Αναγνωρίζουμε μόνο το δικαίωμα της ΚΔ στην ΑΟΖ

Ο Βρετανός Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντιγκτον, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο να αναπτύξει τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ.

Ο κ. Λίντιγκτον εξέφρασε την ελπίδα να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

Είπε ότι σταθερή θέση της χώρας του είναι ότι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων πρέπει να χρησιμοποιηθούν προς όφελος όλων των κοινοτήτων της Κύπρου.

Σε ερώτηση  εάν το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων ή μετά τη λύση, ο Βρετανός Υφυπουργός απάντησε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του ΗΒ να προδιαγράψει τον τρόπο με τον οποίο τα μέρη θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Λίντιγκτον ανέφερε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων και είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Μπάρθ Άιντα έχει την πλήρη στήριξη της χώρας του.

Κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό, οι δύο πλευρές συζήτησαν τόσο διμερή, όσο και περιφερειακά θέματα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τον Βρετανό Υφυπουργό να χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΒ ισχυρότερες από ποτέ.

Ερωτηθείς αν έφερε κάποια πρόταση για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό, ο κ. Λίντιγκτον είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με την ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών.

Χαρακτήρισε σημαντικό βήμα προς τα εμπρός την Κοινή Διακήρυξη του περασμένου Φεβρουαρίου και είπε ότι η Βρετανία αναμένει να δει πρόοδο το συντομότερο δυνατό.

«Η πολιτική της βρετανικής Κυβέρνησης είναι πολύ σαφής, Αναγνωρίζουμε της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας – και μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας – να αναπτύξει πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε αυτά τα ύδατα» είπε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι η λύση θα επέτρεπε όλους τους Κύπριους να επωφεληθούν από την ευημερία που θα προσέφερε η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων και η προοπτική μετατροπής του νησιού σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ερώτηση αν το ΗΒ υποστηρίζει τη συζήτηση του θέματος στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Λίντιγκτον είπε ότι ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε με τον Πρόεδρο, άκουσε τις απόψεις του για το ποια πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα, είπε όμως ότι θέλει να συζητήσει το θέμα και με τον κ. Άιντα και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του ΗΒ ήταν να ελπίζει για μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων. «Δεν είναι δουλειά μας να καθορίσουμε τον τρόπο που αυτό θα επιτευχθεί» συμπλήρωσε.

Είπε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να παραμείνουν υπό την καθοδήγηση των Κυπρίων, ώστε να να έχει διάρκεια η λύση και μην υπάρχει η εντύπωση ότι το αποτέλεσμα επιβλήθηκε στις κοινότητες.

Εξάλλου, ο κ. Λίντιγκτον είπε ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο μια σειρά από άλλα θέματα, όπως την τεχνική βοήθεια που προσφέρει η Μεγάλη Βρετανία στον εκσυγχρονισμό των κυβερνητικών δομών, τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και την ολοένα και στενότερη συνεργασία των δύο πλευρών για καταπολέμηση των κινδύνων της διεθνούς τρομοκρατίας.

Είπε τέλος ότι συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως την αστάθεια στην Μέση Ανατολή και την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και την κρίση στην Ουκρανία, και τους κινδύνους που, όπως είπε, πηγάζουν από τη ρωσική επιθετικότητα κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Στη συνάντηση ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Ric Todd.