Η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει νέες φορολογίες και, ει δυνατόν, μειώσεις μισθών και κοινωνικών παροχών, λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι είναι σημαντική η πιστή εφαρμογή του μνημονίου, χωρίς παρεκκλίσεις και καθυστερήσεις.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη εφημερίδα «Μάχη», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δρομολογούνται ήδη φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ εντός των ημερών θα εξαγγελθούν κίνητρα για επαναπατρισμό κεφαλαίων.
Για το ΡΙΚ, λέει ότι χρειάζεται εξυγίανση και μεταρρύθμιση, κάτι που δεν θα επιτευχθεί με το κλείσιμο του Ιδρύματος, αλλά με το νοικοκύρεμά του, «προς όφελος της ποιότητας και της προσφοράς του προς τον κύπριο φορολογούμενο».
Συμπληρώνει εξάλλου ότι «τα μεγαλεία των ολίγων εις βάρος των πολλών πρέπει να τερματιστούν».
Αναφερόμενος στην οικονομία, σημειώνει ότι «η κατάσταση που παραλάβαμε ήταν πολύ χειρότερη από αυτό που αναμέναμε», και ότι έπρεπε να δοθεί μάχη για να αποτραπεί η κατάρρευση των πάντων.
Παράλληλα, αναφέρει ότι τα περιθώρια ελιγμών στο Eurogroup ήταν «ελάχιστα, αν όχι ανύπαρκτα», ενώ ως προς τον βαθμό προετοιμασίας της κυπριακής πλευράς ενόψει της συνεδρίας της 15ης Μαρτίου, λέει ότι μέχρι την τελευταία στιγμή «συζητούσαμε και είχαμε αποδέκτες τόσο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και τους πλείστους των ηγετών, το θέμα της φορολόγησης, των τόκων, το bail in».
Για την αποτροπή του κουρέματος των καταθέσεων σημειώνει ότι έδωσε την πιο σκληρή μάχη της ζωής του, προσθέτει όμως ότι «δεν θα άφηνα στις Βρυξέλλες ένα ηρωικό όχι για να για να επιστρέψω σε μια χρεοκοπημένη πατρίδα».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη επιστολή του προς τους δανειστές, λέει ότι «δεν ζητούμε ούτε επιδιώκουμε την ανατροπή της δανειακής σύμβασης» και προσθέτει ότι η Κύπρος θα εφαρμόσει ότι της ζητείται στο πλαίσιο του μνημονίου.
Συμπληρώνει ότι καταγράφονται σε αυτήν οι πρακτικές δυσκολίες και εκφράζει την ελπίδα ότι θα εισακουστούν οι επισημάνσεις του, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου.
Αναφερόμενος στα θέματα ενέργειας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι με τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η Κύπρος φιλοδοξεί να καταστεί περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.
Για τις απειλές της Τουρκίας, λέει ότι κάθε άλλο παρά συνάδουν με την θεμελιώδη αρχή της ΕΕ περί σχέσεων καλής γειτονίας και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου.
Εξάλλου, σε ερώτηση για τον αγωγό φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, αναφέρει ότι «εφόσον το Κυπριακό επιλυθεί και οι διενέξεις με την Τουρκία τερματιστούν, τότε μόνο η αγορά και η οικονομία θα προτείνουν τις καλύτερες λύσεις» και όχι η στρατιωτική ή πολιτική ισχύς.
Ως προς την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διατυπώνει την «ισχυρότατη βούληση για λύση» εκ μέρους της ε/κ πλευράς, συμπληρώνει όμως ότι θέση της Κυβέρνησης δεν είναι η έναρξη συνομιλιών χάριν των συνομιλιών.
Επαναλαμβάνει εξάλλου ότι η τρέχουσα οικονομική κρίση και η επικέντρωση της προσοχής στην αντιμετώπισή της δεν επιτρέπει την άμεση έναρξη των συνομιλιών.
Σημειώνει όμως παράλληλα ότι η δεινή οικονομική θέση της Κύπρου δεν πρόκειται να τερματιστεί τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ η ύφεση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια. «Δεν φαντάζομαι ότι προτείνει κανείς πάγωμα του Κυπριακού μέχρι τότε», αναφέρει.
Επίσης, λέει ότι χρειάζονται κάποιες σημαντικές κινήσεις για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης, όπως η επιστροφή της Αμμοχώστου, με παράλληλη χρήση του λιμανιού για εξαγωγές στην ΕΕ, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και το ξεπάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
Ερωτηθείς τέλος για τις πληροφορίες περί διορισμού του Ανδρέα Μαυρογιάννη στη θέση του διαπραγματευτή για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης λέει ότι θα προβεί σε ανακοινώσεις όταν είναι έτοιμος και αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία.