Το νόμο για τις εκποιήσεις, τον οποίο ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και με τον οποίο αναστέλλεται μέχρι τις 30 Ιανουαρίου, θα αναέμψει τελικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Η διορία με βάση το σύνταγμα λήγει αύριο. Η επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής που θα περιλαμβάνει το αιτιολογικό της αναπομπής θα ετοιμαστεί από τη Νομική Υπηρεσία.
Η βουλή έχει στη διάθεσή της 15 μέρες μετά τη λήψη της επιστολής για να συνέλθει και να τοποθετηθεί επί της αναπομπής.
Στόχος μας είναι να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος για τις εκποιήσεις ταυτόχρονα με τα πέντε νομοσχέδια που συνθέτουν το πλαίσιο αφερεγγυότητας, δήλωσε κυβερνητική πηγή.
Παράλληλα ενώ το τέταρτο νομοσχέδιο που αφορά τη θέσπιση και λειτουργία σχεδίων απαλλαγής οφειλών είναι έτοιμο, το πέμπτο νομοσχέδιο, που αφορά την αφερεγγυότητα φυσικών προσώπων και θεωρείται ως ίσως το πιο κρίσιμο, είναι μεν έτοιμο, αλλά αναμένονται τα τελικά σχόλια των δανειστών.
Στόχος της Κυβέρνησης είναι να συμπέσει η ψήφιση των νόμων του πλαισίου αφερεγγυότητας με την ψήφιση των κανονισμών που θα ενεργοποιήσουν τη νόμο για τις εκποιήσεις, ενώ υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση καθυστέρησης.
Στόχος δύο πράξεις δανεισμού εντός 2015
Πέραν από το ζήτημα των εκποιήσεων, στη σημερινή τακτική σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Εσωτερικών, αναλύθηκαν οι στόχοι για την πορεία της οικονομίας το 2015.
Οι δύο στόχοι για το νέο έτος είναι η ανάκαμψη της οικονομίας και της ενθάρρυνσης της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και η έξοδος στις αγορές κατά τρόπο βιώσιμο, κάτι που θα αποτελέσει την υλοποίηση του στόχου, όπως τον έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, για οριστική αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους.
Το ΥΠΟΙΚ φαίνεται να προγραμματίζει δύο εξόδους στις αγορές, με τις πρώτες εκτιμήσεις των οίκων που ανέλαβαν τη διενέργεια των μη δεσμευτικών παρουσιάσεων της κυπριακής οικονομίας σε διεθνείς επενδυτές (non-deal roadshows) να είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων. Αυτό φαίνεται να καταδεικνύουν οι αποδόσεις του κυπριακού 10ετούς ομολόγου (λήξης 2020) και του 5ετούς ομολόγου (λήξης 2019), οι οποίες ήταν στις 4 Ιανουαρίου στο 5,03% και 5,01% αντίστοιχα, σε αντίθεση με τις αποδόσεις των αντίστοιχων ελληνικών ομολόγων που ήταν την ίδια ημέρα στο 10% και 9% αντίστοιχα.
Αυτό που υποδεικνύεται όμως είναι πως οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, είναι πολύ ρηχές για να δώσουν την πραγματική εικόνα.
Αν και υπάρχει εκτίμηση ότι τα δεδομένα στις διεθνείς αγορές δεν είναι αποθαρρυντικά για έκδοση χρέους, ωστόσο δεν γίνεται συγκεκριμένη αναφορά για ημερομηνίες εξόδου, καθώς, όπως σημείωναν έγκυρες πηγές, η κυπριακή οικονομία διαθέτει τα αποθέματα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιλέξει την στιγμή έκδοσης ομολόγων.
Σημειώνεται ότι η διαφορά στις αποδόσεις μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας οφείλεται στο καλό μητρώο της Κύπρου όσον αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Ωστόσο, στόχος δεν είναι η υλοποίηση του μνημονίου για χάριν της υλοποίησης του μνημονίου, αλλά για χάριν της περαιτέρω ενίσχυσης της αξιοπιστίας της κυπριακής οικονομίας, ότι προωθεί τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύουν περαιτέρω τη βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών, αλλά και της εικόνας της Κύπρου γενικότερα.
Τονίστηκε η ανάγκη υλοποίησης των σημαντικών μεταρρυθμίσεων που θα είναι ορισμένες για το τρέχον έτος και προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι θα στηρίξει και ο ίδιος προσωπικά το δύσκολο αυτό έργο.