το κατηγορητήριο.
«Κατ’ αρχήν ξεκινάμε από τον κ. Γεωργιάδη, ο οποίος φαίνεται να γλίτωσε από την ποινική δίωξη με αντάλλαγμα την μαρτυρία του και στο τέλος η μαρτυρία του κρίθηκε ως αχρείαστη ή και άχρηστη από το δικαστήριο, δεν αξιοποιήθηκε γιατί ήταν αναξιόπιστος μάρτυρας», είπε.
«Σημαντικοί κατηγορούμενοι όπως ήταν ο κ. Μπισμπίκας ο οποίος είχε πάρει την αρχική απόφαση για το πώς θα αποθηκευτούν τα εμπορευματοκιβώτια δεν μπόρεσε να δικαστεί στην Κύπρο. Άλλοι σημαντικοί κατηγορούμενοι επίσης απουσιάζουν όπως ο Λεωνίδας Παντελίδης, ο οποίος δεν βρίσκεται στο κατηγορητήριο παρά το ότι η απόφαση του δικαστηρίου καταγράφει τη δική του αμέλεια να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή να ενημερώσει τους αρμοδίους για τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας», πρόσθεσε.
Ανέφερε, τέλος, ότι εγείρεται το μείζον, όπως το χαρακτήρισε, πολιτικό θέμα, που έχει να κάμει με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για το οποίο, είπε ότι η καταδίκη του πρώην Υπουργού Άμυνας επαναφέρει το μείζον ζήτημα για τις ευθύνες του ίδιου του τέως Προέδρου και θέτει το βασανιστικό ερώτημα γιατί η δίωξη περιορίζεται μόνο στους υπουργούς του κ. Χριστόφια και όχι στον ίδιο. «Ιδιαίτερα ενόψει του γεγονότος ότι η αρχική απόφαση για την κατακράτηση των πυρομαχικών και η όλη διαχείριση αυτών των επικίνδυνων εκρηκτικών έγινε χωρίς την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και επομένως καθ’ υπέρβαση εκτελεστικής εξουσίας. Εγείρεται το ερώτημα κατά πόσο καλύπτεται πλέον ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την ασυλία που του προσφέρει το Σύνταγμα όταν ενεργεί στα πλαίσια των καθηκόντων του», πρόσθεσε.
Για το θέμα προέβη, τέλος, σε δηλώσεις, και ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι οι αποφάσεις του δικαστηρίου είναι σεβαστές, προσθέτοντας ωστόσο πως η όλη υπόθεση κρίνεται και ελέγχεται από την κοινή γνώμη, καθώς το θέμα του Μαρί έχει πολύ πιο ευρύτερες διστάσεις από μια απλή ποινική υπόθεση.